Θάνατος Σταύρου Δογιάκη: Έχει ξαναγίνει «αυτοκτονία» με δυο πυροβολισμούς;


Mια σφαίρα στην καρδιά και μια στο κεφάλι – Το γεγονός από μόνο του προκαλεί ερωτήματα ωστόσο, είναι ο τρόπος με τον οποίο ο 53χρονος αποφάσισε να κόψει το νήμα της ζωής του

Η υπόθεση του επιχειρηματία της εστίασης Σταύρου Δογιάκη που φέρεται να έδωσε τέλος στη ζωή του αφήνοντας πίσω του δύο χειρόγραφα σημειώματα, φαίνεται ότι έχει προκαλέσει ερωτήματα και σενάρια επί σεναρίων. Αυτοκτονία με μια σφαίρα στην καρδιά και μία στον κρόταφο δεν είναι κάτι συνηθισμένο στα ελληνικά εγκληματολογικά χρονικά.

Οι συνθήκες αυτοκτονίας του, αλλά και τα τραύματα στο σώμα του – καθώς βρέθηκε με μια σφαίρα στην καρδιά και μια στον κρόταφο- δημιούργησαν σενάρια για το κατά πόσο ο θάνατός του οφείλεται όντως σε αυτοκτονία. Το πόρισμα ωστόσο της ιατροδικαστικής εξέτασης ξεκαθαρίζει ότι ο 53χρονος επιχειρηματίας προσπάθησε να δώσει τέλος στη ζωή του πυροβολώντας τον εαυτό του στην καρδιά, όμως επειδή η σφαίρα προκάλεσε διαμπερές τραύμα, ο ίδιος φέρεται να προσπάθησε εκ νέου στρέφοντας το όπλο στο κεφάλι του.

Προφανώς για όλα αυτά τα ζητήματα απαντήσεις θα δώσει η αστυνομία, όμως αρκετοί αμφισβητούν την αυτοκτονία με διπλό πυροβολισμό.

Το σημείο όπου βρέθηκε νεκρός ο Σταύρος Δογιάκης

Κάτι τέτοιο για παράδειγμα αμφισβητείται με έμμεσο τρόπο από την καθηγήτρια Εγκληματολογίας στο Université Paris – Saclay, Αναστασία Τσουκαλά η οποία με δημόσια ανάρτησή της στο Facebook τονίζει τρία «σκοτεινά» σημεία στην υπόθεση.
«Βαρέθηκα να διαβάζω άλλα αντ’ άλλων στα ΜΜΕ για τον νεκρό ιδιοκτήτη της ταβέρνας στα Γλυκά Νερά. Οι ταπεινές μου επιστημονικές μου γνώσεις με οδηγούν στα εξής:

1. Όποιος είναι εξοικειωμένος με όπλα, δεν αυτοκτονεί ποτέ πυροβολώντας στο κεφάλι επειδή πιθανολογεί εύλογα ότι θα αστοχήσει εξαιτίας της εκπυρσοκρότησης του όπλου. Ασφαλέστερος τρόπος αυτοκτονίας είναι να στρέψει το όπλο στο στόμα.

2. Οι πιθανότητες να σημαδέψει κάποιος το κεφάλι του με ευστοχία όταν έχει ήδη τραυματιστεί βαριά στην καρδιά είναι επιεικώς ανύπαρκτες.

3. Σφαίρα στο κεφάλι λέγεται χαριστική βολή. Η χαριστική βολή είναι χαρακτηριστικό modus operandi όλων των ανά τον κόσμο μαφιών» έγραψε στον προσωπικό της λογαριασμό στο Facebook.

Βεβαίως η παραπάνω ανάρτηση δεν έχει κάποια επιστημονική βαρύτητα, αποτελεί μια άποψη της εγκληματολόγου η οποία στέκει ως απορία. Μπορεί ένας άνθρωπος να αυτοπυροβοληθεί αρχικά στην καρδιά και στην συνέχεια στον κρόταφο; Έχει ξαναγίνει κάτι τέτοιο;

Το Έγκλημα στην Κοιλάδα Αργολίδας που είχε σοκάρει το πανελλήνιο

Κι όμως μια αντίστοιχη υπόθεση που είχε αποτελέσει σπαζοκεφαλιά είχε γίνει το 2014 στην Αργολίδα. Τον Δεκέμβριο του 2014, είχε βρεθεί νεκρός με δυο σφαίρες (μια στο θώρακα και μια στο κεφάλι) ο 42χρονος καπετάνιος Θανάσης Λάμπρου σε σπίτι φίλου του στην Κοιλάδα Ερμιονίδας στην Αργολίδα. Για την υπόθεση που τότε είχε σοκάρει το πανελλήνιο κατηγορήθηκε η 38χρονη σύζυγός του Δήμητρα Λάμπρου, η οποία ισχυριζόταν διαρκώς ότι είναι αθώα.

Σε πρώτο χρόνο τότε, ο ιατροδικαστής που είχε αναλάβει την υπόθεση, κατέθεσε στο δικαστήριο για τον θάνατο του καπετάνιου Θανάση Λάμπρου και άφησε να εννοηθεί ότι δεν ήταν σίγουρος εάν επρόκειτο για δολοφονία ή για αυτοκτονία. Θυμίζω μάλιστα ότι τα όσα είπε ο ιατροδικαστής είχαν προκαλέσει την οργή και την έντονη αντίδραση του Αλέξη Κούγια που ήταν συνήγορος της οικογένειας του καπετάνιου.

Συγκεκριμένα ο ιατροδικαστής ξεκαθάρισε πως δεν κατόρθωσε να προσδιορίσει πότε πυροβολήθηκε, καθώς δεν έγινε αυτοψία στον τόπο όπου εντοπίστηκε, ενώ δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να αυτοπυροβολήθηκε! η κατάθεση αυτή προκάλεσε την έκπληξη και παράλληλα το μένος του συνηγόρου της πολιτικής αγωγής Αλέξη Κούγια, ο οποίος άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να προβεί ακόμα και σε μηνύσεις εναντίον του ιατροδικαστή για όσα κατέθεσε:

«Είχαμε μία νέα εκδοχή από τον ιατροδικαστή, ο οποίος δεν είχε ποτέ καταθέσει, ούτε προανακριτικά ούτε στην τακτική ανάκριση ούτε στον πρώτο βαθμό. Ο ίδιος ανέπτυξε μία πρωτοφανή θεωρία για τα παγκόσμια χρονικά της ιατροδικαστικής» είπε ο κ. Κούγιας και συνέχισε:

«Ανέφερε μία εκδοχή που λέει ότι ο άνθρωπος που δολοφονήθηκε άγρια με έναν πυροβολισμό στο στήθος και με μία χαριστική βολή στο κεφάλι θα μπορούσε να έχει αυτοκτονήσει. Δηλαδή, ο Λάμπρου να έχει πυροβοληθεί ο ίδιος στην καρδιά και μετά με μία τέλεια βολή να πυροβοληθεί εξ επαφής στο κεφάλι. Και συγχρόνως ο ίδιος να έχει αφαιρέσει τον δεύτερο κάλυκα από τον δεύτερο πυροβολισμό και να έχει βγάλει τα ρούχα του -με τα οποία βρέθηκε νεκρός- και επίσης να έχει μετατοπίσει και εξαφανίσει στοιχεία του εγκλήματος!».

Ο γνωστός ποινικολόγος δεν παρέλειψε να αναφέρει τον προβληματισμό του για όσα άκουσε και πρόσθεσε πως, αφού ολοκληρωθεί η κατάθεση του ιατροδικαστή, θα σκεφτεί αν θα πρέπει να τον μηνύσει. «Κι αυτό γιατί νομίζω ότι κακοποιήθηκε κάθε έννοια της ιατροδικαστικής επιστήμης και κάθε έννοια ηθικής συμπεριφοράς ιατροδικαστή» δήλωσε τότε ο κ. Κούγιας.

Βεβαίως η υπόθεση εξελίχθηκε σε σπαζοκεφαλιά, όμως οι έρευνες των διωκτικών αρχών κατάφεραν να εξιχνιάσουν την υπόθεση. Η 38χρονη, είχε κατηγορηθεί ότι σκότωσε με δύο σφαίρες, σε κεφάλι και κοιλιά, τον άτυχο ναυτικό με τον οποίο είχε αποκτήσει μια κόρη, σε σπίτι φίλου τους, στην Κοιλάδα Ερμιονίδας στην Αργολίδα, στις 8 Δεκεμβρίου 2014. «Δεν τον σκότωσα εγώ! Δεν είχα κίνητρο. Θα αποδειχθεί η αθωότητά μου», υποστήριζε λίγο πριν καταδικαστεί σε ισόβια.

Τότε, και αφού εμφανιζόταν στην εκπομπή «Φως στο Τούνελ», εκλιπαρώντας όσους γνώριζαν κάτι να μιλήσουν, για να αποκαλυφθεί ο φονιάς, φέρεται ότι είχε ομολογήσει ενώπιον των ανδρών της Ασφαλείας Ναυπλίου, που σύμφωνα με την ίδια, την ανέκριναν επί 21 ώρες:

«Ναι, εγώ το έκανα. Τελειώνετε τώρα, ρε παιδιά, χαράζει. Αφήστε με να φύγω, να απολαύσω αυτήν την υπέροχη μέρα» φέρεται ότι είχε πει. Η 38χρονη, είχε καταθέσει μήνυση εναντίον δύο αστυνομικών της Ασφάλειας Ναυπλίου και κατά παντός υπευθύνου, ισχυριζόμενη ότι απέσπασαν την ομολογία της εν μέσω βασανιστηρίων.

Επί της ουσίας πάντως, τουλάχιστον σε ότι αφορά τον θάνατο του καπετάνιου, δεν αποδείχθηκε ότι αυτοκτόνησε με διπλό πυροβολισμό. Ήταν καθαρή δολοφονία…


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ