Γιατί οι δύτες στην Ν/Α Ασία κρατούν για ώρα την αναπνοή τους στο νερό

Σύμφωνα με ανάλυση διεθνούς ερευνητικής ομάδας, οι γενετικές αλλαγές έχουν επιτρέψει σε έναν πληθυσμό στη Νοτιοανατολική Ασία να αυξηθεί το μέγεθος των σπλάχνων, ενισχύοντας τις ικανότητές τους για διατήρηση της αναπνοής. Κάποιοι επιστήμονες έχουν παρομοιάσει αυτές τις εξελικτικές προσαρμογές με αυτές που επέτρεψαν στους Θιβετιανούς να ευδοκιμήσουν σε υψηλά υψώματα.

Η νέα μελέτη ασχολήθηκε με άτομα τα οποία συχνά ονομάζονται τοπικά “Νομάδες της Θάλασσας” και ζουν μεταξύ των νησιών και των ακτών της Νοτιοανατολικής Ασίας. Ανάμεσα στους Bajau—μια ομάδα ανθρώπων που ζουν με οικιακά σκάφη στις πλωτές οδούς γύρω και μεταξύ των Φιλιππίνων, της Μαλαισίας και της Ινδονησίας—δύτες έχουν καταγραφεί να κρατούν την αναπνοή τους για πάνω από 5 λεπτά ενώ κυνηγούν ψάρια ή οστρακοειδή. Συγκριτικά, οι μέσοι άνθρωποι μπορεί να είναι σε θέση να μείνουν κάτω από το νερό για 1 με 2 λεπτά, και οι ελεύθεροι δύτες παγκόσμιας κλάσης μπορούν να κρατήσουν την αναπνοή τους σε ανταγωνιστικές συνθήκες για έως και 3 ή σχεδόν 4,5 λεπτά.

Η νέα μελέτη προσφέρει ένα εκπληκτικό παράδειγμα ανθρώπινης γενετικής ποικιλομορφίας και προσαρμογής στο υποθαλάσσιο περιβάλλον. Ωστόσο, σύμφωνα με την εξελικτική ανθρωπολόγος στο Πανεπιστήμιο Case Western Reserve μέρος αυτής της έρευνας απαιτεί επιστροφή στις κοινότητες Bajau και Saluan, και συλλογή περισσότερων φυσιολογικών μετρήσεων πέρα από το μέγεθος της σπλήνα- όπως τα επίπεδα διοξειδίου του άνθρακα και οξυγόνου στο αίμα.

ΠΗΓΗ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here