Άγχος Αρτηριακή Πίεση: Μπορεί το άγχος να προκαλέσει υψηλή αρτηριακή πίεση;


Το άγχος δεν προκαλεί μακροχρόνια υψηλή αρτηριακή πίεση (υπέρταση). Ωστόσο έχει αποδειχθεί ότι επεισόδια άγχους μπορεί να προκαλέσουν δραματικές, προσωρινές αυξήσεις στην αρτηριακή σας πίεση. Εάν αυτές οι προσωρινές αιχμές εμφανίζονται συχνά, όπως για παράδειγμα εάν εμφανίζονται κάθε μέρα, μπορεί να προκαλέσουν βλάβη στα αιμοφόρα αγγεία, την καρδιά και τα νεφρά σας, όπως και η χρόνια υψηλή αρτηριακή πίεση.

Επιπλέον, οι άνθρωποι που είναι ανήσυχοι ή βιώνουν χρόνιο άγχος και στρες είναι πιο πιθανό να πρσφύγουν σε ανθυγιεινές συνήθειες που μπορούν να αυξήσουν την αρτηριακή τους πίεση, όπως για παράδειγμα το κάπνισμα, η υψηλή κατανάλωση αλκοολούχων ποτών, η υπερκατανάλωση τροφής κα.

Πιο συγκεκριμένα, η υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ μπορεί να αυξήσει την αρτηριακή πίεση σε ανθυγιεινά επίπεδα. Το να να πιείτε άνω των τριών ποτών σε μία μέρα αυξάνει προσωρινά την αρτηριακή σας πίεση, αλλά η επαναλαμβανόμενη υπερβολική κατανάλωση αλκοόλο μπορεί να οδηγήσει σε μακροπρόθεσμες αυξήσεις και κινδύνους για την υγεία.

Ορισμένα φάρμακα για τη θεραπεία του άγχους και άλλων προκλήσεων ψυχικής υγείας, όπως οι αναστολείς επαναπρόσληψης σεροτονίνης και νορεπινεφρίνης, μπορούν επίσης να αυξήσουν την αρτηριακή σας πίεση.

Εάν αντιμετωπίζετε προβλήματα με τον έλεγχο του άγχους σας ή εάν το άγχος παρεμβαίνει στις καθημερινές σας δραστηριότητες και λειτουργίες, μιλήστε με το γιατρό σας ή έναν πάροχο ψυχικής υγείας για να βρείτε την κατάλληλη για σας θεραπεία.

Παράλληλα μπορείτε πάντα να στηρίξετε το ταξίδι της ανακούφισης από το άγχος με ορισμένες αλλαγές στην καθημερινότητά σας. Παρακάτω μπορείτε να βρείτε ορισμένα απλά tips που θα σας βοηθήσουν να διαχειριστείτε το άγχος σας και να ενδυναμώσετε συνολικά την υγεία σας.

Η αποφυγή και η προσπάθεια διαχείρισης των ανθυγιεινών συνηθειών και τρόπων ζωής είναι ένα πρώτο και ουσιαστικό βήμα στη μείωση του άγχους και φυσικά στην προσπάθεια ελέγχου της αρτηριακής πίεσης.

Επιπλέον, η σωματική δραστηριότητα είναι ένα εξαιρετικά χρήσιμο εργαλείο στην διαχείριση του στρες, ενώ την ίδια στιγμή γυμνάζει την καρδιά και τον εγκέφαλό σας. Σχεδόν οποιαδήποτε μορφή σωματικής άσκησης μπορεί να λειτουργήσει ως ανακουφιστικό για το άγχος.

Η σωματική δραστηριότητα μπορεί να ανεβάσει τις ενδορφίνες σας και άλλες φυσικές νευρικές χημικές ουσίες που ενισχύουν την αίσθηση ευεξίας σας. Σκεφτείτε το περπάτημα, το τζόκινγκ, την κηπουρική, την καθαριότητα του σπιτιού, την ποδηλασία, το κολύμπι, την άρση βαρών ή οτιδήποτε άλλο που σας ενεργοποιεί.

Τέλος, η κατανάλωση μιας υγιεινής διατροφής είναι ένα σημαντικό μέρος της φροντίδας του εαυτού σας. Στόχος να τρώτε μια ποικιλία από φρούτα και λαχανικά και δημητριακά ολικής αλέσεως.

ΠΗΓΗ


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ