Γιατί έρχονται οι καλύτερες ιδέες στο ντους: Είναι πολύ συχνή απορία

Ο Stephen King επισημαίνει συχνά ότι τα καλύτερα σχέδια για τα βιβλία του ήταν πάντα του στο μπάνιο.  Μερικές φορές στην τουαλέτα και μερικές φορές στο ντους. Η αλήθεια είναι ότι οι καλύτερες ιδέες προκύπτουν στο ντους και αυτό είναι κάτι που πολλοί από εμάς έχουμε βιώσει περισσότερες από μία φορές. Ο ίδιος ο Αρχιμήδης, για παράδειγμα, φώναξε το διάσημο «Εύρηκα» ενώ βυθίστηκε σε μια μπανιέρα.

Μέσα στον πνευματικό, συμβολικό και παραδοσιακό κόσμο, λέγεται συχνά ότι το νερό είναι το πιο δημιουργικό από τα τέσσερα στοιχεία και ότι το να ονειρεύεσαι περιλαμβάνει την επαφή με το ύφασμα των πιο οικείων συναισθημάτων. Είναι ίσως ένας καθαρτικός και ιδανικός μηχανισμός για το άνοιγμα της πόρτας στον πιο καινοτόμο, ευέλικτο και αυθεντικό νου; Η αλήθεια είναι ότι το νερό από μόνο του δεν είναι το αποκλειστικό όχημα που διευκολύνει τη δημιουργία τέτοιων πρωτότυπων ιδεών.

Το κλειδί είναι να προσφέρουμε στον εγκέφαλο δύο καλά δώρα : μια στιγμή ξεκούρασης και αποσύνδεσης και μια ευχάριστη δραστηριότητα με την οποία να παράγουμε ένα καλό «φορτίο» σεροτονίνης, ντοπαμίνης και ενδορφινών. Ένα ξεκούραστο μυαλό είναι ένα ελεύθερο μυαλό που λειτουργεί πολύ καλύτερα. Η δημιουργικότητα προκύπτει σε στιγμές που το άγχος διαλύεται και η εσωτερική ηρεμία κυριαρχεί. Οι πιο δημιουργικές μορφές του σήμερα επισημαίνουν, για παράδειγμα, τη χρησιμότητα του διαλογισμού και ακόμη περισσότερο το να ξοδεύουμε χρόνο στη μοναξιά.

ΠΗΓΗ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here