ΗΠΑ Φλόριντα: Η άνοδος της στάθμης της θάλασσας μπορεί να συνέβαλε στην κατάρρευση του συγκροτήματος κατοικιών


ΗΠΑ Φλόριντα: Το κτίριο κατοικείτο από ένα μείγμα ντόπιων και εποχιακών κατοίκων και ενοικιαστών και αξιωματούχοι τόνισαν ότι δεν είναι σαφές πόσα άτομα ήταν πραγματικά μέσα εκείνη τη στιγμή. Καθώς η αναζήτηση επιζώντων από την κατάρρευση μιας παραθαλάσσιας πολυκατοικίας 12 ορόφων στο Surfside της Φλόριντα συνεχίστηκε την Παρασκευή, ορισμένοι εμπειρογνώμονες κτιρίων αναρωτιούνται εάν μια περιβαλλοντική επίθεση που επιβαρύνεται από την κλιματική αλλαγή θα μπορούσε να είχε διαδραματίσει ρόλο στην καταστροφική κατάρρευση του 40χρονου -παλιού κτιρίου. Αν κοιτάξουμε την περιοχή όπου κάποτε βρισκόταν η πολυκατοικία, μια μελέτη που έγινε το 2020 από τον καθηγητή Shimon Wdowinski από το Διεθνές Πανεπιστήμιο της Φλόριντα και δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Ocean and Coastal Management, διαπίστωσε ότι η γη έχει δείξει σημάδια βύθισης από τη δεκαετία του 1990. Ο Wdowinski δήλωσε στο FIU News ότι ενώ η έρευνα δείχνει ότι το έδαφος γύρω από το κτίριο είχε μετακινηθεί, δεν θα ήταν η μόνη αιτία της κατάρρευσης. «Όταν μετράμε την καθίζηση ή όταν βλέπουμε την κίνηση των κτιρίων, αξίζει τον έλεγχο γιατί συμβαίνει», δήλωσε ο Wdowinski. «Δεν μπορούμε να πούμε ποιος είναι ο λόγος για αυτό από τις δορυφορικές εικόνες, αλλά μπορούμε να πούμε ότι υπήρχε κίνηση εδώ». Ο καθηγητής λέει ότι η γη που υποχωρούσε ήταν πιο πιθανό να βιώσει πιο σοβαρές επιπτώσεις της αύξησης της στάθμης της θάλασσας λόγω της κλιματικής κρίσης. Οι κάτοικοι της Φλόριντα, καθώς και άλλοι άνθρωποι που ζουν σε παράκτιες περιοχές πάνω και κάτω από την ακτή του Ατλαντικού, γνωρίζουν καλά την καταστροφή που προκαλείται από το αλμυρό νερό και τον υγρό, αλατισμένο αέρα.

Το αλμυρό μείγμα διαπερνά τους πόρους των χαλύβδινων σκελετών που ενισχύουν τις παραθαλάσσιες δομές, δημιουργώντας ένα άσχημο σκουριασμένο φλοιό. Αποδυναμώνει επίσης τους δεσμούς μεταξύ σκυροδέματος και μετάλλου, δημιουργώντας ρωγμές που μπορούν να καταρρεύσουν – ιδιαίτερα σε ευάλωτες περιοχές, σύμφωνα με το Palm Beach Post. «Η άνοδος της στάθμης της θάλασσας προκαλεί πιθανή διάβρωση και αν συνέβαινε αυτό, είναι πιθανό να μην μπορεί να αντέξει το βάρος του κτιρίου», δήλωσε ο Zhong-Ren Peng, καθηγητής και διευθυντής του Διεθνούς Κέντρου Σχεδιασμού και Σχεδιασμού του Πανεπιστημίου της Φλόριντα.

«Νομίζω ότι αυτό θα μπορούσε να είναι ένα κάλεσμα αφύπνισης για την παράκτια ανάπτυξη», πρόσθεσε.

Πρόσθετα ζητήματα που πρέπει να λάβετε υπόψη

Ένα άλλο ζήτημα, που συνδέεται με την άνοδο της στάθμης της θάλασσας λόγω της κλιματικής αλλαγής είναι η πίεση των υπόγειων υδάτων δύο φορές την ημέρα από παλίρροια.

Αυτό συμβαίνει κάτω από το έδαφος και θα μπορούσε να διατηρήσει το θεμέλιο ενός κτηρίου υγρό και σε άνιση βάση.

Το συγκρότημα Champlain Towers South απέχει τέσσερα τετράγωνα από το Biscayne Bay και η παραλία και ο αμμόλοφος που εμποδίζουν μια άμεση επίθεση από τον ωκεανό έχει αναπτυχθεί, ωστόσο, αυτό μπορεί να μην είναι αρκετό.

Ο Albert Slap, πρόεδρος του RiskFootprint με έδρα το Boca Raton, δήλωσε ότι μπορεί να είναι «αόρατες μηχανές» – η ώθηση και η έλξη των παλιρροιών στο ασβεστόλιθο – σε συνδυασμό με τις ανερχόμενες θάλασσες που μπορούν να αποδυναμώσουν την ακεραιότητα ενός κτηρίου.

«Ακόμα κι αν χτίστηκε το 1981 το ίδρυμα ήταν στεγνό τις περισσότερες φορές, με την άνοδο της στάθμης της θάλασσας να ωθεί τα υπόγεια ύδατα στην επιφάνεια, το θεμέλιο θα μπορούσε να είναι αρκετά υγρό για να μαλακώσει το σκυρόδεμα», δήλωσε ο Slap. “Πολλά από αυτά τα κτίρια με υπόγειο χώρο στάθμευσης λειτουργούν αντλίες φρεατίου και αυτό σημαίνει ότι το θεμέλιο βρίσκεται στο νερό.”

Η έρευνα μπορεί να διαρκέσει μήνες Δεν πιστεύουν όλοι ότι η άνοδος της στάθμης της θάλασσας ή η παλίρροια είχαν καμία σχέση με την κατάρρευση του 12-ορόφου κτιρίου.

Ένας από αυτούς είναι ο Eugenio Santiago, δομικός μηχανικός και πρώην ανώτερος αξιωματούχος του Village of Key Biscayne.

Είπε ότι ο τρόπος με τον οποίο το κτίριο «τσακίστηκε» τον κάνει να πιστεύει ότι ήταν η αποτυχία μιας στήλης να κρατά ψηλά μια πλάκα δαπέδου.

Όταν αποτύχει, μια πλάκα διαπερνά την επόμενη σε μια αλυσιδωτή αντίδραση μέχρι να φτάσει στο έδαφος.

Το θέμα είναι αυτό – ό, τι βρέθηκε ποτέ να είναι ο λόγος της κατάρρευσης του κτιρίου, ήταν καταστροφικό και φρικτό.

Ο δήμαρχος του Surfside, Charles Burkett, δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου την Πέμπτη το πρωί: Το πρόβλημα είναι ότι το κτίριο έχει κυριολεκτικά αμβλυνθεί.

Είναι θλιβερό γιατί δεν σημαίνει, για μένα, ότι θα είμαστε επιτυχημένοι, τόσο επιτυχημένοι όσο θέλουμε για να βρούμε ανθρώπους ζωντανούς.”

ΠΗΓΗ


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ