Θαλάσσια Ζώα: Αγγούρια που θα δώσουν γεύση θάλασσας στα πιάτα σας

Παρόλο που μπορεί να μην είστε εξοικειωμένοι με τα αγγούρια της θάλασσας, τα τελευταία θεωρούνται λιχουδιά σε πολλούς ασιατικούς πολιτισμούς. Για να μην τα συγχέεται με τα γνωστά λαχανικά, τα αγγούρια θαλάσσης είναι ζώα που ζουν στον πυθμένα της θάλασσας. Συναντώνται σε όλο τον κόσμο, αλλά ο μεγαλύτερος πληθυσμός βρίσκεται στον Ειρηνικό Ωκεανό. Τα περισσότερα θαλάσσια αγγούρια μοιάζουν με μεγάλα σκουλήκια ή κάμπιες και έχουν μαλακά σωληνοειδή σώματα. Συλλέγονται από δύτες ή εκτρέφονται στο εμπόριο σε μεγάλες, τεχνητές λίμνες. Εκτός από τη γαστρονομική τους γοητεία, τα αγγούρια της θάλασσας χρησιμοποιούνται στην παραδοσιακή λαϊκή ιατρική για τη θεραπεία μιας ευρείας ποικιλίας ασθενειών. Εδώ θα εξετάσουμε τα διατροφικά οφέλη των θαλασσινών αγγουριών και αν αξίζει να τα προσθέσετε στη διατροφή σας. Πώς χρησιμοποιούνται τα αγγούρια;

Τα αγγούρια της θάλασσας χρησιμοποιούνται ως διατροφικό και φαρμακευτικό συστατικό σε χώρες της Ασίας και της Μέσης Ανατολής εδώ και αιώνες. Η αλίευσή τους γίνεται στον Ειρηνικό Ωκεανό για περισσότερα από 170 χρόνια. Αυτά τα ζώα που μοιάζουν με γυμνοσάλιαγκες χρησιμοποιούνται φρέσκα ή αποξηραμένα σε διάφορα πιάτα, αν και η αποξηραμένη μορφή είναι η πιο συνηθισμένη. Το αποξηραμένο θαλασσινό αγγούρι, γνωστό ως bêche-de-meror trepang, ενυδατώνεται και προστίθεται σε συνταγές όπως σούπες, στιφάδο και πατάτες. Τα θαλασσινά αγγούρια μπορούν επίσης να καταναλωθούν ωμά, τουρσί ή τηγανισμένα. Έχουν ολισθηρή υφή και ήπια γεύση, γι’ αυτό συνήθως συνοδεύουν άλλα συστατικά όπως κρέατα ή θαλασσινά και εμπλουτίζονται με μπαχάρια. Συνδυάζονται συχνά με προϊόντα όπως κινεζικό λάχανο και μανιτάρια shiitake.

Το αγγούρι της θάλασσας χρησιμοποιείται επίσης στην παραδοσιακή κινεζική ιατρική, καθώς θεωρείται ότι έχει θεραπευτικές ιδιότητες και χρησιμοποιείται για την αντιμετώπιση παθήσεων όπως η αρθρίτιδα, ο καρκίνος, η συχνή ούρηση και η σεξουαλική ανικανότητα. Κρέμες, βάμματα, έλαια και καλλυντικά που εγχέονται με εκχύλισμα θαλασσινού αγγουριού, καθώς και συμπληρώματα διατροφής, είναι επίσης δημοφιλή στην παραδοσιακή κινεζική ιατρική. Ενώ ορισμένα είδη αγγουριού θαλάσσης περιέχουν βιοδραστικές ουσίες με φαρμακολογικό δυναμικό, δεν υπάρχουν σαφείς επιστημονικές ενδείξεις που να πιστοποιούν τα υποτιθέμενα οφέλη αυτών των ωκαιάνιων πλασμάτων γενικά. Λόγω της μεγάλης ζήτησης, πολλά είδη αγγουριού θαλάσσης υπεραλιεύονται, και μερικά απειλούνται με εξαφάνιση στην άγρια ​​φύση. Για τον λόγο αυτό, αν τα θαλάσσια αγγούρια σας κίνησαν την περιέργεια και θέλετε να τα δοκιμάσετε, πρώτα βεβαιωθείτε ότι έχετε επιλέξει εκτρεφόμενα θαλασσινά αγγούρια ή είδη που προέρχονται από βιώσιμη αλιεία. 

ΠΗΓΗ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here