Κορωνοϊός ΗΠΑ: Επιτυχία οροσήμων εμβολιασμών, νοσηλειών και θανάτων covid-19


Κορωνοϊός ΗΠΑ:Ο κορωνοϊός ήταν η τρίτη κύρια αιτία θανάτου στις ΗΠΑ το 2020, αλλά έκτοτε έχει πέσει στη λίστα. Οι θάνατοι της COVID-19 στις ΗΠΑ έχουν μειωθεί κάτω από 300 την ημέρα για πρώτη φορά από τις πρώτες μέρες της καταστροφής τον Μάρτιο του 2020, ενώ η προσπάθεια εμβολιασμών έπληξε ένα άλλο ενθαρρυντικό ορόσημο τη Δευτέρα: 150 εκατομμύρια Αμερικανοί εμβολιάστηκαν πλήρως. Ο κορωνοϊός ήταν η τρίτη κύρια αιτία θανάτου στις ΗΠΑ το 2020, μετά από καρδιακές παθήσεις και καρκίνο, σύμφωνα με τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων. Αλλά τώρα, καθώς η επιδημία χαλαρώνει τη λαβή της, έχει πέσει στη λίστα των μεγαλύτερων δολοφόνων.

Τα δεδομένα των CDC δείχνουν ότι περισσότεροι Αμερικανοί πεθαίνουν καθημερινά από ατυχήματα, χρόνιες ασθένειες του κατώτερου αναπνευστικού, εγκεφαλικά επεισόδια ή νόσο του Alzheimer από ότι από την COVID-19.

Ο αριθμός των θανάτων στις ΗΠΑ ανέρχεται σε πάνω από 600.000, ενώ ο παγκόσμιος αριθμός είναι κοντά στα 3,9 εκατομμύρια, αν και τα πραγματικά στοιχεία και στις δύο περιπτώσεις πιστεύεται ότι είναι σημαντικά υψηλότερα.

Περίπου το 45% του πληθυσμού των ΗΠΑ έχει εμβολιαστεί πλήρως, σύμφωνα με τα CDC.

Πάνω από το 53% των Αμερικανών έχουν λάβει τουλάχιστον μία δόση εμβολίου. Αλλά η ζήτηση των ΗΠΑ για εμβολιασμούς έχει μειωθεί απογοητευτικά για τους ειδικούς στη δημόσια υγεία.

Η δρ. Ana Diez Roux, πρύτανης της σχολής δημόσιας υγείας του Πανεπιστημίου Drexel, δήλωσε ότι τα μειωμένα ποσοστά λοιμώξεων και θανάτων είναι αιτία για τον εορτασμό.

Ωστόσο, προειδοποίησε ότι ο ιός εξακολουθεί να έχει την ευκαιρία να εξαπλωθεί και να μεταλλαχθεί, λαμβάνοντας υπόψη τα χαμηλά ποσοστά εμβολιασμού σε ορισμένες πολιτείες, όπως το Μισισιπή, η Λουιζιάνα, η Αλαμπάμα, το Ουαϊόμινγκ και το Αϊντάχο.

“Μέχρι στιγμής φαίνεται ότι τα εμβόλια που έχουμε είναι αποτελεσματικά έναντι των παραλλαγών που κυκλοφορούν”, δήλωσε ο Diez Roux.

“Όσο περισσότερο χρόνο ο ιός μεταπηδά από άτομο σε άτομο, τόσο περισσότερος χρόνος υπάρχει για την ανάπτυξη παραλλαγών και ορισμένες από αυτές θα μπορούσαν να είναι πιο επικίνδυνες.” Τα νέα κρούσματα είναι κατά μέσο όρο περίπου 11.400 την ημέρα, από πάνω από ένα 250.000 την ημέρα στις αρχές Ιανουαρίου.

Ο μέσος όρος των θανάτων ημερησίως είναι περίπου 293, σύμφωνα με το Πανεπιστήμιο Johns Hopkins, αφού ξεπέρασε τους 3.400 στα μέσα Ιανουαρίου.

Στη Νέα Υόρκη, που υπέστη έντονα το πρόβλημα την άνοιξη του 2020, ο κυβερνήτης Andrew Cuomo έγραψε στο Twitter τη Δευτέρα ότι το κράτος είχε 10 νέους θανάτους.

Στο αποκορύφωμα της επιδημίας στην πολιτεία, σχεδόν 800 άτομα την ημέρα πέθαιναν από τον κορωνοϊό.

Ορισμένες πολιτείες είναι χειρότερες από άλλες.

Το Μιζούρι οδηγεί το έθνος σε κατά κεφαλήν περιπτώσεις COVID-19 και είναι τέταρτο πίσω από την Καλιφόρνια, τη Φλόριντα και το Τέξας στον αριθμό των νέων κρουσμάτων ανά ημέρα την τελευταία εβδομάδα, παρά τον σημαντικά μικρότερο πληθυσμό του.

Η έξαρση οφείλεται σε νέα κρούσματα σε μια αγροτική περιοχή στο βόρειο τμήμα της πολιτείας και στη νοτιοδυτική γωνία, η οποία περιλαμβάνει τις πόλεις Branson και Springfield.

Οι νοσηλείες COVID-19 στο νοτιοδυτικό Μιζούρι έχουν αυξηθεί 72% από τις αρχές του μήνα από την Παρασκευή.

Η πτώση θα φέρει νέα κύματα μόλυνσης, αλλά θα είναι λιγότερο σοβαρή και συγκεντρωμένη περισσότερο σε μέρη με χαμηλά ποσοστά εμβολιασμού, δήλωσε ο Amber D’Souza, καθηγητής επιδημιολογίας στη Σχολή Δημόσιας Υγείας του Johns Hopkins Bloomberg.

“Πολλά εξαρτώνται από το τι θα συμβεί το καλοκαίρι και τι θα συμβεί με τα παιδιά”, δήλωσε ο D’Souza. “Όποιος δεν έχει εμβολιαστεί μπορεί να μολυνθεί και να μεταδώσει τον ιό.” Εν τω μεταξύ, λόγω των κανονιστικών εμποδίων και άλλων παραγόντων, ο Πρόεδρος Τζο Μπάιντεν αναμένεται να αθετήσει τη δέσμευσή του να μοιράσει 80 εκατομμύρια δόσεις εμβολίου στον υπόλοιπο κόσμο μέχρι τα τέλη Ιουνίου, ανέφεραν αξιωματούχοι τη Δευτέρα.

ΠΗΓΗ


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ