Lockdown: Όλες οι αλλαγές σε σχολεία, καταστήματα, μετακινήσεις – Η νέα μας καθημερινότητα

Κορονοϊός – Όλες οι ειδήσεις: Αλλαγές έχει επιφέρει το νέο αυστηρό lockdown σε σχολεία και καταστήματα – Αναλυτικά όλοι οι κανόνες λειτουργίας – Τι μένει ανοιχτό και τι κλείνει

Με αυστηρούς περιορισμούς, προσαρμοσμένους στις κατά τόπου συνθήκες, με κύριο σκοπό την καταπολέμηση της πανδημίας του κορονοϊού, θα λειτουργήσουν σχολεία και καταστήματα σε αρκετές περιοχές της χώρας.

Σύμφωνα με όσα ανακοίνωσε νωρίτερα ο γενικός γραμματέας Εμπορίου και Προστασίας Καταναλωτή, Παναγιώτης Σταμπουλίδης, μιλώντας στον ΣΚΑΙ, κλειστά θα είναι σήμερα μετά τις 17.00 το απόγευμα, αλλά και το επόμενο Σαββατοκύριακο 13 και 14 Φεβρουάριου, μίνι μάρκετ, ψιλικατζίδικα και μανάβικα σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη.

Τα καταστήματα σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη και Χαλκιδική θα λειτουργούν μόνο με παράδοση εκτός (click away), από Δευτέρα έως Παρασκευή με προαιρετικό ωράριο από 07.00 έως 20.00.

Τι θα γίνει με τα σχολεία

Σε αρκετές περιοχές εξακολουθεί να ισχύει η δια ζώσης λειτουργία όλων των σχολικών δομών ωστόσο, για τους δήμους και τις περιφερειακές ενότητες που είναι επιβαρυμένες, δεν θα ισχύσει κάτι τέτοιο.

Οι περιοχές αυτές χωρίζονται σε τρεις κατηγορίες, σε κάθε μία από τις οποίες τα σχολεία θα λειτουργήσουν διαφορετικά.

Αναλυτικότερα, από τη Δευτέρα, 8 Φεβρουαρίου, θα ισχύσουν τα εξής για τη λειτουργία των σχολικών μονάδων:

Εξ αποστάσεως εκπαίδευση για τις σχολικές μονάδες όλων των βαθμίδων – Tηλεκπαίδευση

1. Δημοτική Ενότητα Πατρέων

2. Δημοτική Ενότητα Χαλκιδέων

3. Δημοτική Ενότητα Αγίου Νικολάου της ΠΕ Λασιθίου

Δια ζώσης εκπαίδευση για νηπιαγωγεία και δημοτικά. Εξ αποστάσεως εκπαίδευση για γυμνάσια και λύκεια

1. Δημοτική Ενότητα Θήρας

2. Δημοτική Ενότητα Μυκόνου

Δια ζώσης εκπαίδευση για νηπιαγωγεία, δημοτικά και γυμνάσια. Εξ αποστάσεως εκπαίδευση για λύκεια (και γυμνάσια με λυκειακές τάξεις)

1. Περιφέρεια Αττικής

2. ΠΕ Θεσσαλονίκης

3. ΠΕ Χαλκιδικής

4. ΠΕ Λέσβου

5. Δήμος Ανδραβίδας-Κυλλήνης της ΠΕ Ηλείας

6. Δήμος Ζακύνθου

7. Δήμος Τεμπών της ΠΕ Λάρισας

8. Δήμος Πύδνας-Κολινδρού της ΠΕ Πιερίας

9. Δήμος Ρεθύμνης της ΠΕ Κρήτης

10. Δήμος Διρφύων-Μεσσαπίων της ΠΕ Ευβοίας

11. Δήμος Τανάγρας

12. Δήμος Εορδαίας της ΠΕ Κοζάνης

13. Δήμος Θηβαίων

14. Δήμος Σπάρτης

Επιπλέον, δια ζώσης θα συνεχίσουν να λειτουργούν όλες οι σχολικές μονάδες Ειδικής Αγωγής και Εκπαίδευσης, όλων των βαθμίδων.

Λοιπές εκπαιδευτικές δομές, όπως τα πανεπιστήμια, τα Σχολεία Δεύτερης Ευκαιρίας, τα Ινστιτούτα Επαγγελματικής Κατάρτισης, τα φροντιστήρια, τα Κέντρα Ξένων Γλωσσών και τα Κέντρα Δια Βίου Μάθησης θα συνεχίσουν την εξ αποστάσεως λειτουργία.

Κεραμέως: «Καμία διασπορά στα σχολεία»

Μετά τα νέα μέτρα κατά του κορονοϊού και την απόφαση των λοιμωξιολόγων να μην κλείσουν τα Γυμνάσια η υπουργός Παιδείας, Νίκη Κεραμέως, έδωσε τις δικές της απαντήσεις στο γιατί τελικά δεν έκλεισαν τα σχολεία στις κόκκινες περιοχές παρά τα αυξημένα κρούσματα κορονοϊού.

Στο ερώτημα γιατί τελικά δεν έκλεισαν τα σχολεία παρότι πολλοί ειδικοί είχαν ταχθεί υπέρ της προσωρινής διακοπής των μαθημάτων δια ζώσης, η υπουργός Παιδείας ανέφερε στον ΑΝΤ1, ότι πάντα οι όποιες αποφάσεις λαμβάνονται με γνώμονα τις εισηγήσεις των ειδικών, αλλά όπως έχει αποδειχθεί στα σχολεία δεν υπήρξε διασπορά του κορονοϊού.

Συμπλήρωσε δε πως θα ήταν εγκληματικό να κλείσουν τα σχολεία για όλη την διάρκεια της πανδημίας.

Τι ισχύει τα Σαββατοκύριακα

Η λειτουργία του λιανεμπορίου και των δραστηριοτήτων που μέχρι χθες είχαν ανοίξει θα συνεχιστεί αμιγώς με τη μέθοδο του click away.

Κομμωτήρια, κουρεία, κέντρα αισθητικής καθώς και οι υπηρεσίες διαιτολογίας και διαιτολογικών μονάδων, οι υπηρεσίες προσωπικής υγιεινής και φροντίδας σώματος, αλλά και τα ΚΤΕΟ λειτουργούν κανονικά, με τους όρους και τα μέτρα που ήδη ισχύουν.

Τόσο το λιανεμπόριο όσο και και oi υπηρεσίες, διευκρινίζεται ότι θα λειτουργούν από Δευτέρα έως και Παρασκευή από τις 7:00 το πρωί έως τις 20:00 το βράδυ και μόνο. Το Σάββατο παραμένουν κλειστά.

Εξαιρούνται μόνο τα σούπερ μάρκετ, τα καταστήματα τροφίμων, οι φούρνοι, τα βενζινάδικα και τα φαρμακεία και μόνο και από τις 7:00 το πρωί μέχρι τις 17:00 το απόγευμα.

Η λειτουργία λαϊκών αγορών αναστέλλεται τα Σαββατοκύριακα. Η συγκεκριμένη διάταξη θα ισχύσει από το επόμενο Σαββατοκύριακο.

Επίσης, κάθε Σάββατο και Κυριακή η μετακίνηση γίνεται μόνο με SMS και μόνο μέχρι τις 18:00 το απόγευμα, όταν θα αρχίζει η απαγόρευση κυκλοφορίας, η οποία θα ισχύει έως τις 5:00 το πρωί.

Οι χώροι λατρείας λειτουργούν με τον τρόπο που ισχύει μέχρι σήμερα.Τα μέτρα ισχύουν από το πρωί του Σαββάτου στις 6:00 ως τη Δευτέρα 15 Φεβρουαρίου.

Ποιες περιοχές είναι στο «κόκκινο»

Στις «κόκκινες» περιοχές εντάχθηκαν αρκετές ακόμα ενώ σε Πάτρα, Χαλκίδα, Άγιο Νικόλαο, Θήρα και Μύκονο θα ισχύουν πολύ πιο αυστηρά μέτρα ακόμα και από τις περιοχές που είναι στο επίπεδο Β’ της επιδημιολογικής επιτήρησης.

Στις «κόκκινες» περιοχές παραμένουν:

 • Δήμος Εορδαίας
 • Δήμος Θηβαίων
 • Δήμος Ζακύνθου
 • Δήμος Τανάγρας
 • Δήμος Μυτιλήνης

Σε αυτές εντάσσονται:

 • Δήμος Ρεθύμνης
 • Δήμος Πύδνας – Κολινδρού
 • Δήμος Διρφύων – Μεσσαπίων
 • Δήμος Ανδραβίδας – Κυλλήνης
 • Δήμος Τεμπών

Επιπρόσθετα των παραπάνω περιοχών αξιολογήθηκε το φορτίο ως ιδιαίτερα αυξημένο και επικίνδυνο σε πέντε δήμους. Συγκεκριμένα πρόκειται για τους Δήμους Θήρας, Μυκόνου, Πατραίων, Χαλκιδαίων και Αγίου Νικολάου Κρήτης.

Σαν αποτέλεσμα των επιδημιολογικών δεδομένων, ο κ. Χαρδαλιάς ανακοίνωσε τα επιπλέον μέτρα που θα ισχύουν σε αυτές τις περιοχές. Αναλυτικά:

 • Αναστολή λιανεμπορίου, λειτουργίας κουρείων, κομμωτηρίων, κέντρων αισθητικής, ΚΤΕΟ και πρακτορείων ΟΠΑΠ
 • Παραμένουν ανοικτά σούπερ μάρκετ, καταστήματα τροφίμων και φαρμακεία
 • Κλείνουν τα σχολεία όλων των βαθμίδων, θα λειτουργούν με τηλεκπαίδευση. Ανοικτά Δημοτικά και Βρεφονηπιακοί Σταθμοί σε Θήρα και Μύκονο, καθώς δεν ανιχνεύτηκαν μεταλλάξεις.
 • Απαγόρευση μετακίνησης από και προς τους συγκεκριμένους Δήμους, εξαίρεση μόνο για λόγους εργασίας
 • Κλειστά δικαστήρια
 • Κλειστή χώροι λατρείας – Τέλεση μόνο κηδειών
 • Αναστολή οικοδομικών εργασιών για 15 ημέρες
 • Αναστολή κάθε αθλητικής δραστηριότητας
 • Απαγόρευση κυκλοφορίας μετά τις 18:00 και μέχρι τις 05:00. Εξαιρέσεις οι λόγοι υγείας, εργασίας και σύντομη βόλτα κατοικίδιου κοντά στην οικία.

Τι ισχύει για τις μετακινήσεις

1. Απαγορεύεται η μετακίνηση, με οποιοδήποτε μέσο, εκτός των ορίων της οικείας Περιφερειακής Ενότητας, ή ειδικώς

α) στην περίπτωση της Αττικής, εκτός των ορίων της Περιφέρειας και

β) στην περίπτωση των περιοχών που εντάσσονται στο επίπεδο πολύ αυξημένου κινδύνου, εκτός των ορίου του Δήμου, εξαιρουμένων των περιπτώσεων μετακίνησης, με οποιονδήποτε τρόπο:

α) από και προς την εργασία,

β) για λόγους υγείας,

γ) προς τον σκοπό εφάπαξ μετάβασης στον τόπο της μόνιμης κατοικίας,

δ) για μετάβαση σε τελετή (π.χ. κηδεία) υπό τους όρους που προβλέπει ο νόμος ή μετάβαση διαζευγμένων γονέων ή γονέων που τελούν σε διάσταση που είναι αναγκαία για τη διασφάλιση της επικοινωνίας γονέων και τέκνων, σύμφωνα με τις κείμενες διατάξεις,

ε) για εφάπαξ μετάβαση φοιτητή/φοιτήτριας ή σπουδαστή/σπουδάστριας από τον τόπο μόνιμης κατοικίας στην περιφερειακή ενότητα όπου εδρεύει το Τμήμα/η Σχολή Επιστημών Υγείας Α.Ε.Ι., η Σχολή Αξιωματικών ή η Σχολή Αστυφυλάκων της Ελληνικής Αστυνομίας ή η Σχολή Δοκίμων Σημαιοφόρων ή η Σχολή Δοκίμων Λιμενοφυλάκων του Λιμενικού Σώματος – Ελληνικής Ακτοφυλακής για λόγους σπουδών, σύμφωνα με την περ. (ιστ) της παρ. 2 του άρθρου 3 ή για εφάπαξ μετάβαση μαθητή/μαθήτριας, εξεταζόμενου/ εξεταζόμενης από τον τόπο μόνιμης κατοικίας στην περιφερειακή ενότητα που εδρεύει ο φορέας/εξεταστικό κέντρο για λόγους διεξαγωγής εξετάσεων, σύμφωνα με την περ. (β) της παρ. 2 του άρθρου 3,

στ) για μια μετακίνηση με επιστροφή φοιτητή/φοιτήτριας, με τη συνοδεία ενός ακόμη προσώπου, από τον τόπο μόνιμης κατοικίας στην περιφερειακή ενότητα όπου εδρεύει το Τμήμα/η Σχολή όπου ο/η φοιτητής/τρια φοιτά και μισθώνει το ακίνητο προς τον σκοπό μεταφοράς οικοσκευής μετά από λύση της σύμβασης μίσθωσης της φοιτητικής οικίας, εντός εβδομήντα δύο (72) ωρών από την έναρξη μετακίνησης προς τον εν λόγω σκοπό.

Για την πιστοποίηση των λόγων κατ’ εξαίρεση μετακίνησης εφαρμόζονται οι παρ. 3 και 5 του άρθρου 3.

2. Από την εφαρμογή του παρόντος εξαιρείται η μετακίνηση από και προς την Περιφερειακή Ενότητα Σάμου της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου.

Τα έντυπα που πρέπει να έχετε μαζί σας είναι:

 • Μετάβαση από και προς την εργασία πιστοποιείται με σχετική έγγραφη βεβαίωση του εργοδότη ή άλλα κατάλληλα έγγραφα ή, εφόσον πρόκειται για αυτοαπασχολούμενο, με έγγραφη δήλωση του ιδίου.
 • Μετακίνηση για λόγους υγείας πιστοποιείται με σχετική ιατρική βεβαίωση.
 • Μετακίνηση εκτός νομού για τελετή (π.χ. κηδεία συγγενών πρώτου ή δευτέρου βαθμού) πιστοποιείται με έγγραφη δήλωση του πολίτη.
 • Μετάβαση διαζευγμένων γονέων ή γονέων που τελούν σε διάσταση που είναι αναγκαία για τη διασφάλιση της επικοινωνίας γονέων και τέκνων, σύμφωνα με τις κείμενες διατάξεις, πιστοποιείται με έγγραφη δήλωση του πολίτη.

Μετακίνηση εκτός νομού για μετάβαση στον τόπο της μόνιμης κατοικίας πιστοποιείται με Βεβαίωση Κατοικίας Ειδικής Χρήσης που λαμβάνεται ατελώς από τον ιστότοπο https://www.aade.gr/bebaiosi-katoikias-eidikis-hrisis ή με αντίγραφο της δήλωσης φορολογίας εισοδήματος Ε1.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Πηγή

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here