Μαύρη Θάλασσα: Ουκρανία και ΗΠΑ αρχίζουν ασκήσεις, παρά τις αντιδράσεις της Ρωσίας


Η Ουκρανία και οι ΗΠΑ αρχίζουν στρατιωτικές ασκήσεις, με τη συμμετοχή άνω των 30 χωρών, στη Μαύρη Θάλασσα και τη νότια Ουκρανία τη Δευτέρα, παρά τις ρωσικές εκκλήσεις για ματαίωσή τους.

Η Sea Breeze 2021 έρχεται μετά από μια άνοδο εντάσεων μεταξύ του ΝΑΤΟ και της Μόσχας, η οποία υποστήριξε την προηγούμενη εβδομάδα ότι είχαν υπάρξει προειδοποιητικά πυρά και ρίψη βομβών στην πορεία βρετανικού πολεμικού πλοίου με σκοπό την απομάκρυνσή του από ύδατα στα ανοιχτά της Κριμαίας. Η Βρετανία απορρίπτει τη ρωσική εκδοχή των γεγονότων.

Η Ρωσία προσάρτησε την Κριμαία το 2014 και υποστηρίζει ότι είναι ρωσική επικράτεια, μα η χερσόνησος αναγνωρίζεται διεθνώς ως τμήμα της Ουκρανίας.

Η πρεσβεία της Ρωσίας στην Ουάσινγκτον ζήτησε την προηγούμενη εβδομάδα να ακυρωθούν οι ασκήσεις, και το ρωσικό υπουργείο Άμυνας είπε ότι θα αντιδρούσε για την προστασία της εθνικής ασφάλειας της χώρας, εάν ήταν απαραίτητο.

Η Sea Breeze 2021 θα έχει διάρκεια δύο εβδομάδες και σε αυτήν θα συμμετέχουν περίπου 5.000 στρατιωτικοί από το ΝΑΤΟ και άλλες συμμαχικές χώρες, και περίπου 30 πλοία και 40 αεροσκάφη. Μεταξύ αυτών θα είναι το αμερικανικό αντιτορπιλικό USS Ross και δυνάμεις του Σώματος Πεζοναυτών των ΗΠΑ.

Η Ουκρανία λέει ότι κύριος σκοπός είναι η απόκτηση εμπειρίας στις κοινές ενέργειες κατά τη διάρκεια πολυεθνικών ειρηνευτικών επιχειρήσεων και επιχειρήσεων ασφαλείας.

Οι σχέσεις μεταξύ Κιέβου και Μόσχας είναι εξαιρετικά κακές μετά την προσάρτηση της Κριμαίας και την παροχή υποστήριξης από τη Ρωσία στους αποσχιστές αντάρτες στην ανατολική Ουκρανία.

Οι εντάσεις είχαν αυξηθεί και πάλι πρόσφατα, όταν η Ρωσία συγκέντρωσε στρατεύματα στα σύνορα με την Ουκρανία, όπου κάποια εξ αυτών παραμένουν, μαζί με τον εξοπλισμό τους.

Με πληροφορίες από Reuters

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Πηγή


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ