ΗΠΑ: Ο Μπάιντεν προειδοποιεί για τη μετάλλαξη Δέλτα, καθώς χάνεται ο στόχος εμβολιασμού


Ο Αμερικανός πρόεδρος λέει ότι η Αμερική «καταδιώκει» τον κορονοϊό και εμφανίζει αισιόδοξη εικόνα για το οικονομικό κλίμα μετά την πανδημία, ωστόσο  τα νέα κρούσματα αυξήθηκαν κατά 10% εν μέσω της ανεπαρκούς λήψης εμβολίων σε ολόκληρη τη χώρα.

Ο Τζο Μπάιντεν προειδοποίησε ότι παρόλο που η Αμερική έχει πάρει τον Covid-19 «στο κατόπι», η τελευταία παραλλαγή προκαλεί ιδιαίτερη ανησυχία σε όσους παραμένουν μη εμβολιασμένοι – την ώρα που απομακρύνεται ο στόχος που είχε θέσει ο ίδιος – ο εμβολιασμός δηλαδή του 70% των ενηλίκων των ΗΠΑ με την πρώτη δόση μέχρι την ημερομηνία-ορόσημο της 4ης Ιουλίου.

Τα νέα κρούσματα κορονοϊού στις ΗΠΑ αυξήθηκαν κατά 10% την περασμένη εβδομάδα καθώς η εξαιρετικά μεταδοτική παραλλαγή Δέλτα αρχισε να εξαπλώνεται, ειδικά την ώρα που τα ποσοστά εμβολιασμού παραμένουν χαμηλά.

«Ανησυχώ ότι τα άτομα που δεν έχουν εμβολιαστεί μπορούν να μολυνθούν με την παραλλαγή και να τη διαδώσουν σε άλλα άτομα που δεν έχουν εμβολιαστεί», δήλωσε ο Μπάιντεν την Παρασκευή. «Δεν με ανησυχεί το γεγονος οι θα υπάρξει νέα πανδημία … μια ακόμη επιδημία σε εθνικό επίπεδο. Αλλά ανησυχώ ότι θα χαθούν ζωές », πρόσθεσε.

Εμφανίστηκε πάντως αισιόδοξος για την οικονομία και τις νέες θέσεις εργασίας: «Η οικονομία μας βρίσκεται σε κίνηση και ανιμετωπίζουμε την Covid-19» είπε.

Η συντριπτική πλειοψηφία των Αμερικανών που χάνουν τη ζωή τους από τη νόσο δεν έχουν εμβολιαστεί, λένε αξιωματούχοι δημόσιας υγείας. Η απειλή για τους ευάλωτους Αμερικανούς αυξάνεται καθώς εξαπλώνεται η παραλλαγή Δέλτα.

Η διευθύντρια των Κέντρων Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC), Rochelle Walensky, δήλωσε ότι περιοχές με χαμηλά ποσοστά εμβολιασμού μετατρέπονται σε νέες εστίες μολύνσης, παρά το γεγονός οτι η κατάσταση στο σύνολο της χώρας βελτιώνεται.

Σχεδόν το 25% των νέων μολύνσεων στις ΗΠΑ συνδέεται με την παραλλαγή Δέλτα που εντοπίστηκε για πρώτη φορά στην Ινδία. Το ίδιο ποσοσό ήταν 6% τον Ιούνιο.

Μέχρι την 1η Ιουλίου, το 66,8% των ενηλίκων των ΗΠΑ έχει λάβει τουλάχιστον μία δόση εμβολίου. Συνολικά, το 54,6% όλων των Αμερικανών έλαβαν μία ή περισσότερες δόσεις. «Είμαστε πολύ, πολύ κοντά σε αυτόν τον [κυβερνητικό] στόχο», δήλωσε ο Iwan Barankay, καθηγητής οικονομικών επιχειρήσεων και δημόσιας πολιτικής στη Σχολή Wharton του Πανεπιστημίου της Πενσυλβάνια.

Αλλά όπως πρόσθεσε: “Πρέπει να στοχεύσουμε τουλάχισον στο 70% για να οδηγηθούμε στην ανοσία. Πρέπει να σκεφτούμε ξεκάθαρα ποιος [δεν] έχει εμβολιαστεί ακόμη και να καταλάβουμε γιατί… πρέπει να σκεφτούμε τους ανθρώπους που αντιτίθενται σθεναρά, με βάση τις πεποιθήσεις τους ή το πώς κατανοούν τα στοιχεία και την επιστήμη”.

Οι πολιτειακές και τοπικές κυβερνήσεις πρέπει να συνεχίσουν την εκστρατεία πειθούς προς τους πολίτες, τόνισε

Σύμφωνα με το Johns Hopkins, οι ΗΠΑ κατέγραψαν 33,7 εκατομμύρια κρούσματα κοροναϊού και 605.000 θανάτους, το μεγαλύτερο ποσοστό στον κόσμο.

Τα επίπεδα εμβολιασμού ωστόσο ποικίλλουν στις ΗΠΑ. Στα μέσα Ιουνίου, το Βερμόντ έγινε η πολιτεία όπου το 80% των ατόμων είχε λάβει τουλάχιστον μία δόση εμβολίου και το 66% είχε εμβολιαστεί πλήρως.Την ίδια στιγμή το Μισισιπή κατατάσσεται τελευταίο στις ΗΠΑ όπου μόλις το 30% των ανθρώπων έχει εμβολιαστεί πλήρως.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Πηγή


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ