Αθλητισμός Αλλεργία: Είναι δυνατόν να είστε αλλεργικοί στην άσκηση

Φανταστείτε ότι μια γυναίκα έχει πιεί μερικά ποτά το προηγούμενο βράδυ, παίρνει ένα παυσπίνονο το πρωί για να ανακουφιστεί από τυχόν συμπτώματα και τον πονοκέφαλο και αμέσως μετά πηγαίνει για τρέξιμο. Δεν είχε ποτέ της πρόβλημα, στο πραελθόν, με το αλκοόλ, τις δραστικά έκδοχα κοινών παυσίπονων ή την άσκηση. Αλλά αυτή τη φορά, κάποιος συνδυασμός των τριών πυροδοτεί μια επικίνδυνη αλλεργική αντίδραση, που είναι γνωστή ως αναφυλαξία.

Αυτή είναι μια πραγματική περίπτωση που συνέβη σε ασθενή του Δρ. Andrew Murphy, αλλεργιολόγου στο Suburban Allergy Consultants στην Πενσυλβανία. Λοιπόν, είναι δυνατόν να είστε αλλεργικοί/αλλεργικές στην άσκηση; “Όχι τεχνικά”, είπε ο Murphy. Όταν ένα άτομο εκτίθεται σε κάτι στο οποίο είναι αλλεργικό, μια πρωτεΐνη από το αλλεργιογόνο – για παράδειγμα φυστίκια, γρασίδι ή γάτα – αλληλεπιδρά με αντισώματα στα ανοσοκύτταρα στο σώμα του.

Τα ανοσοκύτταρα πυροδοτούν χημικές ουσίες  – όπως την ισταμίνη – που προκαλούν φτέρνισμα, κνίδωση, συριγμό και άλλα συμπτώματα. Δεν υπάρχει πρωτεΐνη που εισέρχεται στο σώμα όταν ασκείται ένα άτομο, οπότε ¨τεχνικά” δεν είναι δυνατόν να είστε αλλεργικοί στο τρέξιμο. Όμως, η άσκηση μπορεί να προκαλέσει την ίδια σειρά συμπτωμάτων σε άτομα με μια σπάνια κατάσταση που ονομάζεται αναφυλαξία που προκαλείται από άσκηση. “Δεν είναι απαραίτητα μεσολαβούμενη από αντισώματα, αλλά η άσκηση προκαλεί και τα αλλεργικά [ανοσο] κύτταρα εξακολουθούν να ενεργοποιούνται”, δήλωσε ο Murphy στο Live Science.

Για άλλους, η κατανάλωση συγκεκριμένου φαγητού πριν από την άσκηση μπορεί να προκαλέσει συμπτώματα όπως συριγμό ή κνίδωση – ακόμα και αν δεν έχουν καμία αντίδραση σε αυτό το φαγητό όταν είναι σε κατάσταση χαλάρωσης. Υπάρχουν πολλές θεωρίες γιατί ορισμένα τρόφιμα σε συνδυασμό με την άσκηση μπορούν να προκαλέσουν αλλεργική αντίδραση. Η αναφυλαξία που προκαλείται από την άσκηση είναι σπάνια. Περίπου το 2% των ανθρώπων στον δυτικό κόσμο εμφανίζουν αναφυλαξία και το 5% έως 15% των περιπτώσεων προκαλούνται από άσκηση, σύμφωνα με μελέτες.

ΠΗΓΗ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here