Ο Τσίπρας σφυρηλατεί τις σχέσεις του με τους Σοσιαλιστές


Με σκοπό να διατηρήσει ανοιχτό τον δίαυλο επικοινωνίας ανάμεσα στην ευρωπαϊκή Αριστερά, την ευρωπαϊκή Σοσιαλδημοκρατία και τους Πράσινους, για την προώθηση της ιδέας της συνεννόησης των ευρύτερων προοδευτικών δυνάμεων της γηραιάς ηπείρου, απέναντι στην νεοφιλελεύθερη δεξιά, αναχωρεί σήμερα για τις Βρυξέλλες και το Βερολίνο, ο Αλέξης Τσίπρας.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ θα ξεκινήσει αυτή τη μίνι ευρωπαϊκή περιοδεία από τις Βρυξέλλες, καθώς θα συμμετάσχει με το καθεστώς του παρατηρητή στην Προπαρασκευαστική Σύνοδο της Ομάδας των Ευρωσοσιαλιστών-PES.

Εκεί θα συνυπάρξει για ακόμα μία φορά με την Φώφη Γεννηματά, σε μια συγκατοίκηση η οποία γεννά εδώ και αρκετά χρόνια μια άτυπη σύγκρουση ως προς την πρωτοκαθεδρία στον χώρο της ευρύτερης κεντροαριστεράς, τόσο σε διεθνές, όσο και σε εγχώριο επίπεδο.

Μπορεί ο Αλέξης Τσίπρας να έχει ξεκαθαρίσει ότι δεν τίθεται θέμα μετακίνησης του ΣΥΡΙΖΑ από την ευρωομάδα της Αριστεράς σε εκείνη των Σοσιαλιστών, ωστόσο οι πολύ καλές σχέσεις που έχει αναπτύξει με τους ευρωπαίους Σοσιαλιστές, δεν ικανοποιεί την επικεφαλής του ΚΙΝΑΛ, που τον θεωρεί «λαθρεπιβάτη» στην ευρωπαϊκής της ομάδα.

Παράλληλα, ο Αλέξης Τσίπρας θα έχει μια σειρά από πολύ σημαντικές διεθνείς επαφές. Τη Πέμπτη θα δει τον πρόεδρο του Ευρωκοινοβουλίου David Sassoli, τον Ευρωπαίο Επίτροπο Οικονομίας Paolo Gentiloni και τους Προέδρους.

Τη Τετάρτη θα συναντηθεί με τους Συμπροέδρους των προοδευτικών Ευρωπαϊκών κομμάτων, τη Συμπρόεδρο της Ευρωομάδας των Πρασίνων Ska Keller, τoν Συμπρόεδρο της Ευρωομάδας της Αριστεράς.

Τη Πέμπτη οι επαφές θα συναντηθεί τον Martin Schirdewan και την Πρόεδρο της Ευρωομάδας των Σοσιαλιστών Iratxe Garcia Perez, ενώ θα κλείσει τις συζητήσεις του με τους Συμπρόεδρους της Die Linke Susanne Hennig-Wellsow και Janine Wissler (Παρασκευή 25/06).

Οι επαφές του Αλέξη Τσίπρα με τους ευρωπαίους Σοσιαλιστές ξεκίνησαν την εποχή που ήταν πρωθυπουργός της Ελλάδας, τους πρώτους ταραγμένους μήνες του 2015.

Τότε, σε μία προσπάθεια να πείσει τους ευρωπαίους εταίρους ότι η Ελλάδα δεν χρειάζονταν νέα μνημόνια, αλλά στήριξη για να επιστρέψει στην ανάπτυξη, είχε ξεκινήσει έναν γύρο επαφών σε χώρες όπως η Ιταλία και η Γαλλία, που τότε είχαν Σοσιαλιστικές κυβερνήσεις.

Οι σχέσεις αυτές διατηρήθηκαν και μετά τις χαμένες εκλογές του 2019, γεγονός που αποδεικνύει ότι βασίζονται σε στέρεες βάσεις, οι οποίες έχουν αποδώσει και πολιτικά αποτελέσματα, όπως φαίνεται από τα «πειράματα» της Ισπανία και της Πορτογαλίας, όπου συγκυβερνούν οι Σοσιαλιστές με την Αριστερά.

Τον Αλέξη Τσιπρα θα συνοδεύσουν η Ρανια Σβιγκου υπεύθυνη για τον Τομέα Διεθνών και Ευρωπαϊκών Υποθέσεων στο Πολιτικό Συμβούλιο του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, ο διπλωματικός του σύμβουλος, Βαγγέλης Καλπαδακης και η υπεύθυνη διεθνών σχέσεων του Γραφείου Προέδρου Δανάη Μπαδογιάννη.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Πηγή


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ