Κορωνοϊός Αφρική: Επιστήμονας εξετάζει θανατηφόρα μικρόβια σε αφρικανική ζούγκλα

Το έργο του Leendertz έχει αποκαλύψει, ότι οι χιμπατζήδες μπορούν να πεθάνουν από κοινούς ψυχρούς ιούς που εισάγονται από ανθρώπους, ωθώντας επιστήμονες, ομάδες διατήρησης και εταιρείες οικοτουρισμού να επιβάλουν νέες απαιτήσεις στους ανθρώπους που επισκέπτονται τους πιθήκους. Η ομάδα του έχει επίσης ανακαλύψει μια άγνωστη παλαιότερα παραλλαγή του άνθρακα που φαίνεται να αποτελεί σημαντική απειλή για την άγρια πανίδα.

Τώρα, ο Leendertz, ο οποίος κάποτε ερεύνησε τις ζωικές ρίζες μιας επιδημίας Έμπολα στη Δυτική Αφρική, έχει κληθεί να βοηθήσει στην επίλυση ενός από τα μεγάλα μυστήρια ασθενειών στις αρχές του 21ου αιώνα:  που –φαίνεται να- προέρχεται από νυχτερίδες και έχει σκοτώσει περισσότερους από 2 εκατομμύρια ανθρώπους παγκοσμίως. Το Νοέμβριο του 2020, η Παγκόσμια Οργάνωση Υγείας (ΠΟΥ) τον όρισε σε μια ομάδα 10 ατόμων που εξετάζει πώς εμφανίστηκε η πανδημία του COVID-19.  Ο ιός που εξαπλώνεται σήμερα στους ανθρώπινους πληθυσμούς αποτελεί πιθανή απειλή και για τους μεγάλους πιθήκους, προειδοποίησε ο Leendertz  σε επιστολή που δημοσιεύθηκε στο Nature τον Μάρτιο του 2020.

Από τότε, οι γορίλες στον ζωολογικό κήπο του Σαν Ντιέγκο βρέθηκαν θετικοί στο SARS-CoV-2. Έδειξαν μόνο ήπια συμπτώματα, αλλά αυτό δεν είναι πολύ καθησυχαστικό, λέει ο Gillespie, επειδή τα ζώα σε αιχμαλωσία τείνουν να τρέφονται καλά και να επιβαρύνονται λιγότερο με άλλες λοιμώξεις.Εν τω μεταξύ, η ΠΟΥ ζήτησε από τον Leendertz να συμμετάσχει στην έρευνά της για τις ρίζες του SARS-CoV-2. Η εντατική εστίαση στην κατανόηση του θανάτου σε ένα τροπικό δάσος του έχουν δώσει μια πολύτιμη προοπτική για το πώς να διερευνήσει την μετανάστευση παθογόνων από το ένα είδος στο άλλο, όπως πιστεύεται ότι έχει κάνει το SARS-CoV-2.

 

Η αλυσίδα των συμβάντων που οδήγησαν στην πανδημία του COVID- 19 είναι πιθανόν να είναι πολύ πιο ασαφής. Και η έρευνα του ΠΟΥ έχει ξεκινήσει από μια ανώμαλη αρχή. Όταν η ομάδα επιχείρησε για πρώτη φορά να επισκεφθεί την Κίνα νωρίτερα αυτό το μήνα, αξιωματούχοι απαγόρευσαν την είσοδο αρκετών μελών λόγω των περιορισμών πανδημίας.

 

ΠΗΓΗ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here