Γνωμοδότηση Αρείου Πάγου: Στο αρχείο εκατοντάδες δικαστικές απελάσεις αλλοδαπών

Την ανάκληση κι αρχειοθέτηση εκατοντάδων δικαστικών αποφάσεων για απελάσεις αλλοδαπών προτείνει με γνωμοδότηση του ο αντιεισαγγελέας του Αρείου Πάγου Χαράλαμπος Βουρλιώτης.

Η γνωμοδότηση του εισαγγελικού λειτουργού προέκυψε έπειτα από ερώτημα που τέθηκε από το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, το Αρχηγείο της Ελληνικής Αστυνομίας και τη Διεύθυνση Αλλοδαπών.

Το ερώτημα αφορούσε στο τι ισχύει σχετικά με τις απελάσεις αλλοδαπών οι οποίες έχουν διαταχθεί μετά από δικαστική απόφαση πριν από την αλλαγή του ποινικού κώδικα, καθώς ο νέος καταργεί το άρθρο 74 που αφορά τις δικαστικές απελάσεις, αφήνοντας σε ισχύ μόνο τις διοικητικές.

Επισημαίνεται, ότι έχει καταργηθεί και η απαγόρευση επανεισόδου αλλοδαπών που επιβαλλόταν με δικαστική απόφαση. Στο σκεπτικό της γνωμοδότησης αναφέρεται ότι ο ευμενέστερος νόμος ή διάταξη έχει αναδρομική ισχύ και ως εκ τούτου «οι εισαγγελικοί λειτουργοί επιβάλλεται να προβούν σε ανάκληση των σχετικών με τη δικαστική απέλαση παραγγελιών τους προς τις αρμόδιες Διευθύνσεις Αστυνομίας και ακολούθως να αρχειοθετήσουν, κατά το μέρος αυτό, την υπόθεση, εκδίδοντας σχετική προς τούτο αιτιολογημένη πράξη».

Ωστόσο, ο κ.Βουρλιώτης επισημαίνει ότι η παράνομη επάνοδος στη χώρα αλλοδαπού που είναι καταχωρημένος στον Εθνικό Κατάλογο Ανεπιθύμητων Αλλοδαπών εξακολουθεί να αποτελεί αξιόποινη πράξη, «καθόσον η καταχώρηση του αλλοδαπού στο συγκεκριμένο κατάλογο δεν στηρίζεται αποκλειστικά στην περί απελάσεως και απαγόρευσης εισόδου διάταξη της σχετικής δικαστικής απόφασης».

Όμως μετά την κατάργηση της δικαστικής απέλασης, ο χαρακτηρισμός «ανεπιθύμητος» για αλλοδαπό με μόνη την απόφαση ή τη διάταξη δικαστηρίου «είναι νομικά ανεπέρειστη, αφόρητα δυσμενής και δοκιμάζει τα όρια της συνταγματικής τάξης και των διεθνών συμβατικών υποχρεώσεων της χώρας, γεγονός που καταδεικνύει την αναγκαιότητα νομοθετικής παρέμβασης για τον επαναπροσδιορισμό των όρων και προϋποθέσεων διαγραφής από τον ανωτέρω κατάλογο», καταλήγει η γνωμοδότηση του Ανετισαγγελέα του Αρείου Πάγου.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Πηγή

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here