Αυτοφροντίδα: Πώς να αποκτήσετε μεγαλύτερη ισορροπία σε έναν «ανισόρροπο» κόσμο

Οι αντιξοότητες της ζωής – μεταβαλλόμενες συνθήκες τόσο ευχάριστες όσο και δυσάρεστες – μπορούν να γεμίσουν τις στιγμές σας τόσο, ώστε να χάσετε τους στόχους, την κατεύθυνση και τον τρόπο με τον οποίο θέλετε να εκφράσετε τη ζωή σας. Αυτή η υπεραπασχόληση μπορεί να σας κάνει ευάλωτο, καθιστώντας δύσκολο να παρατηρήσετε τις αλήθειες, τις ανάγκες και τις κλήσεις τόσο μέσα σας όσο και γύρω σας.

Πολλοί από εμάς γνωρίζουμε ότι θα επωφεληθούμε δημιουργώντας λίγο χώρο για να αναπνεύσουμε, καθώς αντιμετωπίζουμε τις επίμονες απαιτήσεις της ζωής και της εργασίας. Η εμπλοκή σε πρακτικές που μπορούν να μας βοηθήσουν να χτίσουμε την εστίαση και την προσοχή μπορεί να μας εμπνεύσει να απελευθερωθούμε από περισπασμούς, βελτιώνοντας την αίσθηση της ισορροπίας και την ικανότητά μας να αξιοποιήσουμε στιγμές ευτυχίας. Σύμφωνα με τους ψυχολόγους, ακόμη και η σύντομη εμπλοκή με πρακτικές mindfulness και διαλογισμού μπορεί να βοηθήσει στην ενίσχυση της προσοχής μας (Kabat-Zinn, 2012; Goleman & Davidson, 2017). Οι Goleman και Davidson αναφέρουν ότι οκτώ λεπτά mindfulness μπορούν να μειώσουν την «περιπλάνηση» του μυαλού για μικρό χρονικό διάστημα, ενώ η αντίστοιχη πρακτική για περίπου δέκα ώρες σε διάστημα δύο εβδομάδων μπορεί να κάνει ακόμη μεγαλύτερη διαφορά.

Οι ειδικοί συμβουλεύουν ότι το κλειδί για διαρκή οφέλη είναι η τακτική εξάσκηση του mindfulness σε συνεχή βάση.

Η αύξηση της αίσθησης της ανθεκτικότητας και της ευτυχίας σας δεν απαιτεί μεγάλες αλλαγές – ακόμη και οι σύντομες στιγμές μπορούν να δημιουργήσουν ένα πιο θετικό συναίσθημα. Το μυστικό για πολλούς ανθρώπους είναι να δοκιμάσετε μια πειραματική προσέγγιση. Ξεκινήστε με κάτι μικρό. Στη συνέχεια, δημιουργήστε σταδιακά περισσότερο χώρο στη ζωή σας για αυτές τις πρακτικές, καθώς παρατηρείτε πώς ταιριάζουν με τον τρόπο ζωής και τους στόχους σας.

1 – Γευτείτε προσεκτικά το φαγητό και το ποτό σας: Σε κάθε γεύμα, προσπαθήστε να σταματήσετε σκόπιμα για μια στιγμή ώστε να απολαύσετε τις διάφορες γεύσεις. Εμπλέξτε τις πέντε αισθήσεις σας. Δώστε προσοχή στις υφές, τις μυρωδιές και τις αισθήσεις που βιώνετε καθώς αλληλεπιδράτε με το φαγητό και το ποτό σας. Τι παρατηρείτε;

2 – Αναλογιστείτε τις ευχάριστες στιγμές σας: Για να εκτιμήσετε τις θετικές στιγμές, πάρτε μια βαθιά ανάσα, παρατηρήστε την ευχάριστη εμπειρία και καλωσορίστε τη με μια αίσθηση χαράς και ευγνωμοσύνης.

3 – Αναλογιστείτε τις ευχάριστες αναμνήσεις: Μία ή δύο φορές την ημέρα, σταματήστε για λίγο ώστε να επαναφέρετε μια ευχάριστη μνήμη, θυμηθείτε μια εμπειρία από το παρελθόν ή κάτι που συνέβη νωρίτερα την ίδια ημέρα.

ΠΗΓΗ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here