Κορωνοϊός μετάλλαξη: Τα 66 άγγιξαν τα κρούσματα της βρετανικής μετάλλαξης στην Ελλάδα

Σε 66 συνολικά ανέρχονται τα κρούσματα της βρετανικής μετάλλαξης του κορωνοϊού στην Ελλάδα.

Σύμφωνα με το Eθνικό Δίκτυο Γονιδιωματικής Επιτήρησης για τις μεταλλάξεις του SARS-CoV-2 ολοκληρώθηκε η γονιδιωματική ανάλυση 96 δειγμάτων που αφορούν στην περίοδο 13-23 Ιανουαρίου 2021 και προέρχονται από τις Πύλες Εισόδου, την Αττική, την Κρήτη, τη Δυτική Ελλάδα και τη Λέσβο.

Στο σύνολο των 96 δειγμάτων που αναλύθηκαν, 56 πληρούσαν τα αυστηρά κριτήρια ποιότητας που απαιτούνται για την ανάλυση και ο τελικός έλεγχος ολοκληρώθηκε επιτυχώς. Από τον έλεγχο αναδείχθηκαν συνολικά 7 δείγματα θετικά για το νέο στέλεχος VOC 202012/01 (Lineage Β.1.1.7).

Συγκεκριμένα το νέο στέλεχος VOC 202012/01 (Lineage Β.1.1.7) ανιχνεύθηκε σε:

– 1 δείγμα από τις Πύλες Εισόδου

– 2 δείγματα από την Αττική

– 4 δείγματα από την Κρήτη

Συνολικά στη χώρα μας έχουν ταυτοποιηθεί 66 δείγματα θετικά για το μεταλλαγμένο στέλεχος Β.1.1.7 του ιού SARS-CoV-2.

Υπενθυμίζεται ότι η βρετανική μετάλλαξη είναι μία από τις πολλές που έχουν συμβεί σε διάφορα μέρη του κόσμου. Οι αναδυόμενοι ιοί μεταβάλλονται με την πάροδο του χρόνου, επομένως υπό αυτή την έννοια αυτό είναι απολύτως αναμενόμενο. Οι αλλαγές αυτές οφείλονται σε διάφορους παράγοντες καθώς προσαρμόζονται στο νέο ξενιστή τους και σε άλλες πιέσεις, όπως η αύξηση των επιπέδων ανοσίας στους πληθυσμούς στους οποίους κυκλοφορούν.

Είναι φυσικό το SARS-CoV-2 να μεταλλαχθεί, και αναμένουμε περισσότερες μεταλλάξεις καθώς η εξάπλωση των εμβολίων θα ασκήσει πίεση στον ιό. Επομένως, από το Μάρτιο του 2020, παρακολουθούμε παραλλαγές αυτού του ιού σε όλο τον κόσμο. Κατά τους τελευταίους μήνες εντοπίστηκαν βασικές μεταλλάξεις στη Δανία, τη Μαλαισία, τη Νότια Αφρική και το Ηνωμένο Βασίλειο, εκ των οποίων οι δύο τελευταίες ανησυχούν επί του παρόντος.

ΠΗΓΗ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here