Ναρκισσισμός: Υπάρχει λίγος σε όλους μας;

Και δεν υπάρχει τίποτα κακό στο να κοιτάζουμε το συμφέρον μας και ίσως στο να είμαστε και λίγο εγωιστές. Αλλά πότε αυτό ξεφεύγει και το να είσαι εγωκεντρικός αποτελεί πρόβλημα;

Ο ναρκισσισμός είναι ο όρος που δίνεται στον ακραίο εγωισμό. Οι νάρκισσοι έχουν μια διογκωμένη άποψη για τον εαυτό τους και πιστεύουν ότι είναι ανώτεροι από τους άλλους. Αυτό οδηγεί σε αλαζονεία και έλλειψη ενσυναίσθησης. Και, βλέπουμε το ναρκισσισμό ως συνέχεια, με πολύ χαμηλά επίπεδα εγωκεντρισμού στο ένα άκρο και τον ακραίο ναρκισσισμό – αυτό που στην πραγματικότητα ονομάζεται «ναρκισσιστική διαταραχή προσωπικότητας» – στο άλλο άκρο. Όλοι ταιριάζουμε κάπου ανάμεσα σε αυτό το συνεχές. Αυτό σημαίνει ότι υπάρχει κάποιο επίπεδο αυτο-εστίασης σε όλους μας, το οποίο μπορεί να αλλάξει κατά τη διάρκεια της ζωής μας. Για παράδειγμα, οι έφηβοι και οι νεαροί ενήλικες τείνουν να έχουν περισσότερο εγωκεντρισμό από τους ηλικιωμένους. Αυτό μπορεί ακόμη και να είναι ένα πλεονέκτημα καθώς οι νέοι ανταγωνίζονται στο σχολείο, στο να βρουν μια δουλειά και να προχωρήσουν στην καριέρα τους.

Πότε ο ναρκισσισμός γίνεται υπερβολικός;

Είναι σαφές ότι οι άνθρωποι που είναι εξαιρετικά νάρκισσοι – εκείνοι που μπορεί να χαρακτηριστούν με ναρκισσιστικές διαταραχές προσωπικότητας δηλαδή – ανήκουν στην κατηγορία που αγγίζει λιγότερο από το 7% του πληθυσμού.

Ακολουθούν ορισμένα στοιχεία από την κλίμακα του ναρκισσισμού (η ισχυρή συμφωνία με τα στοιχεία υποδηλώνει περισσότερο ναρκισσισμό)

 

  • Ξέρω ότι είμαι καλός γιατί όλοι μου το λένε

 

  • Νομίζω ότι είμαι ένα ιδιαίτερο άτομο

 

  • Το βρίσκω εύκολο να χειριστώ ανθρώπους

 

  • Ξέρω πάντα τι κάνω

 

  • Μου αρέσει να είμαι το κέντρο της προσοχής

 

  • Θα γίνω υπέροχο άτομο

 

  • Είμαι πιο ικανός από άλλους ανθρώπους

 

  • Είμαι ένα εξαιρετικό άτομο

 

Ο ναρκισσισμός αυξάνεται;

Η προσοχή τελευταία στρέφεται όλο και περισσότερο στη μελέτη και την ανάλυση του ναρκισσισμού, καθώς υπάρχει μια ανησυχία, που είναι ότι ο ναρκισσισμός μπορεί να αυξάνεται, και μπορεί αυτό να είναι αλήθεια. Πριν από αρκετά χρόνια, μια μελέτη διαπίστωσε υψηλότερα ποσοστά ναρκισσισμού στους νέους και υποδηλώνει ότι σχετίζεται με τον πολιτισμό, ιδιαίτερα τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και τις πρακτικές ανατροφής των παιδιών.

Ποιο είναι το αντίδοτο του ναρκισσισμού;

Η εστίαση σε άλλους και η φροντίδα τους βοηθά στην καταπολέμηση του ναρκισσισμού. Την ίδια στιγμή που οι νέοι φαίνεται να γίνονται πιο εγωκεντρικοί, υπάρχει επίσης μια κίνηση στη νεολαία προς την επίλυση κοινωνικών προβλημάτων, την αντιμετώπιση της φυλετικής και οικονομικής αδικίας και την παροχή βοήθειας σε άλλους.

ΠΗΓΗ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here