Έρχονται τα προνόμια για τους εμβολιασμένους – Από σήμερα οι πρώτες ανακοινώσεις


Η κυβέρνηση τα επόμενα 24ωρα, ίσως και σήμερα, θα ανακοινώσει το σχέδιο για την άρση περιορισμών σε εμβολιασμένους, θέτοντας σε εφαρμογή τις διευκολύνσεις από τον Ιούλιο, οι οποίες εκτιμάται ότι μπορεί να λειτουργήσουν κι ως ένα κίνητρο για την εντατικοποίηση των εμβολιασμών.

Η σχετική συζήτηση για τα προνόμια στους εμβολιασμένους πολίτες έχει ήδη ξεκινήσει εδώ και πολύ καιρό.

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης την Παρασκευή ερωτηθείς για τυχόν «προνόμια» σε όσους είναι πλήρως εμβολιασμένοι συνέστησε «λίγη υπομονή έως την επόμενη εβδομάδα. Θα πρέπει να σκεφτούμε πώς θα προσεγγίσουμε πιο έξυπνα όλους όσοι δεν έχουν πάρει ακόμη απόφαση να εμβολιαστούν».

Από την πλευρά του ο υπουργός Ανάπτυξης Αδωνις Γεωργιάδης, επιβεβαίωσε πως σήμερα θα γίνουν ανακοινώσεις για τα «προνόμια» των εμβολιασμένων, οι οποίοι πλέον θα μπορούν να κινούνται πιο ελεύθερα, σε περισσότερους χώρους ιδιαίτερα τον χειμώνα.

Ο βασικός άξονας του σχεδίου της κυβέρνησης είναι να λειτουργούν οι χώροι υψηλής πυκνότητας, ανοικτοί και κλειστοί, σε δύο ταχύτητες και να είναι στην ευχέρεια των ιδιοκτητών το πώς θα ενεργούν. Σε ό,τι αφορά τις ανακοινώσεις, είναι πιθανό να «σπάσουν» σε δυο μέρη. Να γίνουν πρώτα, πιθανότατα σήμερα (28.06) αυτές που θα αφορούν τους ανοικτούς χώρους και τα επόμενα 24ωρα αυτές που θα αφορούν τους κλειστούς χώρους και τα προνόμια των εμβολιασμένων.

Ειδικότερα, σύμφωνα με πληροφορίες, υπεύθυνοι κινηματογράφων, θεάτρων, συναυλιών, φεστιβάλ, αθλητικών εκδηλώσεων θα έχουν τη δυνατότητα επιλογής για τον αν θα προσφέρουν τις υπηρεσίες τους μόνο σε εμβολιασμένους και χωρίς υγειονομικά πρωτόκολλα. Στην περίπτωση που ο υπεύθυνος επιλέξει να απευθυνθεί σε όλο το φάσμα των πολιτών, εμβολιασμένους και ανεμβολίαστους, τότε η λειτουργία της επιχείρησης θα γίνει με βάση τα ισχύοντα πρωτόκολλα.

Από το παραπάνω μοντέλο θα εξαιρεθούν οι χώροι που είναι απαραίτητο να πάει ένας πολίτης όπως δημόσιες υπηρεσίες, νοσοκομεία, σουπερ μάρκετ, καταστήματα, τράπεζες, ΜΜΜ, κλπ. Για τις εν λόγω δραστηριότητες δεν θα υπάρχει διάκριση ανάμεσα σε εμβολιασμένους και ανεμβολίαστους.

Αναφορικά με τους κλειστούς χώρους της εστίασης, αναμένεται να επαναλειτουργήσουν σε πρώτη φάση κυρίως για τους εμβολιασμένους.

Η είσοδος των πελατών στους χώρους θα γίνεται με την επίδειξη του πιστοποιητικού εμβολιασμού του εθνικού ή του ευρωπαϊκού. Αν τα σχετικά αυτά έγγραφα διαθέτουν barcode, θα γίνει διαθέσιμη μια εφαρμογή (application) μέσω της οποίας θα ελέγχεται εάν ο πολίτης έχει εμβολιαστεί.

Η εφαρμογή των διευκολύνσεων για τους εμβολιασμένους θα ξεκινήσει σταδιακά από τον Ιούλιο με ορίζοντα το φθινόπωρο, με το πιστοποιητικό εμβολιασμού να αποτελεί ουσιαστικά το βασικό διαβατήριο για μια σειρά από δραστηριότητες.

Εν τω μεταξύ από σήμερα οι πλήρως εμβολιασμένοι εξαιρούνται από τη διενέργεια self test για την εργασία τους και για την άθλησή τους στα γυμναστήρια.

Απαραίτητη, όμως, προϋπόθεση για το συγκεκριμένο προνόμιο είναι να έχουν περάσει 15 ημέρες από την ολοκλήρωση της δεύτερης δόσης εμβολιασμού ή της πρώτης εάν πρόκειται για το μονοδοσικό εμβόλιο της εταιρείας Johnson & Johnson.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.


Πηγή


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ