Σεξ: Πώς μπορούμε να ξεχωρίσουμε την αγάπη από τα άλλα ερωτικά συναισθήματα;

Η αγάπη και η σεξουαλική έλξη έχουν κοινές ιδιότητες: μπορούν και οι δύο να είναι δυνατά συναισθήματα και μπορούμε να βιώσουμε σεξουαλική έλξη για άτομα που αγαπάμε. Αλλά μπορούμε επίσης να αισθανθούμε σεξουαλική έλξη προς άτομα που δεν αγαπάμε. Ενώ ο τελικός στόχος της σεξουαλικής έλξης είναι το σεξ, η αγάπη προσανατολίζεται στη διατήρηση μιας σχέσης, στη διατήρηση μιας ισχυρής σύνδεσης που ορίζεται από την εγγύτητα και τις κοινές ζωές.

Εδώ είναι μερικές άλλες βασικές διακρίσεις μεταξύ αγάπης και λαγνείας:

1 – Η αγάπη ικανοποιεί την ανάγκη μας για υποστήριξη. Πολιτιστικά, συχνά συνδυάζουμε τη σεξουαλική έλξη και την αγάπη, αλλά υπάρχει καλός λόγος να υποπτευόμαστε ότι υπάρχουν πραγματικά τρία διαφορετικά συστήματα παρακίνησης. Η λαγνεία μπορεί να είναι ο κινητήριος μοχλός που ενθαρρύνει την αναζήτηση σχέσεων, η έλξη μπορεί να μας βοηθήσει να διαφοροποιήσουμε μεταξύ περισσότερων ή λιγότερο επιθυμητών συντρόφων και η αγάπη μπορεί να είναι αυτό που μας κρατά κοντά στην ανταπόκριση και τη φροντίδα των άλλων. Η αγάπη είναι ιδιαίτερα σημαντική όταν είμαστε λυπημένοι, φοβισμένοι ή όταν χρειαζόμαστε υποστήριξη.

2 – Η αγάπη επιβάλλει την ειλικρίνεια. Όταν αισθανόμαστε ασφαλείς στις σχέσεις μας – ξέρουμε ότι κάποιος μας αγαπά και ότι θα είναι εκεί για εμάς – συμπεριφερόμαστε πιο αυθεντικά. Εάν αμφισβητούμε την αξιοπιστία κάποιου, φοβόμαστε ότι θα μας αφήσουν, ή πιστεύουμε ότι μπορεί να μην είναι εκεί όταν τους χρειαζόμαστε, έχουμε την τάση να λέμε ψέματα ή να εξαπατούμε. Με άλλα λόγια, η αίσθηση της ασφαλούς αγάπης σε μια σχέση αυξάνει την αυθεντικότητα (Gillath, Sesko, Shaver, & Chun, 2010). Η σεξουαλική έλξη από μόνη της είναι απίθανο να επιβάλει τον ίδιο βαθμό αυθεντικότητας.

3 – Η αγάπη μας κάνει ανοιχτούς στη θυσία. Η θυσία δεν είναι διασκεδαστική: περιλαμβάνει την παραίτηση από κάτι πολύτιμο (π.χ. χρόνο, χρήμα) και μπορεί να έχει υψηλό κόστος. Στις σχέσεις, η προθυμία για θυσία σχετίζεται με υψηλότερα επίπεδα δέσμευσης και επενδύσεων σε μια σχέση (Van Lange et al., 1997). Αυτό το είδος σύνδεσης μοιάζει περισσότερο με την αγάπη από τη σεξουαλική έλξη. Δημιουργεί σχέδια για το μέλλον και φροντίζεις κάποιον δίνοντας προτεραιότητα στις ανάγκες του σε σχέση με τις δικές του.

4 – Η αγάπη αλλάζει τα αποτελέσματα της εμπλοκής στο σεξ. Το σεξ μπορεί να ενισχύσει την ευημερία, αλλά αυτός ο σύνδεσμος είναι ο ισχυρότερος στο πλαίσιο της αγάπης. Η έρευνα δείχνει ότι η συσχέτιση μεταξύ της συχνότητας του σεξ και των σημαντικών μετρήσεων ευεξίας (π.χ. ικανοποίηση ζωής, θετικά συναισθήματα / διάθεση) εξαρτάται εν μέρει από την αγάπη (Debrot et al., 2017). Η στοργή είναι ένα άλλο θετικά προσανατολισμένο συναίσθημα που περιλαμβάνει φροντίδα και ανησυχία. είναι περισσότερο προσανατολισμένο στην αγάπη από ό, τι η καθαρή επιθυμία.

5 – Η αγάπη διατηρείται. Τα συναισθήματα σεξουαλικής έλξης μπορούν να «εξαντληθούν» αρκετά γρήγορα, αλλά η αγάπη είναι μια άλλη ιστορία. Από εξελικτική άποψη, η ρομαντική αγάπη δεν είναι ένα συναίσθημα: είναι μια κίνηση, μια ισχυρή, επίμονη κίνηση (Fisher et al., 2005).

Μία από τις προκλήσεις της διάκρισης της αγάπης από τη σεξουαλική έλξη είναι ότι μερικές φορές, το σεξουαλικό ενδιαφέρον είναι η αρχή της αγάπης, ένα σημείο εκκίνησης για την αγάπη. Πράγματι, η σεξουαλική έλξη μπορεί να προετοιμάσει τους ανθρώπους για την ιδέα να ξεκινήσουν μια ερωτική σχέση. Οι σεξουαλικές σκέψεις μπορούν να αυξήσουν το άνοιγμα των ανθρώπων για να μοιραστούν τα συναισθήματά τους, τη θυσία τους, θέλουν την εγγύτητα και να εμπλακούν στην επικοινωνιακή φροντίδα (Gillath, Mikulincer, Birnbaum, & Shaver, 2008). Η πρόκληση είναι να αποφασίσετε εάν η δυναμική σας τελειώνει με σεξουαλική έλξη ή αν και οι δύο πιστεύετε ότι μοιράζεστε παρόμοιους στόχους, επιθυμείτε ανοιχτή επικοινωνία και θέλετε να ενοποιήσετε τη ζωή σας. Αυτά τα χαρακτηριστικά προσανατολισμένα στο μέλλον υποδηλώνουν ότι έχετε τη βάση για μια μακροπρόθεσμη σχέση.

ΠΗΓΗ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here