Κορωνοϊός Εμβολιασμός: Η διένεξη μεταξύ AstraZeneca και ΕΕ κλιμακώνεται εν μέσω έλλειψης στις παραδόσεις εμβολίων

Η ΕΕ προτρέπει τη φαρμακευτική εταιρεία AstraZeneca να δημοσιεύσει το συμβόλαιο εμβολίων, εν μέσω της αυξανόμενης καθυστέρησης των παραδόσεων. Η ένωση είναι δυσαρεστημένη με την εξήγηση για τις καθυστερήσεις στην παραγωγή, αλλά μια ρήτρα εμπιστευτικότητας την δεσμεύει να δημοσιεύσει τα στοιχεία της συμφωνίας. Σε μια συνέντευξη, ο Διευθύνων Σύμβουλος της φαρμακευτικής εταιρείας είπε ότι η σύμβαση την δέσμευσε να κάνει την «καλύτερη προσπάθειά της», χωρίς ωστόσο να την υποχρεώνει να τηρήσει μια καθορισμένη προθεσμία παράδοσης.

 

 

Οι δύο πλευρές πρόκειται να συναντηθούν αργότερα την Τετάρτη. Νωρίτερα σήμερα, αξιωματούχος της ΕΕ δήλωσε ότι η AstraZeneca θα αποχωρούσε από τη συνάντηση, αλλά η εταιρεία επέμεινε ότι θα παρευρεθεί. Η Pfizer / BioNTech, η οποία έχει ακόμη μεγαλύτερη συμφωνία παραγωγής εμβολίων με την ΕΕ, αντιμετωπίζει επίσης καθυστερήσεις. Η γαλλική εταιρία παρασκευής φαρμάκων Sanofi ανακοίνωσε ότι θα βοηθήσει στην παραγωγή 125 εκατομμυρίων δόσεων του Pfizer / BioNTech jab μέχρι το τέλος του έτους. Η εταιρεία θα επιτρέψει στη BioNTech με έδρα τη Γερμανία να χρησιμοποιήσει τις εγκαταστάσεις της στη Φρανκφούρτη από τον Ιούλιο, διευκρίνυσε η Sanofi σε δήλωσή της, αφού καθυστέρησε την ανάπτυξη του δικού της εμβολίου.

Ποια είναι ωστόσο τα προβλήματα εφοδιασμού των εμβολίων; Η ΕΕ υπέγραψε συμφωνία με την AstraZeneca τον Αύγουστο για 300 εκατομμύρια δόσεις, με επιλογή για 100 εκατομμύρια περισσότερες, αλλά η εταιρεία ανέφερε καθυστερήσεις στην παραγωγή σε δύο εργοστάσια, ένα στις Κάτω Χώρες και ένα στο Βέλγιο. Σε συνέντευξή του στην ιταλική εφημερίδα La Repubblica την Τρίτη, ο Διευθύνων Σύμβουλος Pascal Soriot δήλωσε ότι η παραγωγή ήταν «βασικά δύο μήνες πίσω από εκεί που θέλαμε να είμαστε».

 

Η Ιταλία ήταν μεταξύ των χωρών που απειλούν να μηνύσουν τις καθυστερήσεις. Η αγγλο-σουηδική εταιρεία λέει ότι μπόρεσε να συναντήσει ξεχωριστή συμφωνία με το Ηνωμένο Βασίλειο επειδή υπογράφηκε τρεις μήνες νωρίτερα. Το εμβόλιο AstraZeneca δεν έχει ακόμη εγκριθεί από την ΕΕ, αν και ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων (EMA) αναμένεται να του δώσει το πράσινο φως στα τέλη αυτού του μήνα.

ΠΗΓΗ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here