Δραματική μείωση στον πληθυσμό καρχαριών σύμφωνα με νέα μελέτη

Η μελέτη είναι η πρώτη παγκόσμια αξιολόγηση του είδους της και οι συγγραφείς προτείνουν ότι η κατάρρευση των πληθυσμών καρχαριών θα μπορούσε να είναι ακόμη πιο ακραία λόγω ελλιπών δεδομένων και της ήδη αυξανόμενης πίεσης αλιείας πριν από το 1970.

«Τα ευρήματα αυτού του εγγράφου είναι τρομακτικά αλλά τελικά δεν προκαλούν έκπληξη», δήλωσε η ωκεανολόγος και ειδικός καρχαριών Mariah Pfleger στον Guardian. «Εδώ και καιρό γνωρίζουμε ότι πολλά είδη καρχαριών δεν μπορούν να αντέξουν σε εκτεταμένη εμπορική πίεση αλιείας». Πάνω από τα τρία τέταρτα των καρχαριών απειλούνται τώρα με εξαφάνιση. Σε μόλις μισό αιώνα, οι άνθρωποι έχουν αυξήσει την αλιευτική πίεση 18 φορές και επιτάχυναν τη εξαφάνιση των κορυφαίων θηρευτών των ωκεανών μας. Τώρα, κινδυνεύουν ολόκληρα τα θαλάσσια οικοσυστήματα και η επισιτιστική ασφάλεια των ανθρώπων που εξαρτώνται από τα θαλασσινά.

Γνωρίζουμε όμως ότι μαζί μπορούμε ακόμα να αποτρέψουμε την καταστροφή. «Υπάρχει ένα πολύ μικρό παράθυρο για να σωθούν αυτά τα πλάσματα», δήλωσε ο Nathan Pacoureau, ένας θαλάσσιος βιολόγος στο Πανεπιστήμιο Simon Fraser στον Καναδά και επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης, στους New York Times. Αυτή η νέα μελέτη καθιστά σαφές ότι είναι κρίσιμο οι κυβερνήσεις να αναλάβουν δράση τώρα για να μειώσουν τη ζήτηση για προϊόντα καρχαρία, συμπεριλαμβανομένου των πτερυγίων καρχαρία, πριν είναι πολύ αργά.

Στις 3 Ιανουαρίου 2021 – την ημέρα του 116ου Συνεδρίου των Ηνωμένων Πολιτειών – ο νόμος περί εξάλειψης των πωλήσεων Shark Fin του 2019 (HR 737 / S.877) απαριθμούσε 333 υπέρ και στα δύο επιμελητήρια και είχε περάσει από τη Βουλή των Αντιπροσώπων με έναν ισχυρό διμερή ψήφο. Πρόσθετοι υποστηρικτές απαγορεύσεων στις πωλήσεις πτερυγίων καρχαρία περιελάμβαναν 13 πολιτείες των ΗΠΑ, 3 περιοχές, 47 αεροπορικές εταιρείες, 22 ναυτιλιακές εταιρείες, 15 μεγάλες εταιρείες και σχεδόν 700 επιχειρήσεις και οργανισμούς των ΗΠΑ.

Με τα απολιθώματα καρχαριών να χρονολογούνται 400 εκατομμύρια χρόνια, οι καρχαρίες έχουν επιβιώσει από την εποχή των δεινοσαύρων. Υπάρχουν περισσότερα από 1.000 είδη καρχαριών, με νέα είδη που ανακαλύπτονται κάθε χρόνο. Αυτοί οι μεγαλοπρεπείς κορυφαίοι κυνηγοί που είναι τόσο σημαντικοί για τη φυσική τάξη των θαλάσσιων οικοσυστημάτων αντιμετωπίζουν τώρα την πιο σοβαρή απειλή τους από την υπεραλίευση.

Ενώ οι καρχαρίες αποτελούν αναντικατάστατο πόρο για παράκτιες κοινότητες στον αναπτυσσόμενο κόσμο για αιώνες, αυτή η μοναδική ισορροπία κινδυνεύει να χαθεί για πάντα. Με τους ωκεανούς μας σοβαρά υποβαθμισμένους, η αποκατάσταση των καρχαριών είναι το κλειδί για τη βελτίωση της ανθεκτικότητας αυτών των υδάτινων σφαιρών στην κλιματική αλλαγή. 

ΠΗΓΗ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here