Προνόμια εμβολιασμένων: Το σχέδιο των «δύο ταχυτήτων» για εστίαση, ψυχαγωγία, γήπεδα


Άδωνις Γεωργιάδης και Γιώργος Γεραπετρίτης παρουσιάζουν το σχέδιο για τα προνόμια των εμβολιασμένων σε εστίαση, ψυχαγωγία και γήπεδα

Το δεύτερο βήμα για τα προνόμια των εμβολιασμένων μετά από αυτό του Freedom Pass αναμένεται σήμερα με τους Άδωνι Γεωργιάδη και Γιώργο Γεραπετρίτη να ανακοινώνουν την μεγαλύτερη κινητικότητα για όσους έχουν ολοκληρώσει τον εμβολιασμό τους.

Το σχέδιο της κυβέρνησης για εστίαση, ψυχαγωγία και γήπεδα φαίνεται να κινείται στη λογική των δύο ταχυτήτων, μιας για όσους επιλέξουν να εξυπηρετούν μόνο εμβολιασμένους και μια για όσους επιλέξουν να εξυπηρετούν και ανεμβολίαστους.

Ξεκάθαρος ως προς αυτό ήταν ο υπουργός Ανάπτυξης λίγο πριν τις ανακοινώσεις που θα γίνουν σήμερα στις 12:30 το μεσημέρι.

Όπως είπε στον ΑΝΤ1 τα καταστήματα της εστίασης θα χωριστούν σε δυο κατηγορίες.

  • σε αυτά που θα δέχονται αποκλειστικά μόνο όσους έχουν εμβολιαστεί και
  • σε αυτά που θα δέχονται όλους τους πελάτες.

Το σχέδιο κατά τον κ. Γεωργιάδη προβλέπει ότι τα καταστήματα που θα δέχονται μόνο εμβολιασμένους θα έχουν μια ειδική σήμανση και θα έχουν τη δυνατότητα να φιλοξενούν περισσότερους πελάτες.

Τη μεγαλύτερη χωρητικότητα είχε «δείξει» εξάλλου και ο Κυριάκος Μητσοτάκης κατά την παρουσίαση της κάρτας ελευθερίας για τους νέους 18-25 ετών μετά την πρώτη δόση του εμβολίου λέγοντας ότι οι εμβολιασμένοι σύντομα θα κινούνται πιο άνετα σε κλειστούς χώρους.

Σύμφωνα με τον υπουργό Ανάπτυξης ο έλεγχος για το αν κάποιος πελάτης είναι εμβολιασμένος, θα γίνεται μέσω κινητού με ευθύνη του καταστήματος, ενώ για τους ανήλικους θα ανακοινωθεί μια ειδική διαδικασία.

Τι θα προβλέπουν τα προνόμια

Αναφορικά με τα κίνητρα για τους εμβολιασμένους, σύμφωνα με πληροφορίες το σχέδιο προβλέπει τα εξής:

– Ελεύθερη πρόσβαση σε κλειστούς χώρους χωρίς μάσκα

– Μετακινήσεις και ταξίδια χωρίς τεστ

-Είσοδος σε γήπεδα, θέατρα, σινεμά, συναυλίες, φεστιβάλ, μπαρ, εστιατόρια χωρίς περιορισμούς και μέτρα.

Οι επιχειρηματίες θα μπορούν να επιλέξουν εάν θα διαθέτουν τα καταστήματά τους μόνο για εμβολιασμένους ή όσους έχουν νοσήσει οπότε και θα λειτουργούν με πληρότητα 100% (ακόμα και στους εσωτερικούς χώρους) και χωρίς υγειονομικά πρωτόκολλα.

Όσοι αποφασίσουν να δέχονται και μη εμβολιασμένους θα πρέπει να τηρούν τα υγειονομικά πρωτόκολλα όπως ισχύουν σήμερα με περιορισμό στον αριθμό των ατόμων, υποχρέωση για τεστ, μάσκες κ.λ.π.

Για τον τρόπο που θα πραγματοποιείται ο έλεγχος, ήδη το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης έχει έτοιμη ειδική εφαρμογή μέσω QR Code που υπάρχει στο πιστοποιητικό εμβολιασμού και το οποίο θα είναι διαθέσιμο στα κινητά ή στα laptop της επιχείρησης. Ο πελάτης θα δείχνει το ψηφιακό πιστοποιητικό και θα ανάβει πράσινη ένδειξη που θα πιστοποιεί πως είναι εμβολιασμένος.

Τι θα ισχύει για τον αθλητισμό

Το υπουργείο Πολιτισμού και το Υφυπουργείο Αθλητισμού θα εκδώσουν ΚΥΑ με διευκρινήσεις σχετικά με το άνοιγμα των πολιτιστικών και αθλητικών δραστηριοτήτων στους εμβολιασμένους.

Όσον αφορά στα γήπεδα σύλλογοι που θα δέχονται μόνο εμβολιασμένους θα μπορούν να έχουν πληρότητα 100% στα γήπεδα τους ενώ σε αντίθετη περιπτωση θα πρέπει να ακολουθούν τα σχετικά πρωτόκολλα που θα ανακοινωθούν.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Πηγή


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ