Βιταμίνη Α : Η Συμβολή της στον οργανισμό


Η βιταμίνη Α είναι ένα βασικό θρεπτικό συστατικό που υποστηρίζει την υγεία του δέρματος, των ματιών και της αναπαραγωγικής λειτουργίας και την ανοσοποιητική λειτουργία. Υπάρχουν δύο τύποι βιταμίνης Α: τα ρετινοειδή (προσχηματισμένη βιταμίνη Α) και τα καροτενοειδή (διαμορφωμένη βιταμίνη Α). Και οι δύο τύποι μετατρέπονται σε ρετινόλη από το ήπαρ. Εκεί, αποθηκεύεται ή μεταφέρεται από το λεμφικό σύστημα σε κύτταρα σε όλο το σώμα.

Το δέρμα είναι ένα όργανο που ανταποκρίνεται στα ρετινοειδή, ικανό να απορροφά εύκολα τη βιταμίνη Α όταν εφαρμόζεται τοπικά.

Τι κάνει η Ρετινόλη

  • Η ρετινόλη διεγείρει την παραγωγή νέων κυττάρων του δέρματος. Χωρίς αυτό, το δέρμα μπορεί να στεγνώσει υπερβολικά. Σύμφωνα με έρευνα που αναφέρεται στοΚλινικές Παρεμβάσεις στη Γήρανση, ένα έλλειμμα ρετινόλης μπορεί επίσης να προκαλέσει υπερκεράτωση των ωοθυλακίων , μια κατάσταση που χαρακτηρίζεται από υπερβολική κερατίνη στα θυλάκια των μαλλιών. Αυτό προκαλεί τη δημιουργία υπερυψωμένων βλατίδων στο δέρμα.
  • Η Αμερικανική Ακαδημία Δερματολογίας συνιστά τη χρήση τοπικών ρετινοειδών για τη θεραπεία της ακμής τόσο σε εφήβους όσο και σε ενήλικες.
  • Μελέτες που αναφέρονται στο Τοξικολογική έρευνα υποδεικνύει επίσης ότι η ρετινόλη είναι αποτελεσματική στην τόνωση της παραγωγής κολλαγόνου και στη μείωση των ρυτίδων όταν χρησιμοποιείται τοπικά.
  • Τα καροτενοειδή έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε αντιοξειδωτικά. Έρευνα που δημοσιεύθηκε στο Ευρωπαϊκό περιοδικό φαρμακευτικής και βιοφαρμακευτικής δήλωσε ότι μια δίαιτα με υψηλή περιεκτικότητα σε καροτενοειδή, όπως το β-καροτένιο, μπορεί να αποτρέψει την καταστροφή των κυττάρων, την πρόωρη γήρανση του δέρματος και άλλες δερματικές παθήσεις.

Βιταμίνη Α και δίαιτα
  • Η ανεπάρκεια βιταμίνης Α είναι ασυνήθιστη σε περιοχές όπου η υγιεινή διατροφή είναι άμεσα διαθέσιμη. Προστίθεται σε πολλά εμπορικά εμπλουτισμένα προϊόντα, όπως δημητριακά πρωινού και γάλα. Βρίσκεται επίσης σε πολλά τρόφιμα με πυκνά θρεπτικά συστατικά . Η Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων των ΗΠΑ (FDA) προτείνει ότι τα άτομα άνω των 4 ετών καταναλώνουν ημερήσια τιμή 5.000 IU (διεθνών μονάδων) βιταμίνης Α, που λαμβάνεται τόσο από φυτικές όσο και από ζωικές πηγές. Είναι σημαντικό να το σημειώσετεημερήσιες τιμές δεν είναι το ίδιο με τις συνιστώμενες προσλήψεις.
  • Τα μικρά παιδιά μπορεί να χρειάζονται λιγότερη βιταμίνη Α από τους ενήλικες αναπαραγωγικής ηλικίας και τις γυναίκες που θηλάζουν.
  • Οι περισσότεροι άνθρωποι στις Ηνωμένες Πολιτείες μπορούν να πάρουν αρκετή βιταμίνη Α από τις τροφές που τρώνε. Τα πρόωρα βρέφη και τα άτομα με κυστική ίνωση μπορεί να χρειάζονται επιπλέον ποσότητες αυτής της βιταμίνης.
  • Η βιταμίνη Α διατίθεται επίσης σε μορφή συμπληρώματος. Μερικά συμπληρώματα συνδυάζουν ρετινοειδή με καροτενοειδή. Άλλα αποτελούνται αποκλειστικά από ρετινοειδή, όπως παλμιτικό ρετινύλιο ή οξεικό ρετινύλιο. Ορισμένα συμπληρώματα είναι αποκλειστικά καροτενοειδή, όπως το β-καροτένιο. Η βιταμίνη Α είναι επίσης ένα κοινό συστατικό σε πολλά συμπληρώματα πολυβιταμινών και ανόργανων συστατικών. Η βιταμίνη Α είναι λιποδιαλυτή.

Ακολουθεί βίντεο για την βιταμίνη Α

ΠΗΓΗ


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ