ΣτΕ: Εξετάζει αύριο τα μέτρα προστασίας στις εκκλησίες – Προσφυγές από πιστούς και 81 Μητροπόλεις

Στις αιτήσεις ακύρωσης υποστηρίζουν ότι όλες οι ΚΥΑ εκδόθηκαν κατά παράβαση των συνταγματικών αρχών της αναλογικότητας, της χρηστής διοίκησης και της δικαιολογημένης εμπιστοσύνης του κράτους προς τους διοικούντες, αλλά εκδόθηκαν και καθ΄ υπέρβαση νομοθετικής εξουσιοδότησης.

Πέντε υποθέσεις που αφορούν στα έκτακτα περιοριστικά μέτρα για την προστασία από τον κορονοϊό θα συζητηθούν αύριο στην Ολομέλεια του ΣτΕ. Οι αιτήσεις ακύρωσης έχουν γίνει από την Εκκλησία της Ελλάδος, 81 Μητροπόλεις της χώρας και πιστούς, που τάσσονται κατά των περιοριστικών μέτρων στις θρησκευτικές τελετές, αλλά και κατά των μέτρων που έχουν ληφθεί κατά της περαιτέρω διασποράς του COVID-19.

  • Οι προσφεύγοντες ζητούν να ακυρωθούν όλες οι κοινές υπουργικές αποφάσεις που επιβάλλουν από την αρχή του χρόνου σταδιακά και ανάλογα με τις συνθήκες διασποράς τους COVID-19, περιοριστικά μέτρα προστασίας της υγείας από τον κίνδυνο περαιτέρω διασποράς του κορωνοιού σε όλη την επικράτεια, κατά το σκέλος εκείνο, που:

    Απαγορεύουν απολύτως τη τέλεση χριστιανικών γάμων και βαπτίσεων έστω μόνο με την παρουσία του ζεύγους των μελλονύμφων, των γονέων του παιδιού που πρόκειται να βαπτιστεί, τη στιγμή μάλιστα που επιτρέπονται οι πολιτικοί γάμοι.

  • Απαγόρευσαν κατά την ημέρα των Θεοφανείων (6.2.2021) την κατ΄εξαίρεση συμμετοχή των πιστών στις θρησκευτικές τελετές.
  • Αναστέλλούν την τέλεση με την παρουσία πιστών κάθε είδους λειτουργιών και λατρευτικών τελετών, σε όλους τους χώρους θρησκευτικής λατρείας, ανεξαρτήτως μεγέθους και χωρητικότητας.
  • Επιτρέπουν την παρουσία πιστών στις κάθε είδους θρησκευτικές τελετές με την αναλογία ένα άτομο ανά 25 τ.μ. και με ανώτατο αριθμό τα 50 άτομα.
  • Επιτρέπουν την παρουσία πιστών στις κάθε είδους θρησκευτικές τελετές με την αναλογία ένα άτομο ανά 25 τ.μ. και με ανώτατο αριθμό τα 50 άτομα, σε περιοχές επιπέδου επιτήρησης και 9 άτομα σε περιοχές αυξημένου κινδύνου.

Στις αιτήσεις ακύρωσης υποστηρίζουν ότι όλες οι ΚΥΑ εκδόθηκαν κατά παράβαση των συνταγματικών αρχών της αναλογικότητας, της χρηστής διοίκησης και της δικαιολογημένης εμπιστοσύνης του κράτους προς τους διοικούντες, αλλά εκδόθηκαν και καθ΄ υπέρβαση νομοθετικής εξουσιοδότησης.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι η εισηγήτρια της Ολομέλειας, ενδέχεται να θέσει θέμα κατάργησης των δικών, λόγω λήξεως ισχύος των προσβαλλόμενων κοινών υπουργικών αποφάσεων.

Ωστόσο, η Εκκλησία αναμένεται να υποστηρίξει ότι έχει ιδιαίτερο έννομο συμφέρον να συνεχιστούν οι επίμαχες δίκες, αφού εκκρεμούν ποινικές υποθέσεις σε βάρος τόσο της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών (σς: έχει διαταχθεί προκαταρκτική έρευνα λόγω μη συμμόρφωσης προς τις απαγορεύσεις για τον εορτασμό των Θεοφανείων», όσο και σε βάρος κληρικών.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Πηγή

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here