Θα προσπαθούμε μέχρις ότου γίνει κατορθωτό να επαναληφθεί ο διάλογος


Η προσπάθεια μας συνεχίζει και θα συνεχίσει μέχρις ότου γίνει κατορθωτό να επαναληφθεί ο διάλογος, ανέφερε ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης.

Σε δηλώσεις του στους δημοσιογράφους, προσερχόμενος στον χώρο τελετής της απονομής των βραβείων InBusiness, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης κληθείς να σχολιάσει την επικείμενη παράνομη επίσκεψη του Τούρκου υπουργού Εξωτερικών στα κατεχόμενα και ερωτηθείς αν η κυβέρνηση έχει σχέδια για αντιμετώπιση των τουρκικών προκλήσεων και παράνομων ενεργειών στην Αμμόχωστο, είπε ότι «ήδη έχουμε προχωρήσει σε σωρεία διαβημάτων στην ΕΕ, χθες (σ.σ. Τρίτη) απέστειλα επιστολή στον Πρόεδρο Μπάιντεν και αύριο φεύγει επιστολή προς τον γενικό γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών. Προβαίνουμε σε όλα τα αναγκαία διαβήματα, τόσο από πλευράς Προεδρίας, όσο και από πλευράς υπουργείου Εξωτερικών».

Σε παρατήρηση δημοσιογράφου ότι ο δήμος Αμμοχώστου ζητά σύγκληση του Εθνικού Συμβουλίου και ετοιμασία σχεδίου αντιμετώπισης των πιθανών εξαγγελιών του Τούρκου Προέδρου και ερωτηθείς αν υπάρχει χρόνος για να ανατραπούν οι τουρκικές προθέσεις για νέα τετελεσμένα, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας σημείωσε ότι «οι σχεδιασμοί της Άγκυρας δεν είναι σημερινοί, είναι πολυετείς. Έχουμε καταβάλει όλες οι εκάστοτε κυβερνήσεις, οι κατά καιρούς Πρόεδροι της Δημοκρατίας, το άπαν των δυνάμεών μας, προκειμένου να εξευρεθεί λύση του κυπριακού προβλήματος, που θα ήταν και η μόνη, προκειμένου να αντιμετωπιστεί αποτελεσματικά η κατοχή.
Δυστυχώς, λόγω της τουρκικής αδιαλλαξίας, των σχεδιασμών που έχω πει προηγουμένως, δεν το έχουμε πετύχει.
Η προσπάθεια μας συνεχίζει και θα συνεχίσει μέχρις ότου γίνει κατορθωτό να επαναληφθεί ο διάλογος, αλλά και απώτερο στόχο θα έχει να καρποφορήσει ένας νέος κύκλος συνομιλιών, πάντοτε στη βάση των Ηνωμένων Εθνών και, βεβαίως, στη δημιουργία ενός ασφαλούς περιβάλλοντος, έτσι ώστε να μπορέσουμε να ζήσουμε ειρηνικά μαζί με τους συμπατριώτες μας».

Σε παρατήρηση δημοσιογράφου, ότι ένας από τους φόβους είναι να κληθούν οι πρόσφυγες να επιστρέψουν υπό τουρκοκυπριακή διοίκηση και ερωτηθείς αν υπάρχουν σκέψεις για το πώς μπορούμε να αντιμετωπίσουμε μια τέτοια εξέλιξη, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης τόνισε ότι «θα πω αυτό που έχει πει και ο δήμαρχος. Ότι θα είναι μια εξαπάτηση των Αμμοχωστιανών η τυχόν πρόσκληση. Ήδη, όπως είδατε, σε προσφυγή στο ΕΔΑΔ που αφορά κάτοικο της Αμμοχώστου, η απάντηση της τουρκικής κυβέρνησης ήταν ότι πρόκειται για περιουσία του ΕΦΚΑΒ. Συνεπώς, αυτό που φαίνεται προκειμένου να δημιουργήσουν εντυπώσεις ανά το παγκόσμιο, είναι ότι τάχα καλούν τους πολίτες να επιστρέψουν στις περιουσίες τους μέσω μιας επιτροπής, που εν τη ουσία είναι ανύπαρκτη και εν συνεχεία βεβαίως να αμφισβητηθεί το δικαίωμα τους από το ΕΦΚΑΒ».

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Πηγή


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ