Δερματικές Παθήσεις: Το μυστήριο της επώδυνης hidradenitis suppurativa

H hidradenitis suppurativa είναι μια χρόνια δερματική ασθένεια που προκαλεί ουλές και προσβάλλει τους αποκρινικούς αδένες του ιδρώτα. Προκαλεί οδυνηρά εξογκώματα στο δέρμα, ειδικά στην περιοχή της μασχάλης, της βουβωνικής χώρας, του μαστού και του πρωκτού. Είναι μια συνήθης κατάσταση, αλλά συχνά δεν γίνεται διάγνωση και μπορεί να είναι ενοχλητική για το άτομο που επηρεάζεται, ενώ δεν εμφανίζεται πριν από την εφηβεία. Οι περισσότεροι άνθρωποι είναι μεταξύ 20 και 40 ετών όταν το αναπτύσσουν. Επίσης, οι γυναίκες έχουν τρεις φορές περισσότερες πιθανότητες από τους άνδρες να αναπτύξουν hidradenitis suppurativa, που ονομάζεται επίσης αντίστροφη ακμή.

H hidradenitis suppurativa εμφανίζεται σε περιοχές του σώματος που περιέχουν ιδρωτοποιούς αδένες, συμπεριλαμβανομένων των μασχάλων, της βουβωνικής χώρας, των άνω μηρών, των γλουτών, του τριχωτού της κεφαλής και κάτω από τα γυναικεία στήθη. Τα πρώιμα συμπτώματα περιλαμβάνουν: Σπυράκια (αλλά εμφανίζονται σε περιοχές που συνήθως δεν βρίσκετε ακμή, όπως κάτω από τις μασχάλες και στη βουβωνική χώρα), τα οποία τείνουν να αναπτύσσονται σε ζευγάρια, επώδυνα εξογκώματα κάτω από το δέρμα, τα οποία μπορεί να έχουν, αίσθημα βρασμού στις περιοχές αυτές.

Η ακριβής αιτία της hidradenitis suppurativa αμφισβητείται. Δεδομένου ότι μοιάζει με την ακμή, ορισμένοι επιστήμονες πιστεύουν ότι προκαλείται από το σχηματισμό βουλωμάτων κερατίνης στα ωοθυλάκια. Ωστόσο, επειδή η hidradenitis suppurativa εμφανίζεται σε περιοχές που περιέχουν αποκρίνες αδένες ιδρώτα, άλλοι επιστήμονες πιστεύουν ότι προκαλείται από απόφραξη του αποκρινικού αδένα. Και στις δύο περιπτώσεις, ο βουλωμένος αδένας ή το θυλάκιο γίνεται μεγαλύτερο και μολύνεται. Η κατάσταση αναπτύσσεται συχνότερα σε περιοχές που έχουν πολλούς ιδρωτοποιούς αδένες (μασχάλες, βουβωνική χώρα κ.λπ.) και όπου το δέρμα τρίβεται. Η hidradenitis suppurativa είναι πιο συχνή στις γυναίκες παρά στους άνδρες. Είναι επίσης πιο συχνό σε εκείνους που έχουν ακμή και σε εκείνους με οικογενειακό ιστορικό της πάθησης. Η παχυσαρκία και το κάπνισμα μπορεί να αποτελούν παράγοντες εμφάνισης της νόσου. Δεν είναι μεταδοτική, επομένως δεν μπορεί να εξαπλωθεί σε άλλους. Επίσης, δεν είναι αποτέλεσμα κακής υγιεινής.

ΠΗΓΗ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here