Πολυκυτταραιμία : Έτσι διαμορφώνεται το προσδόκιμο ζωής


Η PV προκαλείται από μετάλλαξη ή ανωμαλία στα γονίδια των βλαστικών κυττάρων στο μυελό των οστών σας. Το PV πυκνώνει το αίμα σας παράγοντας πάρα πολλά ερυθρά αιμοσφαίρια, τα οποία μπορούν να εμποδίσουν τη ροή του αίματος στα όργανα και τους ιστούς. Η ακριβής αιτία του PV είναι άγνωστη, αλλά πάνω από 95 τοις εκατότων ατόμων με την ασθένεια έχουν επίσης μια μετάλλαξη στο γονίδιο JAK2 . Μια εξέταση αίματος μπορεί να ανιχνεύσει τη μετάλλαξη. Το PV βρίσκεται κυρίως σε ηλικιωμένους ενήλικες. Σπάνια εμφανίζεται σε άτομα κάτω των 20 ετών.

Περίπου 2 στα 100.000 άτομα προσβάλλονται από την ασθένεια. Από αυτά τα άτομα,ελαφρώς λιγότερο από 20 τοις εκατό μπορεί να συνεχίσει να αναπτύσσει μακροχρόνιες επιπλοκές, όπως μυελοΐνωση (ουλές μυελού των οστών) και λευχαιμία.

Πρόληψη θρόμβων
  • Ο κύριος σκοπός της θεραπείας είναι ο έλεγχος του αριθμού των αιμοσφαιρίων σας. Η μείωση του αριθμού των ερυθρών αιμοσφαιρίων βοηθά στην πρόληψη θρόμβων που θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε εγκεφαλικό επεισόδιο , καρδιακή προσβολή ή άλλη βλάβη οργάνων. Μπορεί επίσης να σημαίνει διαχείριση λευκών αιμοσφαιρίων και αιμοπεταλίων. Η ίδια διαδικασία που σηματοδοτεί την υπερπαραγωγή ερυθρών αιμοσφαιρίων φαίνεται επίσης να σηματοδοτεί την υπερπαραγωγή λευκών αιμοσφαιρίων και αιμοπεταλίων. Οι υψηλοί αριθμοί αιμοσφαιρίων, ανεξάρτητα από τον τύπο των κυττάρων αίματος, αυξάνουν τον κίνδυνο θρόμβων αίματος και άλλων επιπλοκών.

Τα ραντεβού με τον γιατρό καθορίζονται από τον αριθμό αιμοσφαιρίων
  • Μόλις βρείτε έναν αιματολόγο, συνεργαστείτε μαζί τους για να ορίσετε ένα πρόγραμμα ραντεβού. Το πρόγραμμα ραντεβού σας θα εξαρτηθεί από την εξέλιξη του PV σας. Αλλά θα πρέπει να περιμένετε να δείτε τον αιματολόγο σας περίπου μία φορά το μήνα έως μία φορά κάθε τρεις μήνες, ανάλογα με τον αριθμό των αιμοσφαιρίων, την ηλικία, τη συνολική υγεία και άλλα συμπτώματα.

Πως καθορίζεται το προσδόκιμο ζωής

  • Η τακτική παρακολούθηση και θεραπείες μπορεί να σας βοηθήσει να μεγιστοποιήσετε το προσδόκιμο ζωής σας και να βελτιώσετε τη συνολική ποιότητα ζωής σας. Ανάλογα με ένα ευρύ φάσμα παραγόντων, το τρέχον προσδόκιμο ζωής έχει αποδειχθεί ότι είναι σχεδόν 20 χρόνια από τη στιγμή της διάγνωσης. Η ηλικία, η συνολική υγεία, ο αριθμός των αιμοσφαιρίων, η ανταπόκριση στη θεραπεία, η γενετική και οι επιλογές τρόπου ζωής, όπως το κάπνισμα, έχουν όλα αντίκτυπο στην πορεία της νόσου και στις μακροπρόθεσμες προοπτικές της.

Ακολουθεί βίντεο για τα αιματολογικά νοσήματα

ΠΗΓΗ


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ