Τζεφ Μπεζος: Να γιατί η Amazon μπορεί να αποτύχει

Ο επικεφαλής της Amazon προέβλεψε ότι η εταιρεία κάποια στιγμή θα αποτύχει και θα χρεοκοπήσει. Πότε όμως;

Ο Τζεφ Μπέζος μπορεί να είναι ο πλουσιότερος άνθρωπος στη σύγχρονη ιστορία, επικεφαλής της μόλις δεύτερης εταιρείας που ξεπέρασε ποτέ σε χρηματιστηριακή αξία το ένα τρισεκατομμύριο δολάρια, αλλά δεν έχει ψευδαισθήσεις ως προς το μέλλον της Amazon.

Μιλώντας σε εργαζομένους σε μια συνάντηση την περασμένη εβδομάδα, ο ίδιος είπε ότι «δεν ισχύει ότι η Amazon είναι πολύ μεγάλη για να αποτύχει». Σύμφωνα με το CNBC, ο ίδιος προέβλεψε ότι η Amazon κάποια στιγμή θα αποτύχει και θα χρεοκοπήσει. «Αν εξετάσετε τις μεγάλες εταιρείες, θα δείτε ότι η διάρκεια ζωής τους είναι λίγο πάνω από τα 30 χρόνια, κι όχι 100 χρόνια».

Η Amazon, η οποία ιδρύθηκε το 1994, φτάνει ήδη τα 30 χρόνια. Για να αναβάλλει το τέλος της, η Amazon πρέπει – όπως επεσήμανε ο Μπέζος – να εστιάσει την ενέργειά της στους πελάτες της, αντί να ανησυχεί πολύ για την εσωτερική δυναμική της.

«Αν αρχίσουμε να εστιάζουμε στους εαυτούς μας», εξήγησε ο Μπέζος, «αντί να εστιάζουμε στους πελάτες μας, αυτό θα είναι η αρχή του τέλους. Πρέπει να προσπαθήσουμε να καθυστερήσουμε την έλευση αυτής της ημέρας όσο πιο πολύ γίνεται».

Ο Μπέζος μοιράστηκε άλλες δύο εκτιμήσεις με τους εργαζομένους της Amazon. Καταρχήν, είπε ότι η Amazon πρέπει να συνεχίσει να διαφοροποιείται από όλες τις άλλες μεγάλες εταιρείες τεχνολογίας, δίνοντας έμφαση στο διαφορετικό επιχειρηματικό μοντέλο της και στην εστίασή της «στη βελτίωση των ζωών των πελατών».

Σημειώνοντας ότι οι τεχνολογικοί κολοσσοί δεν είναι ίδιοι, ο Μπέζος είπε: «Δεν θέλω να αντιταχθώ σε αυτή την εντύπωση για τις μεγάλες εταιρείες τεχνολογίας – θέλω απλώς να μιλήσω για την Amazon».

Και μπορεί να μην υπάρχει ελιξίριο που να εξασφαλίζει τη μακροημέρευση της εταιρείας που ο ίδιος έχτισε, αλλά ο Μπέζος είπε σε όσους ήταν παρόντες ότι οι ζυθοποιίες φαίνεται να είναι εκείνη η κατηγορία εταιρειών που διαρκούν για πάντα.

«Οι περισσότερες από τις εταιρείες που έχουν κλείσει εκατοντάδες χρόνια ζωής είναι ζυθοποιίες» τόνισε ο ίδιος. «Είναι πολύ ενδιαφέρον – δεν ξέρω ακριβώς τι σημαίνει αυτό για την κοινωνία».

Tης Natasha Bach

ΠΗΓΗ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here