Τι είναι ο αγκώνας του τενίστα και ποια είναι τα βασικά συμπτώματα

Ο πόνος βρίσκεται στην εξωτερική πλευρά του αγκώνα, αλλά μπορεί να εκτείνεται κάτω από το πίσω μέρος του αντιβραχίου σας. Πιθανότατα θα νιώσετε τον πόνο όταν ισιώσετε ή επεκτείνετε πλήρως το χέρι σας.

Τι προκαλεί τον αγκώνα του τένιστα; Ο τένοντας είναι το μέρος ενός μυός που προσκολλάται στο οστό. Οι τένοντες του βραχίονα συνδέουν τους μυς του αντιβράχιου στο εξωτερικό οστό του αγκώνα. Ο αγκώνας του τένιστα συμβαίνει συχνά όταν ένας συγκεκριμένος μυς στο αντιβράχιο – ο εκτεταμένος μυς του καρπίου radialis brevis (ECRB) – έχει υποστεί ζημιά. Το ECRB βοηθά στην ανύψωση (επέκταση) του καρπού.

Το επαναλαμβανόμενο στρες εξασθενεί το μυ ECRB, προκαλώντας εξαιρετικά μικροσκοπικές πληγές στον τένοντα του μυός στο σημείο που προσκολλάται στο εξωτερικό του αγκώνα. Αυτές οδηγούν σε φλεγμονή και πόνο. Ο αγκώνας του τένιστα μπορεί να προκληθεί από οποιαδήποτε δραστηριότητα που περιλαμβάνει επαναλαμβανόμενη περιστροφή του καρπού. Αυτές οι δραστηριότητες μπορεί να περιλαμβάνουν: τένις και άλλα αθλήματα ρακέτας, κολύμπι, γκολφ, συχνή χρήση κατσαβιδιού, σφυριού ή υπολογιστή.

Ποια είναι τα συμπτώματα του αγκώνα του τένιστα; Πόνος στον αγκώνα που είναι ήπιος στην αρχή αλλά σταδιακά επιδεινώνεται, πόνος που εκτείνεται από το εξωτερικό του αγκώνα μέχρι το αντιβράχιο και τον καρπό, μια αδύναμη λαβή, αυξημένος πόνος κατά τη χειραψία ή τη συμπίεση ενός αντικειμένου, πόνος όταν σηκώνετε κάτι, στη χρήση εργαλείων ή στο άνοιγμα βάζων. Ο αγκώνας του τένις συνήθως διαγιγνώσκεται κατά τη διάρκεια μιας φυσικής εξέτασης. Ο γιατρός σας θα σας ρωτήσει για τη δουλειά σας, αν παίζετε αθλήματα και πώς αναπτύχθηκαν τα συμπτώματά σας.

Στη συνέχεια θα πραγματοποιήσουν μερικές απλές εξετάσεις για να βοηθήσουν στη διάγνωση. Ο γιατρός σας μπορεί να ασκήσει κάποια πίεση στο σημείο όπου ο τένοντας προσκολλάται στο οστό για να ελέγξει πόνο. Όταν ο αγκώνας είναι ίσιος και ο καρπός κάμπτεται (λυγισμένος προς την πλευρά της παλάμης), θα αισθανθείτε πόνο κατά μήκος της εξωτερικής πλευράς του αγκώνα καθώς εκτείνετε (ισιώνετε) τον καρπό. Ο γιατρός σας μπορεί επίσης να παραγγείλει εξετάσεις απεικόνισης, όπως ακτινογραφία ή μαγνητική τομογραφία, για να αποκλείσει άλλες διαταραχές που μπορεί να προκαλέσουν πόνο στο χέρι. Αυτά περιλαμβάνουν αρθρίτιδα του αγκώνα.

ΠΗΓΗ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here