Ελονοσία Πρόληψη: Θανατηφόρο κρούσμα επαπειλείται στην αφρικανική ήπειρο

Οι προνύμφες του Anopheles stephensi – ο κύριος φορέας της ελονοσίας κουνουπιών της Ινδίας – είναι τώρα “άφθονες” σε τοποθεσίες σε ολόκληρη την Αφρική, σύμφωνα με ερευνητές από το Ιατρικό Κέντρο Πανεπιστημίου Radboud της Ολλανδίας και το Ινστιτούτο Έρευνας Armauer Hansen της Αιθιοπίας.

Οι φορείς είναι ζωντανοί οργανισμοί που μπορούν να μεταδώσουν μολυσματικά παθογόνα μεταξύ ανθρώπων ή από ζώα σε ανθρώπους. Αυτό το είδος κουνουπιών εμφανίστηκε μόνο στην Αφρική πριν από λίγα χρόνια. Τώρα, αυτό το επεμβατικό έντομο είναι σε αφθονία σε πόλεις της Αιθιοπίας – και είναι ιδιαίτερα ευαίσθητο σε τοπικά στελέχη της ελονοσίας, ανέφεραν ερευνητές. Τα περισσότερα αφρικανικά κουνούπια που μπορούν να μεταδώσουν ελονοσία είναι γνωστό ότι εκτρέφονται σε αγροτικές περιοχές. Ωστόσο, οι εμπειρογνώμονες ανησυχούσαν ήδη ότι το συγκεκριμένο κουνούπι βρήκε μια πρόσβαση στις αστικές περιοχές, συμπεριλαμβανομένων των πόλεων στην Αιθιοπία, το Σουδάν και το Τζιμπουτί, το οποίο οι ερευνητές δήλωσαν ότι θα μπορούσε να αυξήσει τον κίνδυνο ελονοσίας για τους αστικούς πληθυσμούς.

Η ελονοσία, η οποία μεταδίδεται μέσω του δαγκώματος των θηλυκών κουνουπιών Anopheles, είναι μια θεραπεύσιμη ασθένεια – ωστόσο 409.000 άνθρωποι πέθαναν από αυτό το 2019. Η αφρικανική περιοχή φιλοξένησε το 94% όλων των περιπτώσεων ελονοσίας και θανάτων το 2019, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας. Οι ερευνητές μελέτησαν εάν τα κουνούπια θα αποτελούσαν κίνδυνο για την υγεία εξαπλώνοντας τοπικά παράσιτα ελονοσίας. «Προς έκπληξή μας, το ασιατικό κουνούπι αποδείχθηκε ακόμη πιο ευαίσθητο στα τοπικά παράσιτα της ελονοσίας από την αποικία κουνουπιών της Αιθιοπίας. Αυτό το κουνούπι φαίνεται να είναι ένας εξαιρετικά αποτελεσματικός διασκορπιστής των δύο κύριων ειδών ελονοσίας», δήλωσε ο Teun Bousema, καθηγητής επιδημιολογίας. τροπικών μολυσματικών ασθενειών στο Radboud University Medical Center στο Nijmegen.

Οι ερευνητές προειδοποίησαν ότι πρέπει να ληφθούν γρήγορα μέτρα για να σταματήσει η εξάπλωση των κουνουπιών σε άλλες αστικές περιοχές της αφρικανικής ηπείρου σε μια μελέτη που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Emerging Infectious Diseases την Τετάρτη.

ΠΗΓΗ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here