Σι Τζινπίνγκ: Οι αντίπαλοι της Κίνας θα ματώσουν τα κεφάλια τους σε ένα «Μεγάλο Ατσάλινο Τείχος»


Ο Κινέζος πρόεδρος, Σι Τζινπίνγκ, χαρακτήρισε την άνοδο της Κίνας «ιστορικά αναπόφευκτη» στη μεγάλη εκδήλωση για τα 100 χρόνια του Κινεζικού Κομμουνιστικού Κόμματος, σε μια ομιλία που εκλαμβάνεται σε μεγάλο βαθμό ως μήνυμα προς τις ΗΠΑ και τη Δύση. 

Οι ξένες χώρες που «φοβερίζουν» την Κίνα θα βρουν μπροστά τους ένα «Μεγάλο Ατσάλινο Τείχος», δήλωσε ο πρόεδρος της χώρας, Σι Τζινπίνγκ, σε εκδήλωση για τα 100 χρόνια του Κινεζικού Κομμουνιστικού Κόμματος.

Ο Σι Τζινπίνγκ χαρακτήρισε την άνοδο της Κίνας «ιστορικά αναπόφευκτη», προσθέτοντας πως η χώρα δεν θα «εκφοβίζεται, καταπιέζεται ή υποτάσσεται» από ξένες χώρες.

«Οποιοσδήποτε τολμήσει να το προσπαθήσει, θα βρεθεί με το κεφάλι ματωμένο μπροστά σε ένα Μεγάλο Τείχος από Ατσάλι, που σφυρηλατείται από πάνω από 1,4 δισεκατομμύρια Κινέζους» πρόσθεσε ο Σι Τζινπίνγκ, σε μια ομιλία που προκάλεσε αίσθηση για τους υψηλούς της τόνους και εκλαμβάνεται σε μεγάλο βαθμό ως μήνυμα προς τις ΗΠΑ και τη Δύση.

Μιλώντας ενώπιον ενός πλήθους 70.000 ατόμων σε μια τελετή στην Πλατεία Τιενανμέν, ο Σι υποστήριξε πως μόνο το κομμουνιστικό κόμμα μπορεί να διασφαλίσει τη συνεχιζόμενη σταθερότητα της χώρας, και οποιαδήποτε απόπειρα διαχωρισμού του από τη χώρα θα αποτύχει. «Χωρίς το Κομμουνιστικό Κόμμα δεν θα υπάρξει νέα Κίνα» είπε ο Σι, εν μέσω χειροκροτημάτων και επευφημιών.

Η ομιλία του Κινέζου προέδρου αποτέλεσε την κορύφωση ενός περιστασιακά βροχερού πρωινού εορτασμών στην πρωτεύουσα της χώρας για τον ένα αιώνα του κόμματος, που χαρακτηρίστηκαν από πατριωτικού χαρακτήρα τραγούδια, ομιλίες αξιωματούχων και πτήσεις από την κινεζική αεροπορία.

Ο Κινέζος πρόεδρος ανακοίνωσε πως η χώρα έχει επιτύχει τον στόχο των εκατό ετών για τη δημιουργία μιας ευημερούσας κοινωνίας στην Κίνα. «Πλέον βαδίζουμε με σίγουρα βήματα προς τον στόχο του δεύτερου αιώνα, για την εξέλιξη της Κίνας σε μια μεγάλη μοντέρνα σοσιαλιστική χώρα από όλες τις απόψεις».

Ως προς την εξωτερική πολιτική της χώρας, ο Σι είπε ότι, αν και η Κίνα θα καλωσόριζε «χρήσιμες προτάσεις» από άλλες κυβερνήσεις, δεν θα δεχόταν «ψευδευλαβή κηρύγματα».

Στο θέμα της Ταϊβάν, την οποία η Κίνα θεωρεί αποσχιθείσα επαρχία, ο Σι είπε πως η επανένωση με την ενδοχώρα παραμένει μέρος της «ιστορικής αποστολής» του Κομμουνιστικού Κόμματος. Επίσης, δεσμεύτηκε να «νικήσει κατά κράτος» την «ανεξαρτησία» της Ταϊβάν. Παράλληλα, ζήτησε ενίσχυση των ενόπλων δυνάμεων της Κίνας ώστε να καταστούν «διεθνούς κλάσης».

«Πρέπει να επιταχύνουμε τον εκσυγχρονισμό της εθνικής άμυνας και των ενόπλων δυνάμεων» είπε ο Σι.

Η ομιλία του Κινέζου προέδρου έλαβε χώρα ενώ η Κίνα δέχεται επικρίσεις για τη στάση της ως προς τα ανθρώπινα δικαιώματα και την καταστολή στο Χονγκ Κονγκ. Επίσης, οι σχέσεις με τις ΗΠΑ έχουν επιδεινωθεί σοβαρά, λόγω θεμάτων όπως το εμπόριο, η κατασκοπεία και η πανδημία. Επίσης, λόγος εντάσεων παραμένει η δημοκρατική Ταϊβάν, η οποία υποστηρίζεται από τις ΗΠΑ, που δεσμεύονται να της παρέχουν τα μέσα να αμυνθεί εάν το Πεκίνο προσπαθήσει να την καταλάβει με τη βία.

Για το Χονγκ Κονγκ και το Μακάο, για τα οποία είπε πως συνεχίζουν να διατηρούν «υψηλό βαθμό αυτονομίας», ο Κινέζος πρόεδρος είπε ότι θα έπρεπε να «εφαρμόσουν με ακρίβεια τις αρχές της «μιας χώρας, δύο συστημάτων», που διέπουν τις συμφωνίες για επιστροφή των περιοχών στην Κίνα από τη Βρετανία και την Πορτογαλία.

Με πληροφορίες από CNN, BBC

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Πηγή


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ