Ρωσία: Ο πληθυσμός συρρικνώθηκε μέσα σε έναν χρόνο

Μεταξύ Ιανουαρίου και Νοεμβρίου του 2020 σημειώθηκαν 229.700 περισσότεροι θάνατοι σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος, ποσοστό υπερβάλλουσας θνησιμότητας άνω του 13%. Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν έχει εδώ και καιρό ζητήσει μεγαλύτερες προσπάθειες για την αύξηση του πληθυσμού. Το προηγούμενο έτος, κατηγόρησε την μειωτική τάση για χαμηλά εισοδήματα. Τα στατιστικά στοιχεία για το 2020 έδειξαν αύξηση των θανάτων στην Πολωνία σε επίπεδο που δεν έχει παρατηρηθεί από το Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο και την απότομη μείωση των γεννήσεων, τάσεις που αποδίδονται στην πανδημία COVID-19 και χαρακτηρίστηκαν από κάποιους ως δημογραφική κρίση.

Σχολιάζοντας τα στοιχεία που δημοσίευσε η κρατική υπηρεσία Statistics Poland το Δεκέμβρη για 11 μήνες του 2020, ο οικονομολόγος Ραφάλ Μουντρίντ ανέφερε ότι ο αριθμός θανάτων ήταν ο μεγαλύτερος από το Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο και ο αριθμός γεννήσεων ο χαμηλότερος εδώ και 15 χρόνια. Το 2019, περίπου 30.000 άνθρωποι πέθαναν στην Πολωνία κάθε μήνα κατά μέσο όρο. Μέχρι στιγμής, συνολικά 71.651 θάνατοι έχουν καταγραφεί στη Ρωσία, όπου η Covid-19 έχει δοθεί ως κύρια αιτία θανάτου μετά από αυτοψία. Στα τέλη Δεκεμβρίου, η κυβέρνηση παραδέχθηκε ότι ο αριθμός των νεκρών ήταν 3 φορές μεγαλύτερος χρησιμοποιώντας έναν ευρύτερο ορισμό της αιτίας του θανάτου. Ο πληθυσμός της Ρωσίας βρίσκεται σε συνεχή μείωση από την κατάρρευση της ΕΣΣΔ ή της Ένωσης Σοβιετικών Σοσιαλιστικών Δημοκρατιών το 1991.

Οι βασικοί παράγοντες πίσω από αυτό είναι το χαμηλό ποσοστό γεννήσεων, το μέσο προσδόκιμο ζωής περίπου 72 ετών, το άνισο σύστημα υγείας και η μετανάστευση. Παρ’ όλα αυτά, ο πληθυσμός αυξήθηκε κατά περισσότερο από 2,5 εκατομμύρια το 2014, όταν η Μόσχα κατέλαβε την Κριμαία από την Ουκρανία σε μια κίνηση που δεν αναγνωρίστηκε ποτέ από τη διεθνή κοινότητα.

 

ΠΗΓΗ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here