Κρούσματα σήμερα: Αγωνία για τα κρούσματα στην Αττική – Τι δείχνουν τα έως τώρα δεδομένα

Τα νέα δεδομένα προκαλούν προβληματισμό στους επιδημιολόγους, οι οποίοι τονίζουν πως στην Αττική, η πανδημία δεν πρέπει να ξεφύγει από τον έλεγχο

Στη δίνη της πανδημίας του κορονοϊού συνεχίζει να βρίσκεται η Αττική, στην οποία μόνο χθες, ο ΕΟΔΥ, ανακοίνωσε 384 νέα κρούσματα από το σύνολο των 795 σε όλη την επικράτεια. Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, το μεγαλύτερο ιικό φορτίο εντοπίζεται στον Κεντρικό Τομέα Αθηνών με 124 νέα, ενώ ακολουθεί ο Βόρειος Τομέας Αθηνών με 61.

Τα κρούσματα ανά τομέα στην Αττική

 • Ανατολική Αττική 51
 • Βόρειος Τομέας Αθηνών 61
 • Δυτικός Τομέας Αθηνών 44
 • Δυτική Αττική 12
 • Κεντρικός Τομέας Αθηνών 124
 • Νήσων 1
 • Πειραιάς 45

Τα νέα δεδομένα προκαλούν προβληματισμό στους επιδημιολόγους, οι οποίοι τονίζουν πως στην Αττική, η πανδημία δεν πρέπει να ξεφύγει από τον έλεγχο. Αυτό είναι άλλωστε και ο λόγος που η συγκεκριμένη περιοχή πλέον βρίσκεται (προληπτικά) στις «κόκκινες» περιοχές του επιδημιολογικού χάρτη. Ακούγοντας τις εισηγήσεις των ειδικών η κυβέρνηση, θέλοντας να διαφυλάξει τον πληθυσμό, επανέφερε το καθεστώς του click away στο λιανεμπόριο, ενώ την Δευτέρα στην Αττική το σχολικό κουδούνι δεν θα ηχήσει στα Λύκεια.

Πάντως τόσο η κυβέρνηση όσο και οι επιδημιολόγοι αναφέρουν ότι το άνοιγμα των δραστηριοτήτων θα γίνεται ανάλογα με το επιδημιολογικό φορτίο της κάθε περιοχής. Είναι χαρακτηριστική άλλωστε η δήλωση του καθηγητή Νίκου Σύψα, ο οποίος τόνισε ότι δεν θα υπάρξει ο παραμικρός δισταγμός για κλείσιμο και πάλι των σχολείων εάν η κατάσταση δεν βελτιωθεί, ενώ παράλληλα κυβερνητικά στελέχη προειδοποιούν για τα φαινόμενα συνωστισμού.

Για τον περιορισμό της κινητικότητας επανήλθε άλλωστε και ο επιδημιολογικός χάρτης χωρίζοντας και πάλι την χώρα σε δυο ζώνες Α «κίτρινη» και Β «κόκκινη» στις οποίες πέρα από τα οριζόντια μέτρα που ισχύουν σε όλη την επικράτεια, στη δεύτερη περίπτωση η απαγόρευση κυκλοφορίας ξεκινά από τις 18:00 το απόγευμα και ότι από τις 21:00 το βράδυ.

Οι «κόκκινες» περιοχές

Σημαντική αύξηση στα κρούσματα παρουσίασαν περιοχές που ήδη είχαν πρόβλημα, όπως η Εύβοια στην οποία καταγράφηκαν 40 νέα κρούσματα την ώρα που την Παρασκευή είχαν σημειωθεί 22. Επί της ουσίας διπλασιάστηκαν τα κρούσματα σε μια περιοχή που μπήκε στην «κόκκινη» ζώνη του χάρτη επιτήρησης και που ο δείκτης των κρουσμάτων ανά 100.000 πληθυσμού φτάνει ξανά στον οριακό αριθμό 20, καθώς το τελευταίο 24ωρο βρέθηκε στο 18,97.

Σημαντικό πρόβλημα φαίνεται πως παρουσιάζεται σε δυο από τα νησιά των Κυκλάδων, καθώς η Σαντορίνη έχει μεν μόλις επτά νέα κρούσματα κορονοϊού, πλην όμως στην αναλογία των κρουσμάτων ανά 100.000 πληθυσμού αυτό αντιστοιχεί σε 37,07 που είναι ανησυχητικά υψηλός αριθμός. Ακόμα πιο δύσκολα είναι τα πράγματα στη Μύκονο, όπου τα κρούσματα ανά 100.000 πληθυσμού είναι 59,21 ενώ σε απόλυτο αριθμό το τελευταίο 24ωρο καταγράφηκαν 6 νέες μολύνσεις.

Υψηλά επιδημιολογικά δεδομένα παρουσιάζουν επίσης η Λέσβος, η Χαλκιδική και ακολουθούν Κεντρικός Τομέας Αθηνών, Σάμος, Βόρειος Τομέας Αθηνών, Αρκαδία, Ανατολική Αττική, Λάρισα και Πειραιάς.

Αναλυτικά τα μέτρα που ισχύουν σύμφωνα με τη ΚΥΑ

Έκτακτα μέτρα προστασίας της δημόσιας υγείας από τον κίνδυνο περαιτέρω διασποράς του κορονοϊού COVID-19 στο σύνολο της Επικράτειας για το διάστημα από το Σάββατο, 30 Ιανουαρίου 2021 και ώρα 6:00 έως και τη Δευτέρα, 8 Φεβρουαρίου 2021 και ώρα 6:00.

Όπως ανακοινώθηκε χθες, από σήμερα το πρωί ισχύει ο Χάρτης Υγειονομικής Ασφάλειας και Προστασίας και η χώρα χωρίζεται σε δύο επίπεδα υγειονομικής ασφάλειας, βάσει των οποίων αλλάζουν οι περιορισμοί λόγω κορονοϊού.

Η Ελλάδα χωρίζεται σε «κίτρινες» (Επίπεδο Α- Επιτήρησης) και σε «κόκκινες» (Επίπεδο Β – Αυξημένου Κινδύνου) περιοχές ανάλογα με το επιδημιολογικό φορτίο. Στο κόκκινο επίπεδο μπορούν να μπουν τοπικές κοινότητες, δημοτικές ενότητες, όσο και δήμοι, Περιφερειακές Ενότητες και ολόκληρες Περιφέρειες αν το επιβάλλουν τα δεδομένα.

Διαβάστε το ΦΕΚ με όλα τα μέτρα που βρίσκονται σε ισχύ

Τα οριζόντια μέτρα σε όλη την χώρα

 • Χρήση μάσκας σε εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους
 • 24ωρος περιορισμός κυκλοφορίας με χρήση SMS στο 13033 μόνο για έξι λόγους
 • Απαγόρευση μετακίνησης μεταξύ Περιφερειακών Ενοτήτων
 • Απαγόρευση ιδιωτικών συναθροίσεων
 • Εργασία με το ελάχιστο δυνατό προσωπικό (εκ περιτροπής, τηλεργασία) σε ιδιωτικό και δημόσιο τομέα
 • Τηλε-εκπαίδευση σε Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα
  Ανοιχτά τα Νηπιαγωγεία, Δημοτικά σχολεία και όλα τα σχολεία Ειδικής Αγωγής σε όλες τις βαθμίδες
 • Λειτουργία Ανώτατων Δικαστηρίων και Ειδικών Δικαστηρίων
 • Λειτουργία Super League 1 & 2, Basket League, Volleyball League
 • Το μεγαλύτερο μέρος της χώρας παρουσιάζει καλή επιδημιολογική εικόνα, με αποτέλεσμα να βρίσκεται στο επίπεδο Α’ – επιτήρησης (κίτρινες περιοχές).

Τα μέτρα στο επίπεδο Α (κίτρινες περιοχές)

 • Απαγόρευση κυκλοφορίας από 21:00 έως 05:00
 • Διά ζώσης λειτουργία της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης (Γυμνάσια – Λύκεια) από 1η Φεβρουαρίου
 • Λειτουργία του λιανεμπορίου, των κομμωτηρίων, των κουρείων, των κέντρων αισθητικής, καθώς και των υπηρεσιών διαιτολογίας, υπηρεσιών διαιτολογικών μονάδων με εξαίρεση την άσκηση, υπηρεσιών προσωπικής υγιεινής και φροντίδας σώματος, αλλά και των ΚΤΕΟ με 1 άτομο ανά 25 τ.μ.
 • Πραγματοποίηση λειτουργιών με την παρουσία έως 25 ατόμων εντός ναών και έως 50 ατόμων στους μητροπολιτικούς ναούς
 • Επανέναρξη λειτουργίας των πρακτορείων ΟΠΑΠ (όχι ΟΠΑΠ PLAY) από 1η Φεβρουαρίου

Οι κόκκινες περιοχές και ποια μέτρα ισχύουν

Όσον αφορά το επίπεδο Β’ – αυξημένου κινδύνου, σε αυτό κατατάσσονται οι περιοχές που παρουσιάζουν αυξημένο επιδημιολογικό φορτίο, δηλαδή οι «κόκκινες» περιοχές. Οι περιοχές αυτές είναι οι εξής: η Περιφέρεια Αττικής πλην της Περιφερειακής Ενότητας Νήσων, η Περιφερειακή Ενότητα Μυκόνου η περιφερειακή Ενότητα Λέσβου, ο δήμος Εορδαίας της Περιφερειακής Ενότητας Κοζάνης, οι δήμοι Θηβαίων και Τανάγρας της Περιφερειακής Ενότητας Βοιωτίας, ο δήμος Σπάρτης της Περιφερειακής Ενότητας Λακωνίας, ο δήμος Χαλκιδέων και ο οικισμός Ρομά της Δημοτικής Ενότητας Δυστίων του δήμου Κύμης-Αλιβερίου της Περιφερειακής Ενότητας Εύβοιας, ο δήμος Νέας Προποντίδας της Περιφερειακής Ενότητας Χαλκιδικής, ο δήμος Πατρέων της Περιφερειακής Ενότητας Αχαΐας, ο δήμος Θήρας της Περιφερειακής Ενότητας Θήρας.

Στις περιοχές αυτές από σήμερα μέχρι τις 8 Φεβρουαρίου ισχύουν τα εξής μέτρα:

 • Aπαγόρευση κυκλοφορίας στις περιοχές αυτές από τις 6 το απόγευμα έως τις 5 το πρωί, με εξαίρεση την Αττική όπου η απαγόρευση ισχύει από 21:00 έως 05:00.
 • Επισημαίνεται ωστόσο ότι στους δήμους Αχαρνών και Ασπροπύργου η απαγόρευση κυκλοφορίας παραμένει από 18:00 έως 05:00.
 • Δια ζώσης λειτουργία των Γυμνασίων από 01/02/2021
 • Τηλε-εκπαίδευση για τα Λύκεια
 • Χώροι Λατρείας: Πραγματοποίηση λειτουργιών σε χώρους λατρείας με ανώτατο όριο τα 9 άτομα
 • Λειτουργία λιανεμπορίου με τη μέθοδο click away και λειτουργία καταστημάτων ένδυσης, υπόδησης, βιβλιοπωλείων, κομμωτηρίων και καταστημάτων προσωπικής περιποίησης με προκαθορισμένο ραντεβού (click-in-a-shop) και με 1 άτομο ανά 25 τ.μ.
  Κλειστά τα καταστήματα τις Κυριακές.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Πηγή

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here