Μπάιντεν ΗΠΑ: Δεν θα ενταχθούν στην ΕΕ για το άνοιγμα των συνόρων παρά την ύφεση των κρουσμάτων


Μπάιντεν ΗΠΑ: Καθώς η πανδημία Covid υποχωρεί δραματικά στη Δύση, η Ευρώπη ανοίγει τις πόρτες της στους Αμερικανούς – αλλά το αντίθετο δεν ισχύει, με τις Ηνωμένες Πολιτείες να μην παραμένουν σε περιορισμούς που επιβλήθηκαν πριν από 15 μήνες. Ο Πρόεδρος Τζο Μπάιντεν χαιρέτισε την πρόοδο στον εμβολιασμό, με στόχο να φτάσει το 70% των Αμερικανών με τουλάχιστον μία δόση έως τις 4 Ιουλίου και οι υγειονομικές αρχές έχουν χαλαρώσει τις συστάσεις για μάσκες, αλλά η γλώσσα σχετικά με τους ταξιδιωτικούς περιορισμούς παρέμεινε σταθερή. «Ανυπομονούμε για την επανάληψη των διατλαντικών ταξιδιών μόλις το επιτρέψει η επιστήμη», δήλωσε τη Δευτέρα ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Ned Price.

«Δεν μπορώ να βάλω ένα συγκεκριμένο χρονικό πλαίσιο σε αυτό, μόνο και μόνο επειδή θα εξαρτηθεί σε μεγάλο βαθμό από την πορεία της επιδημιολογίας, από την ανταπόκριση στον ιό σε όλον τον κόσμο και από τις εξελίξεις, συμπεριλαμβανομένου του αντίκτυπου και της παρουσίας παραλλαγών ,” αυτός είπε.

Ο Μπάιντεν έχει δεσμευτεί να αποκαταστήσει τις συμμαχίες μετά την ταραχώδη προεδρία του Ντόναλντ Τραμπ, την προηγούμενη βδομάδα που προσελκύει τους Ευρωπαίους συμμάχους στο πρώτο του ταξίδι στο εξωτερικό.

Ωστόσο, έχει καταστήσει σαφές ότι δεν βιάζεται να ταξιδέψει, με την κυβέρνησή του να ανανεώνει ξανά έως τις 21 Ιουλίου το κλείσιμο των χερσαίων συνόρων με τον Καναδά και το Μεξικό.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες κατά τη διάρκεια της πανδημίας έχουν επίσης απαγορεύσει τα ταξίδια στους περισσότερους επισκέπτες που προέρχονται από την Ευρωπαϊκή Ένωση καθώς και από τη Βρετανία, μαζί με τη Βραζιλία, την Κίνα, την Ινδία, το Ιράν και τη Νότια Αφρική.

Ο Μπάιντεν, ωστόσο, επέτρεψε έναν αυξανόμενο αριθμό εξαιρέσεων, με δημοσιογράφους, μαθητές και άλλους να μπορούν να ταξιδεύουν παρά τους περιορισμούς στους απλούς τουρίστες.

Αντίθετα, η Ευρωπαϊκή Ένωση αποφάσισε να ανοίξει ξανά τα σύνορά της στους Αμερικανούς υπό τον όρο ότι έχουν εμβολιαστεί ή παρουσιάσει αποτελέσματα δοκιμών που δείχνουν ότι είναι αρνητικά.

«Ελπίζω ότι θα βρούμε μια παρόμοια λύση στο πνεύμα της αμοιβαιότητας για τα ταξίδια από τη Γερμανία και την ΕΕ προς τις ΗΠΑ!» έγραψε στο Twitter η γερμανική πρέσβης στις Ηνωμένες Πολιτείες, Emily Haber. –

Οδηγείται από τον τουρισμό – Όμως η Ευρωπαϊκή Ένωση άνοιξε όχι μετά από διαπραγμάτευση αμοιβαιότητας με τις Ηνωμένες Πολιτείες, αλλά υπό πίεση από τα κράτη μέλη που βασίζονται στον τουρισμό όπως η Ελλάδα, η Ιταλία και η Ισπανία που είναι πρόθυμα να αναζωογονήσουν μια βιομηχανία που έχει καταστραφεί από την πανδημία.

Στις Ηνωμένες Πολιτείες, δεν υπάρχει δύναμη παρόμοιας διαμαρτυρίας που να επιτρέπεται σε ξένους τουρίστες, ακόμα και αν οι αεροπορικές εταιρείες και άλλοι στον ταξιδιωτικό κλάδο έχουν εκφράσει υποστήριξη για χαλαρωτικούς κανόνες και η Wall Street Journal σε πρόσφατο άρθρο της είπε ότι δεν υπάρχει λόγος μη αμοιβαιότητας της ευρωπαϊκής απόφασης.

Η κυβέρνηση Μπάιντεν στις αρχές Ιουνίου ανακοίνωσε τη σύσταση ομάδων εργασίας με την Ευρωπαϊκή Ένωση, τη Βρετανία, τον Καναδά και το Μεξικό για τα επόμενα βήματα.

Στη μέση έχουν βρεθεί χιλιάδες ομογενείς που πληρώνουν γενικά φόρους των ΗΠΑ και μπορεί να έχουν οικογένειες στις Ηνωμένες Πολιτείες, αλλά δεν μπορούν να φύγουν χωρίς ανησυχία για το αν μπορούν να επιστρέψουν. Ορισμένοι έχουν βίζα που έληξε κατά τη διάρκεια της πανδημίας, που σημαίνει ότι μπορούν να περιμένουν πολύ αν κατευθυνθούν στο εξωτερικό με την ελπίδα για ανανέωση στα υπερφορτωμένα προξενεία των ΗΠΑ. Η Celia Belin, γάλλίδα μελετητής στο Brookings Institution στην Ουάσινγκτον, σημείωσε ότι ο Μπάιντεν εκλέχτηκε με υποσχέσεις να αντιμετωπίσει την Κόβιντ καλύτερα από τον Τραμπ και ότι «θέλει να αναλάβει μηδενικό κίνδυνο» αντιμετωπίζοντας ανησυχίες για την παραλλαγή του Δέλτα.

Σημείωσε ότι οι Ευρωπαίοι είχαν σαφή επιδημιολογικά κατώτατα όρια όταν θα άνοιγαν στους ταξιδιώτες των ΗΠΑ, αλλά ότι δεν υπήρχε παρόμοια διαφάνεια από την πλευρά των ΗΠΑ.

Ο Μπάιντεν «δίνει προτεραιότητα στο ζήτημα της υγείας πριν από οτιδήποτε άλλο χωρίς να λαμβάνει υπόψη τις κοινωνικές και ανθρώπινες συνέπειες», είπε.

ΠΗΓΗ


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ