Κορονοϊός: Ρεκόρ παραιτήσεων σε ΗΠΑ και Ευρώπη – Πώς άλλαξε η πανδημία την αγορά εργασίας


Οι εργαζόμενοι εγκαταλείπουν τη δουλειά τους σε αριθμούς ρεκόρ, σε ένα φαινόμενο που φαίνεται να κερδίζει έδαφος και στις δύο όχθες του Ατλαντικού. Οι εταιρείες πρέπει να λάβουν σοβαρά υπ’ όψη την «επιδημία» των παραιτήσεων γράφει ο βρετανικός Τύπος και να την αντιμετωπίσουν με τα κατάλληλα όπλα. Δηλαδή με αξιοπρεπείς μισθούς και καλύτερες συνθήκες εργασίας.

Η έλλειψη εργατικού δυναμικού σε αρκετούς νευραλγικούς τομείς της παγκόσμιας οικονομίας έχει αρχίσει να γίνεται αισθητή, σε ένα φαινόμενο μαζικών παραιτήσεων που παρατηρείται μετά το χάος που προκάλεσε η πανδημία.

Έχετε πτυχίο; Είκοσι χρόνια εμπειρίας στον τομέα σας; Σας χαρακτηρίζει η ικανότητα να αφήνετε τα πάντα για να απαντήσετε σε ένα επαγγελματικό e-mail;

«Συγχαρητήρια! Συγκεντρώνετε όλα τα προσόντα για μια θέση εργασίας…με άθλιο μισθό. Θα πρέπει φυσικά να περάσετε από πάμπολλες συνεντεύξεις και να γράψετε ένα ευχαριστήριο γράμμα μετά από κάθε μία για να έχετε οποιαδήποτε πιθανότητα να την αποκτήσετε, φυσικά» γράφει ο Guardian.

Το ξεπερασμένο εργασιακό μοντέλο

Αυτή προσθέτει το άρθρο, είναι μια (ελαφρώς υπερβολική) αντανάκλαση για το πώς ήταν η αγορά εργασίας για μεγάλο χρονικό διάστημα. Οι μισθοί παραμένουν στάσιμοι εδώ και δεκαετίες.

Οι εταιρείες απαιτούν περισσότερα και προσφέρουν λιγότερα: η εξουσία βρισκόταν κατά βάση στα χέρια των εργοδοτών, σημειώνει η εφημερίδα. Τώρα, τουλάχιστον στις ΗΠΑ, η ισορροπία έχει αρχίσει να αλλάζει.

Ρεκόρ παραιτήσεων «απειλεί» πολλούς κλάδους

Οι άνθρωποι εγκαταλείπουν τη δουλειά τους σε αριθμούς ρεκόρ. Σχεδόν 4 εκατομμύρια Αμερικανοί εγκατέλειψαν τις θέσεις εργασίας τους τον Απρίλιο: πρόκειται για τον υψηλότερο αριθμός από τότε που άρχισαν να τηρούνται αρχεία για τον κύκλο εργασιών τον Δεκέμβριο του 2000.

Ανάλογο είναι το κλίμα στη Βρετανία. Πολλοί είναι εκείνοι που σκέφτονται σοβαρά να εγκαταλείψουν τη δουλειά τους. Μία πρόσφατη μελέτη διαπίστωσε ότι το 38% των πολιτών στη «γηραιά Αλβιόνα» αναζητά νέο επαγγελματικό προσανατολισμό τον επόμενο χρόνο.

Γιατί παραιτούνται οι εργαζόμενοι;

Τα αίτια για το ρεκόρ των παραιτήσεων διαφέρουν. Ορισμένοι καλά αμειβόμενοι εργαζόμενοι εγκαταλείπουν τη δουλειά τους επειδή η πανδημία άλλαξε τις προτεραιότητές τους ή επειδή έχουν εξαντληθεί.

Άλλοι παραιτούνται επειδή τα κρατικά επιδόματα που δόθηκαν κατά τη διάρκεια της πανδημίας τους υπενθύμισαν ότι δεν θέλουν να διακινδυνεύσουν την υγεία τους σε μια επισφαλή εργασία που πληρώνει ελάχιστα.

Όποιο κι αν είναι το κίνητρο, το αποτέλεσμα είναι το ίδιο: η έλλειψη εργασίας προκαλεί ευρεία αναταραχή.
Η American Airlines ακύρωσε εκατοντάδες πτήσεις, εν μέρει λόγω μεγάλης έλλειψης εργατικού δυναμικού μεταξύ ορισμένων από τους προμηθευτές της.

Τα εστιατόρια την ίδια στιγμή σε Ευρώπη και ΗΠΑ αγωνίζονται να βρουν αρκετούς εργαζόμενους για να ανοίξουν ξανά.

Το μόνο σίγουρο καταλήγει η εφημερίδα ειναι πως η πανδημία κατέστησε σαφές με πολλούς τρόπους ότι το τρέχον μοντέλο εργασίας μας δεν λειτουργεί και ότι η δουλειά δεν καθορίζει ποιοι είμαστε.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Πηγή


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ