Κορωνοϊός ΗΠΑ: Η ΛΟΑΤΚΙ κοινότητα είναι πιο ευάλωτη στο κορωνοϊό, προειδοποιεί το Ινστιτούτο Δημόσιας Υγείας

Άτομα που είναι μέλη της ΛΟΑΤΚΙ κοινότητας αντιμετωπίζουν αυξημένο κίνδυνο να νοσήσουν σοβαρά με κορωνοϊό, επειδή είναι πιθανότερο να πάσχουν από χρόνια υποκείμενα νοσήματα, σύμφωνα με νέα έκθεση από τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων των ΗΠΑ. Η ΛΟΑΤΚΙ κοινότητα βιώνει περισσότερες ανισότητες στην υγεία σε σύγκριση με άλλες ομάδες πληθυσμού, εν μέρει λόγω του σεξουαλικού στίγματος και των διακρίσεων.

Αυτές οι ανισότητες στην υγεία καθιστούν τα ΛΟΑΤΚΙ άτομα πιο ευάλωτα στην πανδημία, σύμφωνα με μια μελέτη που δημοσιεύθηκε στην Εβδομαδιαία Έκθεση, Morbidity and Mortality Weekly, του οργανισμού εχθές, Πέμπτη, 4 Φεβρουαρίου 2021. “Λόγω των μακροχρόνιων κοινωνικών ανισοτήτων και του υψηλότερου επιπολασμού πολλών υποκείμενων συνθηκών υγείας, οι πληθυσμοί σεξουαλικών μειονοτήτων ενδέχεται να είναι ευάλωτοι στη μόλυνση από κορωνοϊό και αυτή η ευπάθεια μπορεί να μεγεθυνθεί όταν συνδυαστεί με άλλα δημογραφικά χαρακτηριστικά, όπως η φυλή / εθνικότητα”, ανέφερε η έκθεση.

“Υπάρχει, όμως, ένα κενό δεδομένων και πολλά είναι άγνωστα”, πρόσθεσε ο οργανισμός. Αυτό διότι, ο σεξουαλικός προσανατολισμός και η ταυτότητα φύλου δεν καταγράφονται σταθερά από το τυπικό σύστημα συλλογής δεδομένων για τον κορωνοϊό. Λίγες είναι οι πολιτείες που άρχισαν να συλλέγουν αυτές τις πληροφορίες, ενόσω είχαν, ήδη, περάσει αρκετοί μήνες από την εμφάνιση του ιού.

Τον Ιούλιο του 2020, η Καλιφόρνια ανακοίνωσε ότι θα συλλέξει δεδομένα που σχετίζονται με τον σεξουαλικό προσανατολισμό και την ταυτότητα φύλου, προκειμένου να κατανοήσει καλύτερα τον αντίκτυπο της πανδημίας σε αυτούς τους πληθυσμούς. Η πολιτεία του Ιλινόις άρχισε επίσης να συλλέγει αυτές τις πληροφορίες, ενώ αρχές της Πενσυλβάνια, της Ουάσιγκτον και άλλων πολιτειών λαμβάνουν επίσης μέτρα για τη συλλογή αυτών των δεδομένων, όπως ανέφερε η έκθεση. Τα στοιχεία ωστόσο δεν είναι ακόμη διαθέσιμα, πρόσθεσε ο οργανισμός.

Τέλος, τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων των ΗΠΑ ενθάρρυναν όλες τις αρμόδιες αρχές να συμπεριλάβουν πληροφορίες σχετικά με τον σεξουαλικό προσανατολισμό και την ταυτότητα φύλου στα στοιχεία επιδημιολογικής επιτήρησης της πανδημίας.

ΠΗΓΗ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here