Φύση και κατάθλιψη: Νέα έρευνα για την αντικαταθλιπτική δράση των δέντρων

Στη μελέτη, μια ομάδα ευρωπαίων ερευνητών διαπίστωσε ότι όσο περισσότερα δέντρα διέσχιζαν τους δρόμους μιας γειτονιάς, τόσο λιγότερα αντικαταθλιπτικά συνταγογραφούνταν στους κατοίκους της. Για την έρευνα, η ομάδα αναζήτησε συσχετίσεις μεταξύ του αριθμού των δέντρων σε μια δεδομένη περιοχή, και του αριθμού των αντικαταθλιπτικών που συνταγογραφήθηκαν, για να μάθει αν ο “καθημερινός” χώρος πρασίνου μπορεί να επηρεάσει θετικά την ψυχική υγεία.

Εξέτασαν δεδομένα από σχεδόν 10.000 κατοίκους σε μια γερμανική πόλη για να πάρουν αριθμούς για αντικαταθλιπτικά σενάρια και μετά συνέκριναν αυτούς τους αριθμούς με τον αριθμό (και το είδος) των δέντρων στους δρόμους σε όλη την πόλη. Και σίγουρα, όσοι είχαν περισσότερα δέντρα σε ακτίνα 100 μέτρων από τα σπίτια τους ήταν λιγότερο πιθανό να τους συνταγογραφηθούν αντικαταθλιπτικά. Είναι σημαντικό ότι τα ευρήματα αυτά ισχύουν ιδιαίτερα για τις περιθωριοποιημένες ομάδες με χαμηλή κοινωνικοοικονομική κατάσταση (οι οποίες διατρέχουν ήδη μεγαλύτερο κίνδυνο για την κατάθλιψη).  Αυτό υποστηρίζει περαιτέρω την ιδέα ότι η αύξηση της ποσότητας πρασίνου σε μια γειτονιά είναι μια καλή επένδυση στη δημόσια υγεία, και μάλιστα μια σχετικά προσιτή επένδυση.

Γιατί ο πράσινος χώρος φαίνεται να είναι τόσο επωφελής για την ψυχική υγεία; Σύμφωνα με την περιβαλλοντολόγο ψυχολόγο και επικεφαλής συγγραφέα της μελέτης, Melissa Marselle Ph.D., οι συγκεκριμένοι μηχανισμοί πίσω από τους οποίους τα δέντρα στις αστικές περιοχές είναι ευεργετικά δεν είναι πλήρως κατανοητοί — αλλά υπάρχουν θεωρίες. “Υπάρχουν δύο εξηγήσεις που βασίζονται στη θεωρία και στην προηγούμενη έρευνα: σωματική άσκηση και ψυχολογική αποκατάσταση”, αναφέρει. Η φύτευση περισσότερων δένδρων σε αστικές περιοχές φαίνεται να είναι ένας απλός και οικονομικά αποδοτικός τρόπος για τη μείωση του άγχους των κατοίκων της.

ΠΗΓΗ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here