Παραλλαγή Delta: Ο ΠΟΥ προτείνει μάσκες ακόμη και για πλήρως εμβολιασμένα άτομα


Παραλλαγή Delta: Η σύσταση έρχεται εβδομάδες αφότου το CDC είπε ότι οι εμβολιασμένοι άνθρωποι μπορούν να πάνε στα περισσότερα μέρη χωρίς μάσκες. H Παγκόσμια Οργάνωση Υγείας προέτρεψε τους εμβολιασμένους ανθρώπους να συνεχίσουν να φορούν μάσκες και κοινωνική απόσταση, σύμφωνα με δημοσιεύματα. “Μόνο το εμβόλιο δεν θα σταματήσει τη μετάδοση της κοινότητας”, δήλωσε η Δρ Mariangela Simao, βοηθός γενική διευθύντρια  του ΠΟΥ για πρόσβαση σε φάρμακα και προϊόντα υγείας, κατά τη διάρκεια ενημέρωσης στη Γενεύη, σύμφωνα με το CNBC.

“Οι άνθρωποι πρέπει να συνεχίσουν να χρησιμοποιούν μάσκες με συνέπεια, να βρίσκονται σε αεριζόμενους χώρους, να προσέχουν την υγιεινή των χεριών … τη φυσική απόσταση, να αποφεύγουν το πλήθος.

Αυτό εξακολουθεί να είναι εξαιρετικά σημαντικό, ακόμα κι αν έχετε εμβολιαστεί όταν συνεχίζεται η μετάδοση στην κοινότητα.”

Ο Γενικός Διευθυντής Tedros Adhanom Ghebreyesus την Παρασκευή χαρακτήρισε την παραλλαγή Delta “την πιο μεταδοτική από τις παραλλαγές που έχουν προσδιοριστεί μέχρι στιγμής… και εξαπλώνεται γρήγορα μεταξύ μη εμβολιασμένων πληθυσμών”, ανέφερε η Φωνή της Αμερικής.

Η σύσταση έρχεται εβδομάδες αφότου τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων των ΗΠΑ δήλωσαν ότι οι εμβολιασμένοι άνθρωποι μπορούν να πάνε στα περισσότερα μέρη χωρίς μάσκες. Ωστόσο, οι ομοσπονδιακές εντολές παραμένουν στα αεροπλάνα, για παράδειγμα.

Οι ΗΠΑ έχουν υψηλότερο ποσοστό εμβολιασμού από πολλές χώρες που αγωνίζονται με την παραλλαγή και τα καθημερινά ποσοστά μόλυνσης έχουν μειωθεί απότομα στις ΗΠΑ τους τελευταίους μήνες καθώς περισσότεροι Αμερικανοί έχουν πάρει το εμβόλιο. Τουλάχιστον το 53,9% του πληθυσμού των ΗΠΑ έλαβε τουλάχιστον μία δόση του εμβολίου, το 63% των Αμερικανών άνω των 12 ετών, σύμφωνα με το CDC.

Τα παιδιά κάτω των 12 ετών δεν είναι ακόμη επιλέξιμα για το εμβόλιο.

Σχεδόν όλοι οι θάνατοι που σχετίζονται με ιούς μέχρι τον Μάιο ήταν από μη εμβολιασμένους ανθρώπους, σύμφωνα με ανάλυση του The Associated Press.

Οι θάνατοι των εμβολιασμένων ατόμων ήταν το 0,1% του συνόλου. Η παραλλαγή Delta έχει κυριαρχήσει σε χώρες που δεν μπόρεσαν να αυξήσουν τον αριθμό εμβολίων τους, αλλά έχει εξαπλωθεί στις ΗΠΑ

Στο Ηνωμένο Βασίλειο, η παραλλαγή ευθύνεται τώρα για το 90% όλων των νέων μολύνσεων. Στις ΗΠΑ, αντιπροσωπεύει το 20% των λοιμώξεων και αξιωματούχοι υγείας λένε ότι θα μπορούσε επίσης να γίνει ο κυρίαρχος τύπος της χώρας.

Τα εμβόλια θεωρούνται «εξαιρετικά αποτελεσματικά» έναντι της παραλλαγής Delta, σύμφωνα με πρόσφατη μελέτη της βρετανικής κυβέρνησης, αν και ελαφρώς λιγότερο από το αρχικό στέλεχος.

Ωστόσο, ο ΠΟΥ προέτρεψε αυτούς που εμβολιάστηκαν να “παίξουν με ασφάλεια” και να φορούν μάσκα, επειδή τόσοι πολλοί παραμένουν μη εμβολιασμένοι παγκοσμίως και η παραλλαγή υπήρξε ο κύριος διανομέας σε χώρες, ανέφερε το CNBC.

Η Αυστραλία, η Νέα Ζηλανδία, το Μπαγκλαντές, η Πορτογαλία και το Ισραήλ αναγκάστηκαν όλοι να επιστρέψουν σε κάποια μορφή lockdown λόγω της παραλλαγής, η οποία προήλθε από την Ινδία, σύμφωνα με το Voice of America. Δεν είναι ακόμη σαφές εάν η παραλλαγή κάνει τους ανθρώπους πιο άρρωστους, καθώς πρέπει να συλλεγούν περισσότερα δεδομένα, δήλωσε ο Δρ Jacob John, ο οποίος μελετά ιούς στο Christian Medical College στο Vellore της νότιας Ινδίας.

ΠΗΓΗ


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ