Ρύπανση Δέρμα: Η ρύπανση βλάπτει πραγματικά το δέρμα

Αν έχετε διαβάσει πρόσφατα τις λεπτές γραμμές σε μερικές από τις ετικέτες των αγαπημένων σας προϊόντων ομορφιάς, μπορεί να έχετε συναντήσει τον όρο «αντιρρυπαντικές ιδιότητες». Τα προϊόντα φροντίδας του δέρματος με συστατικά που στοχεύουν κατά της ρύπανσης γίνονται όλο και πιο διαδεδομένα στα καταστήματα ομορφιάς. Ίσως αναρωτηθήκατε: Η ρύπανση βλάπτει πραγματικά το δέρμα; Και μπορεί ένα προϊόν με αντιρρυπαντικές ιδιότητες να σας προστατεύσει; Εδώ θα εξετάσουμε αυτό το δημοφιλή όρο ομορφιάς.

Όπως πολλές από τις μεγαλύτερες τάσεις ομορφιάς στον κόσμο, το κύμα της «αντιρρυπαντικής φροντίδας του δέρματος» ξεκίνησε στην Ασία. Αυτό μπορεί να οφείλεται στο γεγονός ότι σε ορισμένες μεγάλες ασιατικές πόλεις, όπως το Πεκίνο, η ποσότητα της ατμοσφαιρικής ρύπανσης είναι πολύ υψηλή. Το γεγονός αυτό «τους προκαλεί να επικεντρωθούν στο ζήτημα περισσότερο από ό, τι σε χώρες που δεν προσβάλλονται τόσο πολύ από τους ρύπους», λέει ο Δρ Bruce Robinson, FAAD, πιστοποιημένος δερματολόγος της Νέας Υόρκης και κλινικός καθηγητής δερματολογίας στο Νοσοκομείο Lenox Hill. Με την αλλαγή ωστόσο του κλίματος να γίνεται πρόβλημα που αφορά όλους, ανεξάρτητα από το πού ζείτε, ίσως ενδιαφέρεστε να μάθετε περισσότερα για τα οφέλη της φροντίδας του δέρματος κατά της ατμοσφαιρικής ρύπανσης.

Πολλές μελέτες έχουν συνδέσει τη ρύπανση με δερματικές παθήσεις, όπως ακμή, πρόωρη γήρανση του δέρματος και φλεγμονώδεις δερματικές αλλοιώσεις όπως το έκζεμα. Οι ρύποι διέρχονται μέσω των κυτταρικών μεμβρανών του δέρματος και διαχέονται στο σώμα, εξηγεί ο Δρ. Adam Mamelak, πιστοποιημένος δερματολόγος με έδρα το Ώστιν του Τέξας. «Η πρόσληψη ρύπων από το δέρμα έχει αναφερθεί ως παρόμοια με την πρόσληψη μετά από εισπνοή», προσθέτει. «Αυτό σημαίνει ότι παρόμοια επίπεδα ρύπων εισέρχονται στο σώμα μας μέσω του δέρματος όπως κάνουν μέσω της αναπνοής αυτών των επιβλαβών χημικών ουσιών». Μόλις εισέλθουν στο δέρμα, οι ρύποι μπορεί να γίνουν πηγή που προκαλεί οξειδωτικό στρες μειώνοντας τα φυσικά επίπεδα των αντιοξειδωτικών στο σώμα.

Τα προϊόντα περιποίησης του δέρματος με οφέλη κατά της ρύπανσης περιέχουν συστατικά, όπως βιταμίνες A και C, φλαβονοειδή και πολυφαινόλες, που προστατεύουν το δέρμα από πηγές βλάβης, συμπεριλαμβανομένων των περιβαλλοντικών ρύπων. Επειδή περιέχουν αντιοξειδωτικά που καταπολεμούν τις ελεύθερες ρίζες στο σώμα μας. Όταν οι ελεύθερες ρίζες ξεπερνούν τα αντιοξειδωτικά, τότε γίνονται επιβλαβείς για τη συνολική υγεία και φυσικά για την υγεία του δέρματος. Καθώς το δέρμα είναι το μεγαλύτερο όργανο που διαθέτουμε, η τακτική ενυδάτωση ενισχύει το φράγμα του δέρματος και ελαχιστοποιεί την πιθανότητα διείσδυσης των ατμοσφαιρικών ρύπων στα κύτταρα του δέρματος που προκαλούν οξειδωτικό στρες. Συνεπώς, η σωστή φροντίδα και η επιλογή των κατάλληλων προϊόντων ομορφιάς, εμπλουτισμένων με αντιρρυπαντικά συστατικά, είναι δυο καλοί τρόποι για τα αυξήσετε τα επίπεδα των αντιοξειδωτικών στο σώμα και να ενισχύσετε την πρόληψη, την επισκευή και την αποκατάσταση τυχών δερματικών ευαισθησιών ή/και παθήσεων.

ΠΗΓΗ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here