Κορωνοϊός Ηνωμένο Βασίλειο: Νέα έρευνα εξετάζει την ανάμειξη διαφορετικών εμβολίων για την ανοσοποίηση έναντι του κορωνοϊού

Προηγούμενη εμπειρία δείχνει ότι η ανάμειξη εμβολίων θα μπορούσε να είναι μια ευεργετική προσέγγιση στην αντιμετώπιση της πανδημίας του κορωνοϊου. Για παράδειγμα, ορισμένα προγράμματα ανοσοποίησης για τον Έμπολα περιλαμβάνουν την ανάμειξη διαφορετικών εμβολίων για την επίτευξη προστασίας από τον ιό. Σύμφωνα με τους επιστήμονες, πρόκειται για μια πρακτική που έχει δοκιμαστεί και σε άλλες περιπτώσεις νοσημάτων, όπως για παράδειγμα την ηπατίτιδα, την πολιομυελίτιδα και την ιλαρά.

Η μελέτη Com-Cov, που σχεδιάζεται να διεξαχθεί από την Εθνική Κοινοπραξία Αξιολόγησης Προγράμματος Ανοσοποίησης στο Ηνωμένο Βασίλειο, αναμένεται να παράσχει ζωτικής σημασίας πληροφορίες για το εάν θα μπορούσε η μέθοδος ανάμειξης εμβολίων να αξιοποιηθεί αποτελεσματικά στην περίπτωση του κορωνοϊού. Η άνω μελέτη πρόκειται να στρατολογήσει περισσότερους από 800 εθελοντές, 50 ετών και άνω, που δεν έχουν λάβει ακόμη εμβόλιο κατά του κορωνοϊού στο Λονδίνο, το Μπέρμιγχαμ, το Λίβερπουλ, το Νότινγχαμ, το Μπρίστολ, την Οξφόρδη και το Σαουθάμπτον. Οι συμμετέχοντες θα λάβουν το εμβόλιο της Οξφόρδης, ακολουθούμενο από το εμβόλιο της εταιρείας Pfizer ή το αντίστροφο, σε απόσταση τεσσάρων ή δώδεκα εβδομάδων. Άλλα εμβόλια μπορούν να προστεθούν στη μελέτη, καθώς έχουν εγκριθεί από τις ρυθμιστικές αρχές.

Ενώ αυτή η μελέτη είχε αρχικά σχεδιαστεί προκειμένου να παράσχει μεγαλύτερη ευελιξία σχετικά με τη διάθεση των εμβολίων, η δελεαστική πιθανότητα ότι η ανάμειξη εμβολίων θα μπορούσε να προσφέρει ακόμη καλύτερη, μακροχρόνια προστασία, μπήκε στο στόχαστρο των ερευνητών. Η ελπίδα είναι ότι η ανάμειξη θα επιτρέψει στο ανοσοποιητικό μας σύστημα να επικεντρωθεί πληρέστερα στη δημιουργία προστασίας έναντι του κορωνοϊού. Η προσέγγιση της πρόκλησης αξιοποιώντας διάφορους συνδυασμούς εμβολίων μπορεί να ενισχύσει τα επιθυμητά αποτελέσματα. Άλλες χώρες διεξάγουν παρόμοιες μελέτες για να παρακολουθήσουν τον αντίκτυπο της ανάμειξης εμβολίων.

Ο επικεφαλής της έρευνας, καθηγητής Matthew Snape από το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης, δήλωσε ότι πρόκειται για μια «εξαιρετικά συναρπαστική μελέτη» που θα παράσχει πληροφορίες ζωτικής σημασίας για τη διάθεση των εμβολίων στο Ηνωμένο Βασίλειο και παγκοσμίως. Μελέτες σε ζώα έδειξαν «καλύτερη ανταπόκριση αντισωμάτων με μικτό χρονοδιάγραμμα παρά με το ευθύ πρόγραμμα» δόσεων εμβολίου, δήλωσε ο καθηγητής. «Θα είναι πολύ ενδιαφέρον να δούμε αν οι διαφορετικές μέθοδοι δόσεων θα μπορούσαν πραγματικά να οδηγήσουν σε αυξημένη ανοσοαπόκριση [στους ανθρώπους] ή τουλάχιστον μια απόκριση που είναι εξίσου καλή με το ευθύ πρόγραμμα δόσεων».

ΠΗΓΗ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here