Μαρία Θεοδωρίδου: Κανείς δεν πρέπει να μείνει ανεμβολίαστος


Κατά τη διάρκεια της σημερινής ενημέρωσης (22/06) για το Εθνικό Σχέδιο Εμβολιαστικής Κάλυψης κατά της πανδημίας του κορωνοϊού στη χώρα, η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, η κα Μαρία Θεοδωρίδου, ανέφερε πως η αποκλιμάκωση του τρίτου κύματος με τη μείωση της διασποράς του ιού που βιώνουμε τώρα οφείλεται κυρίως στην αύξηση της εμβολιαστικής κάλυψης του πληθυσμού σε συνδυασμό με όλα τα μέτρα ατομικής προστασίας (μάσκες, αυτοδιάγνωση, αποστάσεις κλπ), ενώ το καλοκαίρι είναι σύμμαχος στον έλεγχο της πανδημίας, όπως είπε.

Η εμφάνιση της μετάλλαξης Δέλτα του ιού που επικρατεί σήμερα στο Μεγάλη Βρετανία με την αυξημένη μεταδοτικότητα δημιουργεί ανυσηχία για τη μετάδοση της σε γειτονικές χώρες και τη δημιουργία ενός 4ου κύματος επιδημίας. Ωστόσο, εάν υπάρξει 4ο κύμα, η ένταση του θα είναι ηπιότερη από άποψη θνησιμότητας και ανάγκης νοσηλείας και θα αφορά μόνο τους ανεμβολίαστους.

Ο εμβολιασμός με δύο δόσεις – πρόγραμμα στο οποίο έχει επιμείνει η Ελλάδα – αποτελεί τη σημαντικότερη ασπίδα προστασίας. Όπως διαπιστώθηκε στο Ηνωμένο Βασίλειο από μελέτες σε περισσότερα από 12000 άτομα εμβολιασμένα με δυο δόσεις, η προστασία από το ινδικό στέλεχος με το εμβόλιο της Pfizer ήταν στη β’ δόση της τάξεως του 86%, και με το εμβόλιο της AstraZeneca περίπου στο 66%. Η σημασία της χορήγησης λοιπόν της β΄ δόσης των εμβολίων είναι καθοριστική.

Όπως είπε η κα Θεοδωρίδου, σε 20 από τις 28 χώρες της ΕΕ που συστήνεται ο πρόγραμμα εμβολιασμού με δύο δόσεις του εμβολίου της AstraZeneca, γίνεται σύσταση χορήγησης της β’ δόσης με το ίδιο εμβόλιο, αφού ο οποιοσδήποτε κίνδυνος θρομβώσεων στη β’ δόση του εμβολίου είναι πρακτικά ελαχιστότατος.

Ακόμη, η κα Θεοδωρίδου εξήγησε πως είναι ακόμη υπό μελέτη η χορήγηση 2 διαφοερετικών τύπων εμβολίων – ετερόλογων εμβολίων. Οι διεθνείς οργανισμοί αξιολόγησης των εμβολίων δεν έχουν εγκρίνει την άδεια της γενικής χορήγησης ετερόλογων εμβολίων, είπε χαρακτηριστικά. Συνεπώς, καμία β’ δόση δεν πρέπει να χαθεί ή να καθυστερήσει, επεσήμανε η κα Θεοδωρίδου και συμπλήρωσε πως κανείς δεν πρέπει να μείνει ανεμβολίαστος. Το τείχος προστασίας πρέπει να υψωθεί και έχουμε 60 ημέρες μπροστά μας για να κάνουμε το καλύτερο που μπορούμε για την ανοσοποίηση του πληθυσμού», σημείωσε η κυρία Θεοδωρίδου.

 

ΠΗΓΗ


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ