Ιράν: Φόβοι για πέμπτο κύμα πανδημίας λόγω της μετάλλαξης Δέλτα


Ανησυχία για πέμπτο κύμα κορονοϊού εκφράζουν οι ιρανικές αρχές λόγω της μετάλλαξης Δέλτα.

Ο πρόεδρος του Ιράν Χασάν Ροχανί προειδοποίησε σήμερα για ένα “πέμπτο κύμα” κορονοϊού, που προκαλεί το παραλλαγμένο στέλεχος Δέλτα, καλώντας τους πολίτες να συμμορφωθούν πλήρως με τις υγειονομικές υποδείξεις.

“Φοβόμαστε ότι είμαστε καθ’ οδόν προς το πέμπτο κύμα σε όλη τη χώρα”, δήλωσε ο Ροχανί κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης της εθνικής επιτροπής καταπολέμησης του ιού, προσθέτοντας ότι, στις επαρχίες του νότου, θα πρέπει οι πολίτες να είναι πιο “προσεκτικοί γιατί η παραλλαγή Δέλτα έχει εξαπλωθεί”.

Το Ιράν είναι η πλέον πληγείσα χώρα από την πανδημία Covid-19 στην Εγγύς και Μέση Ανατολή. Η Ισλαμική Δημοκρατία μετρά περισσότερους από 84.000 νεκρούς σε ένα σύνολο 3,2 εκατομμυρίων ανθρώπων που έχουν προσβληθεί από τον νέο κορονοϊό, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, τα οποία είναι σε μεγάλο βαθμό χαμηλότερα από τα πραγματικά όπως παραδέχονται οι αρχές.

Σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας, οι επαρχίες Σιστάν-Μπαλουτσιστάν, Κερμάν, Χορμοζγκάν και Φαρς, που βρίσκονται στον νότο της χώρας και νοτιοανατολικά, χαρακτηρίζονται “κόκκινες”, δηλαδή ότι έχουν το υψηλότερο επίπεδο επιδημιολογικού κινδύνου, βάσει του χρωματικού κώδικα που υιοθέτησαν οι αρχές για την αξιολόγηση του κινδύνου της εξάπλωσης του ιού.

Στην επαρχία της Τεχεράνης, δέκα πόλεις, ανάμεσά τους η πρωτεύουσα, χαρακτηρίζονται πλέον “κόκκινες”.

Το υπουργείο Υγείας ανακοίνωσε ότι περισσότερα από 4,4 εκατομμύρια άνθρωποι (σε συνολικό πληθυσμό 83 εκατομμυρίων) έλαβαν μια πρώτη δόση του εμβολίου από την αρχή της εκστρατείας εμβολιασμού, τον Φεβρουάριο, αλλά μόνο 1,7 εκατομμύριο Ιρανοί έχουν λάβει τις δύο απαραίτητες δόσεις.

“Θεού θέλοντος, η κατάσταση θα βελτιωθεί όσον αφορά τον εμβολιασμό από την επόμενη εβδομάδα. Ο εμβολιασμός θα γίνεται πιο εκτεταμένα”, υποσχέθηκε ο Ροχανί.

Οι αρχές ανακοίνωσαν πρόσφατα ότι ενέκριναν για “επείγουσα” χρήση δύο εμβόλια ιρανικής κατασκευής, η ευρεία διάθεση των οποίων στην αγορά δεν έχει εγκριθεί ακόμη.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ