Πανδημία κορωνοϊός: Έληξε η καραντίνα της ομάδας του ΠΟΥ στη Γουχάν

Ομάδα του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) βγήκε σήμερα, Πέμπτη 28 Ιανουαρίου 2021, από την καραντίνα και θα ξεκινήσει επιτόπιες έρευνες σχετικά με την προέλευση του Κορωνοϊού στην πόλη Γουχάν. Η ομάδα έχει προγραμματίσει να πάρει συνεντεύξεις από ανθρώπους που εργάζονται σε ερευνητικά ινστιτούτα, νοσοκομεία, καθώς και την αγορά θαλασσινών, τόπο που φαίνεται να συνδέεται με την αρχική εμφάνιση της επιδημίας. Η έρευνά τους θα βασιστεί σε στοιχεία που έδωσαν Κινέζοι αξιωματούχοι.

Η ερεύνα έρχεται μετά από μήνες διαπραγματεύσεων μεταξύ ΠΟΥ και Πεκίνου. Ορισμένοι από τους συγγενείς των θυμάτων του Κορωνοϊού στην Κίνα ελπίζουν πως θα συναντηθούν με τους ερευνητές. Συγκεκριμένα, ο Zhang Hai, ένας γηγενής της Γουχάν, του οποίου ο πατέρας πέθανε τον Φεβρουάριο του 2020, δήλωσε στο BBC ότι ελπίζει να μιλήσει στον ΠΟΥ για να «βοηθήσει την έρευνά του».

Σημειώνουμε ότι η ομάδα των 13 εμπειρογνωμόνων έφτασε στην πόλη Γουχάν στις 14 Ιανουαρίου του 2021 και πέρασε δύο εβδομάδες σε καραντίνα που έληξε σήμερα. Όσο ήταν σε περιορισμό, η ομάδα πραγματοποίησε βιντεοκλήσεις με Κινέζους επιστήμονες. Σήμερα το απόγευμα βγαίνοντας από το ξενοδοχείο οι ερευνητές επιβιβάστηκαν σε λεωφορείο χωρίς να μιλήσουν με τους δημοσιογράφους. Νωρίτερα την ίδια μέρα, τα μέλη της ομάδας ανήρτησαν tweet σχετικά με το τέλος της καραντίνας, συμπεριλαμβανομένων εικόνων στις οποίες φαίνονται να λαμβάνουν επιστολές που πιστοποιούν το πέρας της απομόνωσης. «Νέα φάση, νέες προτεραιότητες», έγραψε ο Ολλανδός ιολόγος Marion Koopmans.

Η Thea Fischer, μέλος της ομάδας έρευνας από τη Δανία, δήλωσε στο πρακτορείο ειδήσεων Reuters ότι όταν βγαίνει κανείς ξανά έξω μετά την καραντίνα «είναι σαν να έχει προσγειωθεί από το φεγγάρι». Ο ΠΟΥ είχε πει ότι αρχικά είχε απαγορευτεί η είσοδος της ερευνητικής ομάδας στην Κίνα. Το Πεκίνο δήλωσε σχετικά ότι επρόκειτο για παρανόηση.

Ο Κορωνοϊος εντοπίστηκε για πρώτη φορά στην πόλη Γουχάν στα τέλη του έτους 2019, αλλά η Κίνα εδώ και μήνες έχει υποστηρίξει ότι η χώρα δεν είναι απαραίτητα ο τόπος από τον οποίο προήλθε ο ιός. Τα κινεζικά μέσα ενημέρωσης ανέφεραν πρόσφατα ότι η πανδημία θα μπορούσε να έχει ξεκινήσει εκτός της Κίνας – στρέφοντας το βλέμμα σε χώρες όπως η Ισπανία, η Ιταλία ή ακόμα και οι ΗΠΑ- ισχυριζόμενα πως είναι πιθανό ο ιός να εισήλθε στη χώρα διαμέσου εισαγωγών κατεψυγμένων τροφίμων. Κάτι τέτοιο δεν έχει επιβεβαιωθεί ως τώρα από τους ειδικούς.

ΠΗΓΗ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here