Γιατί μια βουτιά τη μέρα, τον γιατρό τον κάνει πέρα;

H ρινική συμφόρηση και το μπούκωμα συνιστούν από τα πιο συχνά προβλήματα υγειας των ανθρώπων κατά τους φθινοπωρινούς και χειμερινούς μήνες, και συνήθως οφείλονται σε ίωση, ιγμορίτιδα, συνάχι, κρυολόγημα, γρίπη ή αλλεργία. Αρκετές φορές μπορεί να είναι και αποτέλεσμα επεμβάσεων στην περιοχή, καθώς εκεί δημιουργούνται φλεγμονή και οίδημα του βλεννογόνου, τα οποία δυσχεραίνουν την αναπνοή.

Ανάλογα με την αιτία της ρινικής συμφόρησης, μπορεί να αντιμετωπιστεί είτε με φαρμακευτικές είτε με άλλες μεθόδους. Παρόλο που τα φάρμακα φαίνεται να είναι όντως αποτελεσματικά στην αποσυμφόρηση, μιας και αυξάνουν τη διαπερατότητα της μύτης και προκαλούν συρρίκνωση των αιμοφόρων αγγείων του βλεννογόνου, η λήψη τους δεν μπορεί να γίνει για πάνω από 4-5 ημέρες. Σε περίπτωση υπερβολικής χρήσης ωστόσο ενδέχεται να προκληθούν αντιδραστικές ρινίτιδες, αύξηση της έντασης των συμπτωμάτων σε περίπτωση διακοπής της χρήσης, εθισμός αλλά και άλλες παρενέργειες, όπως είναι η υπνηλία.

Το θαλασσινό νερό εκτός από αλάτι (NaCl) είναι πλούσιο σε μεταλλικά άλατα και ιχνοστοιχεία, όπως είναι το μαγνήσιο, το ασβέστιο, ο χαλκός, ο σίδηρος, ο ψευδάργυρος, το σελήνιο και διάφορα θειικά άλατα. Βοηθά στην αποσυμφόρηση της ρινικής κοιλότητας, στη ρευστοποίηση των εκκρίσεων με φυσικό τρόπο ενώ ταυτόχρονα τα ιχνοστοιχεία που περιέχει προσφέρουν προστασία ενάντια σε λοιμώξεις, φλεγμονές και ανανεώνουν τα κύτταρα του ρινικού βλεννογόνου. Οι ρινικές πλύσεις με θαλασσινό νερό αποτελούν μια διαδεδομένη πρακτική που χρησιμοποιείται εδώ και πολλά χρόνια για την υγεία του ρινικού συστήματος. Συμβάλλει τόσο στη ρευστοποίηση βλεννωδών εκκρίσεων, όσο και για στην απομάκρυνση σκόνης, μικροβίων, στην ενυδάτωση του ρινικού βλεννογόνου σε περιπτώσεις ξηρότητας καθώς και στην απομάκρυνση αλλεργιογόνων.

Πολλές μελέτες έχουν αναδείξει την αξία του θαλασσινού νερού στην πρόληψη αλλά και στην αντιμετώπιση λοιμώξεων του αναπνευστικού συστήματος. Τα στοιχεία που το κάνουν να υπερτερεί σε σχέση με τα κοινά αποσυμφορητικά σπρέι είναι:

  • Δεν προκαλεί εθισμό
  • Έχει αντισηπτικές ιδιότητες
  • Αντιμετωπίζει ρινική συμφόρηση οποιασδήποτε αιτιολογίας
  • Μπορεί να συνδυαστούν με φαρμακευτική αγωγή
  • Ενυδατώνει και θρέφει το ρινικό επιθήλιο
  • Ενδείκνυται για μακροχρόνια χορήγηση
  • Δεν προκαλεί αντιδραστική ρινίτιδα
  • Δεν επηρεάζει τη γεύση ή την όσφρηση
  • Είναι ασφαλές σε βρέφη και εγκύους
  • Δεν περιέχοει συντηρητικά και χημικά πρόσθετα

 

ΠΗΓΗ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here