ΣΥΡΙΖΑ: Παρουσιάζει πρόγραμμα για τα Εργασιακά – Τελευταία πινελιά πριν τη προγραμματική συνδιάσκεψη


Την τελευταία, αλλά ίσως πιο σημαντική πινελιά στο πρόγραμμα εξουσίας που έχει καταρτίσει τους προηγούμενους μήνες και το οποίο θα παρουσιαστεί αναλυτικά το τριήμερο 02-04 Ιουλίου, στην πανηγυρική προγραμματική συνδιάσκεψη του, θα βάλει σήμερα ο ΣΥΡΙΖΑ, παρουσιάζοντας το πρόγραμμα του για την αγορά εργασίας.

Ο νέος νόμος για τα εργασιακά που ψηφίστηκε από τη Βουλή πριν από μόλις λίγες μέρες, αποτέλεσε για το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, αιτία πολέμου. Στη Κουμουνδούρου είχαν αναγάγει τη σύγκρουση με την κυβέρνηση και τον υπουργό Εργασίας Κωστή Χατζηδάκη, στη «μητέρα των μαχών», καθώς υποστηρίζουν ότι γυρίζει τη χώρα μας στον 19ο αιώνα, αφού διέγραψε μονομιάς κατακτήσεις δεκαετιών του εργατικού κινήματος.

Η υπερψήφιση του νόμου Χατζηδάκη, είναι για τον ΣΥΡΙΖΑ απλά μία χαμένη μάχη, καθώς τα κορυφαία του στελέχη υποστηρίζουν ότι ο «πόλεμος» συνεχίζεται. Γι αυτό και από τη πρώτη στιγμή και σε κάθε τόνο δηλώνουν ότι θα καταργήσουν το «έκτρωμα» – όπως το αποκαλούν – που ψήφισε η κυβέρνηση Μητσοτάκη. Το θέμα, όμως, δεν είναι μόνο η υπόσχεση ότι θα αλλάξουν τη νομοθεσία μόλις στη κυβέρνηση βρεθεί μία προοδευτική κυβέρνηση, που θα έχει ως κορμό τον ΣΥΡΙΖΑ, αλλά κυρίως το τι θα έρθει στη θέση του.

Έτσι, σήμερα, στις 20.00, ο Αλέξης Τσίπρας θα παρουσιάσει την πρόταση του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης για την εργασία. Το Newsbomb.gr έχει παρουσιάσει αναλυτικά, από τον περασμένο Ιανουάριο τις βασικές αρχές του σχεδίου του ΣΥΡΙΖΑ για τα εργασιακά. Επίσης, την Κυριακή, η αναπληρώτρια τομεάρχης Εργασίας της Κουμουνδούρου, Θεανώ Φωτίου, με συνέντευξη της στο Newsbomb.gr έδειξε τους άξονες του πλάνου που έχει στο μυαλό του ο πρόεδρος του κόμματος.

Βασικοί άξονες του προγράμματος

Κεντρικός άξονας του προγράμματος του ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία αποτελεί η δημιουργία ενός πλαισίου που θα παρέχει ασφάλεια στους εργαζόμενους και θα καταπολεμήσει την ανεργία δημιουργώντας θέσεις με αξιοπρεπείς μισθούς και εργασιακές συνθήκες. Τέσσερις βασικοί άξονες περιγράφουν την προγραμματική πρόταση την οποία θα παρουσιάσει, αύριο Δευτέρα, σε ειδική εκδήλωση του κόμματος ο Αλέξης Τσίπρας:

– Αυξήσεις στους μισθούς

-Ισχυρό σύστημα συλλογικών συμβάσεων

-Αποτελεσματικός ελεγκτικός μηχανισμός

– Ενεργητικές πολιτικές καταπολέμησης της ανεργίας και στήριξης των ανέργων

Η Κουμουνδούρου επιδιώκει να δημιουργήσει ένα ένα πλαίσιο συνολικά ανταγωνιστικό προς την πολιτική της ΝΔ, που όπως αναφέρει, μειώνει τους μισθούς με απλήρωτη εργασία, γενικεύει τις ατομικές συμβάσεις εργασίας, θα οδηγήσει σε αύξηση της ανεργίας μέσα από απελευθέρωση των απολύσεων και αντικίνητρα στις προσλήψεις από αύξηση υπερωριών υφιστάμενων εργαζομένων και υποβαθμίζει την επιθεώρηση εργασίας.

Μιλάνε για ένα ολοκληρωμένο μεταρρυθμιστικό σχέδιο για την προστασία της εργασίας, την αύξηση της απασχόλησης και τη μείωση των ανισοτήτων. Συμπληρώνουν, λέγοντας πως είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με την πρότασή του για την επανεκκίνηση της οικονομίας, τη ρύθμιση του ιδιωτικού χρέους και την πρότασή του για το Ταμείο Ανάκαμψης, σε ένα ολιστικό σχέδιο για ένα νέο παραγωγικό μοντέλο, ένα νέο κοινωνικό συμβόλαιο, όπου αφενός θα υπάρχει μέριμνα για την αντιμετώπιση των προβλημάτων των Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων ειδικά στις συνθήκες της πανδημίας (χρέος, ρευστότητα, δανεισμός) και αφετέρου θα υπάρχει σαφής πολιτική ενίσχυσης των μισθών και βελτίωσης των συνθηκών εργασίας των εργαζομένων.

Στο πλαίσιο αυτό, στοιχείο της πρότασης του ΣΥΡΙΖΑ αποτελεί και η μείωση του χρόνου εργασίας χωρίς μείωση μισθών. Η καθιέρωση του 35ωρου, αρχικά πιλοτικά σε συγκεκριμένους κλάδους, μπορεί να αποτελέσει ισχυρή αναπτυξιακή πρόταση. Βασικός στόχος η καταπολέμηση των ανισοτήτων και της ανασφάλειας.

Έτσι, πέρα από την άμεση κατάργηση του νόμου Χατζηδάκη και όλων των αντεργατικών και αντικοινωνικών ρυθμίσεων της κυβέρνησης της ΝΔ για την οποία έχει δεσμευτεί το σχέδιο του μεταξύ άλλων θα περιλαμβάνει:

  • Αύξηση του κατώτατου μισθού στα 751 ευρώ.
  • Δημιουργία ενός νέου πλαισίου που θα ενισχύει τις συλλογικές συμβάσεις εργασίας
  • Αναβάθμιση και ενδυνάμωση της Επιθεώρησης Εργασίας με στόχο την καταπολέμηση της αδήλωτης και υποδηλωμένης εργασίας. Στόχος μας: ούτε μια ώρα απλήρωτη εργασία.
  • Επαναφορά του βάσιμου λόγου απόλυσης και αναθεώρηση του πλαισίου περί ομαδικών απολύσεων
  • Τη μείωση του νόμιμου ορίου των υπερωριών με ταυτόχρονη αύξηση της προσαύξησης του ωρομισθίου τους.
  • Τη στήριξη της συμμετοχής των γυναικών στην αγορά εργασίας με ίσα δικαιώματα όσον αφορά στους μισθούς και την εργασιακή τους εξέλιξη.
  • Την αποτελεσματική αντιμετώπιση των φαινομένων βίας και παρενόχλησης στον κόσμο της εργασίας
  • Καθιέρωση Εθνικού Συστήματος Υγείας και Ασφάλειας στην Εργασία, δημιουργία ειδικού φορέα για την ασφάλιση του επαγγελματικού κινδύνου και ισοτιμία δημοσίου και ιδιωτικού τομέα στα Βαρέα και Ανθυγιεινά Επαγγέλματα.
  • Ριζικές τομές για τους εργαζόμενους σε επισφαλείς μορφές απασχόλησης (εργολαβικοί εργαζόμενοι, ενοικιαζόμενοι εργαζόμενοι, εργαζόμενοι με καταχρηστικές συμβάσεις ορισμένου χρόνου).
  • Θέσπιση αυστηρού θεσμικού πλαισίου για τις εργολαβίες με στόχο την κατάργηση της εικονικής εργολαβίας.
  • Μετατροπή σε αορίστου χρόνου των συμβάσεων όσων εργάζονται με μπλοκάκια και διαρκώς ανανεούμενες συμβάσεις ορισμένου χρόνου.
  • Αναγνώριση των εργαζομένων σε πλατφόρμες ως μισθωτών και όχι αυτοαπασχολούμενων.
  • Ρύθμιση της τηλεργασίας. Επιβάλλεται να διασφαλιστεί και να ενισχυθεί το θεσμικό πλαίσιο που τη ρυθμίζει ως μισθωτή εργασία από απόσταση με σεβασμό στις συμβάσεις εργασίας.

Καταπολέμηση της ανεργίας

Όπως τονίζουν στενοί συνεργάτες του Αλέξη Τσίπρα, σήμερα, στην νέα πραγματικότητα που έχει δημιουργήσει η πανδημία, βασικοί στόχοι της πολιτικής του κόμματος τους κατά της ανεργίας, είναι η αναχαίτιση της διαφαινόμενης έκρηξης της μετά την άρση των προστατευτικών μέτρων και ταχεία αποκλιμάκωση της ανεργίας στη συνέχεια, με προτεραιότητα τη μείωση της μακροχρόνιας ανεργίας.

Επίσης προτείνουν μέτρα για την συγκράτηση των νέων επιστημόνων στη χώρα – καταπολέμηση του braindrain και πρωτοβουλίες για braingain.

Το πρόγραμμα για την καταπολέμηση της ανεργίας στηρίζεται σε τρεις άξονες:

-Ο πρώτος αφορά την φάση εξόδου και ανάκαμψης από την κρίση της πανδημίας και περιλαμβάνει μεταξύ άλλων μαζικό πρόγραμμα επιδότησης της διατήρησης θέσεων εργασίας στον ιδιωτικό και κοινωνικό τομέα καθώς και στήριξη των μικρομεσαίων επιχειρήσεων με ρύθμιση και μερική διαγραφή των χρεών της πανδημίας και δάνεια με κρατική εγγύηση.

-Ο δεύτερος άξονας αφορά την φάση μετα την σταθεροποίηση της ανάκαμψης. Σε αυτόν περιλαμβάνονται Ειδικά προγράμματα εργασίας νέων πτυχιούχων στο δημόσιο τομέα προς υλοποίηση συγκεκριμένων έργων και στον ιδιωτικό τομέα σε κλάδους αιχμής για απόκτηση εργασιακής εμπειρίας καθώς και προγράμματα υποστήριξης της γυναικείας και νεανικής επιχειρηματικότητας.

-Ο τρίτος αφορά τις μεταρρυθμίσεις που θα προωθήσει ο ΣΥΡΙΖΑ πέρα από το 35ωρο που θα ενισχύσει την απασχόληση. Έτσι, προβλέπεται μεταξύ άλλων ο επανασχεδιασμός του συστήματος εισοδηματικής στήριξης των ανέργων και το δωρεάν δικαίωμα πρόσβασης όλων των νέων που αποφοιτούν από το λύκειο και δεν εισάγονται στην τριτοβάθμια εκπαίδευση σε μαθητεία ή μεταλυκειακή επαγγελματική κατάρτιση.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.


Πηγή


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ