Βιοποικιλότητα: Ο ρόλος και η σημασία της

Παρακολουθώντας τη μικροβιακή ζωή σε ολόκληρο τον πλανήτη, ερευνητές από το Πανεπιστήμιο McGill δείχνουν ότι η βιοποικιλότητα στην πραγματικότητα προάγει περαιτέρω ποικιλομορφία στα μικροβιοτικά που αρχικά είναι λιγότερο διαφορετικά.

Δημοσιεύθηκε στο eLife, τα ευρήματα θα μπορούσαν να βοηθήσουν τους επιστήμονες να κατανοήσουν καλύτερα πώς τα μικροβιώματα – κοινότητες μικροοργανισμών που ζουν μαζί σε συγκεκριμένα ενδιαιτήματα όπως οι άνθρωποι, τα ζώα και τα φυτά ή ακόμη και τα εδάφη και οι ωκεανοί – μπορούν να ανακάμψουν από την απώλεια βιοποικιλότητας.

«Γνωρίζουμε ότι η βιοποικιλότητα είναι σημαντική για την σταθερότητα και τις λειτουργίες του οικοσυστήματος και πολλοί φυσικοί, χημικοί και βιολογικοί παράγοντες μπορούν να επηρεάσουν τη βιοποικιλότητα. Η μελέτη μας δείχνει ότι οι οικολογικές αλληλεπιδράσεις είναι πιθανώς ένας σημαντικός και γενικός παράγοντας που προάγει την ποικιλομορφία», λέει η συν-συγγραφέας Jesse Shapiro, Αναπληρώτρια Καθηγήτρια στο Τμήμα Μικροβιολογίας και Ανοσολογίας του Πανεπιστημίου McGill.

Διαταραχές όπως περισσότερα αντιβιοτικά στην τροφική αλυσίδα ή φυτοφάρμακα στο έδαφος έχουν βαθιές επιδράσεις στο ανθρώπινο μικροβιοκτόνο και στο ευρύτερο μικροβιακό οικοσύστημα του πλανήτη. Η αντιστροφή των αρνητικών συνεπειών απαιτεί εκτίμηση του τι έχει πάει στραβά, καθώς και πώς να διορθώσουμε τα πράγματα. Αυτό απαιτεί καλύτερη κατανόηση της λειτουργίας του μικροβίου, λένε οι ερευνητές.

Εμφανίζονται τα προβλεπόμενα μοτίβα στη φύση και όχι μόνο στο εργαστήριο;

Το ζήτημα αν η «ποικιλομορφία γεννά την ποικιλομορφία» συζητείται εδώ και χρόνια σε μελέτες φυσικών πληθυσμών φυτών και ζώων και βακτηρίων που εξελίχθηκαν στο εργαστήριο. Ενώ ορισμένοι επιστήμονες υποστηρίζουν ότι η υπάρχουσα βιοποικιλότητα μπορεί να περιορίσει την περισσότερη ποικιλομορφία καθώς τα είδη ανταγωνίζονται για το χώρο και την επιβίωση, άλλοι υποστηρίζουν ότι μπορεί να προωθήσει τον πλούτο των ειδών και να προωθήσει τη συνύπαρξη μεταξύ διαφορετικών ειδών.

Για να δοκιμάσουν πώς η οικολογική θεωρία εφαρμόζεται πραγματικά στη φύση, οι ερευνητές χρησιμοποίησαν τεράστιες ποσότητες από το πλήθος για να αναλύσουν τις ακολουθίες DNA μικροβιακών κοινοτήτων στη μεγαλύτερη έρευνα για τη βιοποικιλότητα στον πλανήτη. Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι η ποικιλομορφία μικροβίων προάγει την περαιτέρω ποικιλομορφία σε κοινότητες όπως το ανθρώπινο έντερο, όπου υπάρχει λιγότερη ποικιλομορφία. Ωστόσο, η διαφοροποίηση επιβραδύνεται καθώς οι οικολογικές θέσεις γεμίζουν όλο και περισσότερο σε διαφορετικές κοινότητες όπως τα εδάφη.

Η πρόκληση για κατοχή της ίδιας θέσης

Οι οικολογικές θέσεις αντιπροσωπεύουν το ρόλο που παίζει ένα είδος σε μια κοινότητα – συμπεριλαμβανομένου του τρόπου με τον οποίο ανταποκρίνεται σε πόρους και ανταγωνιστές σε ένα δεδομένο περιβάλλον. Είναι δύσκολο για δύο είδη να καταλάβουν την ίδια θέση στον ίδιο βιότοπο για μεγάλο χρονικό διάστημα. Υπό ιδανικές συνθήκες, ένα είδος θα ευδοκιμήσει και θα παίξει ένα μοναδικό ρόλο, χωρίς να αγωνίζεται για επιβίωση και χώρο. Αυτό εξηγεί γιατί τα ποσοστά ποικιλομορφίας κορυφώνονται καθώς οι οικολογικές θέσεις γεμίζουν όλο και περισσότερο σε κοινότητες με περισσότερα άτομα και είδη.

«Τώρα έχουμε καλύτερη κατανόηση του τρόπου με τον οποίο η θεωρία της βιοποικιλότητας εφαρμόζεται σε ένα πολύ μεγαλύτερο κλάσμα της γενετικής ποικιλομορφίας στη Γη», λέει ο Shapiro.

Η μελέτη επικεντρώνεται στη συσσώρευση ποικιλομορφίας μέσω της μετανάστευσης: νέοι τύποι βακτηρίων που φτάνουν από το ένα περιβάλλον στο άλλο. Στο μέλλον, οι ερευνητές σκοπεύουν να επεκτείνουν τη μελέτη τους στην εξελικτική διαφοροποίηση, συμπεριλαμβανομένης της μετάλλαξης και του κέρδους ή της απώλειας γονιδίων, και πώς αυτή επηρεάζεται από την τοπική βιοποικιλότητα.

ΠΗΓΗ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here