Κλίμα συσπείρωσης και χαμηλοί τόνοι στην Προγραμματική Συνδιάσκεψη του ΣΥΡΙΖΑ


Μέσα σε κλίμα συσπείρωσης κύλησε η δεύτερη ημέρα της Πανελλαδικής Συνδιάσκεψης του ΣΥΡΙΖΑ, καθώς τόσο οι λεγόμενοι «προεδρικοί» όσο και η λεγόμενη «εσωκομματική αντιπολίτευση», απέφυγαν να ανεβάσουν τους τόνους της αντιπαράθεσης, καταθέτοντας τη συμφωνία τους επί της αρχής ως προς τις Προγραμματικές Θέσεις του κόμματος, καταθέτοντας επιγραμματικά τις όποιες πολιτικές διαφωνίες τους.

Ο περιορισμένος χρόνος που είχαν στη διάθεση τους οι 30, περίπου, ομιλητές που έλαβαν τον λόγο κατά τη σημερινή διαδικασία, σε συνδυασμό με την χθεσινή προτροπή του Αλέξη Τσίπρα προς τα στελέχη του κόμματος να επικεντρωθούν στον πολιτικό αντίπαλο και όσοι στις όποιες εσωκομματικές διαφωνίες, φαίνεται ότι απέδωσε καρπούς. Εντάσσεις δεν υπήρξαν, παρά μόνο ορισμένες καταγραφές των αδυναμιών στη δράση και τη πολιτική του κόμματος, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του κάθε στελέχους, συνοπτικά.

Αν και τα πολλά «βαριά» ονόματα θα λάβουν τον λόγο την Κυριακή, εκείνοι που τοποθετήθηκαν την κατά τη δεύτερη ημέρα της Συνδιάσκεψης, αποφάσισαν να κρατήσουν χαμηλά τη μπάλα, ανεξάρτητα από το εσωκομματικό στρατόπεδο στο οποίο ανήκουν. Μοναδικό σημείο έντασης, υπήρξε η διακοπή του Νίκου Βούτση από τον πρόεδρο της διαδικασίας Κώστα Πουλάκη, με τον τέως Πρόεδρο της Βουλής να μην κρύβει την ενόχληση του.

«Προεδρικοί»

«Είμαστε το κόμμα που θα γίνει ο κορμός της Δημοκρατικής Παράταξης», είπε κατά τη παρέμβαση του ο Νίκος Παππάς. Ο πρώην υπουργός στήριξε δυναμικά την προσπάθεια ανοίγματος του κόμματος, τονίζοντας πως θα πρέπει να γίνει «Προοδευτική Συμμαχία» παντού, στα συνδικάτα, τη νεολαία και τη τοπική αυτοδιοίκηση. Παράλληλα, άφησε κάποιες αιχμές εναντίον της στάσης της «Ομπρέλας», αφού σημείωσε ότι «έχουμε ψηφίσει ομόφωνα αποφάσεις και θα πρέπει να τις εφαρμόσουμε, πλέον ομόφωνα», συμπληρώνοντας πως «δεν πρέπει να παριστάνουμε πως είμαστε ένα κόμμα που δεν έχει περάσει από τη κυβέρνηση».

Στο ίδιο μήκος κύματος με τον Νίκο Παππά κινήθηκε και ο πρώην υπουργός Νεκτάριος Σαντορινιός, υποστηρίζοντας ότι θα πρέπει να λειτουργήσει ένα κόμμα ανοιχτό στη κοινωνία, που θα έχει στραμμένο το βλέμμα του στον «εχθρό» και όχι στο εσωτερικό του.

Με ιδιαίτερα ενωτική διάθεση εμφανίστηκε η γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ, Όλγα Γεροβασίλη, επιτέθηκε με σφοδρότητα εναντίον της κυβέρνησης, αλλά και των ελίτ που τη στηρίζουν. Αναφέρθηκε αναλυτικά στη δράση της Κ.Ο. του κόμματος, ενώ ζήτησε την αντιστοίχιση του κόμματος με τη κοινωνία. «Η κυβερνώσα Αριστερά διαμαρτυρία», σημείωσε χαρακτηριστικά.

«Ομπρέλα»

Μία διαδικασία η οποία κυλούσε πολύ ήρεμα και ομαλά, φρόντισε να τη δυναμιτίσει ο Κώστας Πουλάκης, που προΐστατο της διαδικασίας. Την ώρα που ο Νίκος Βούτσης πραγματοποιούσε τη παρέμβαση του και προειδοποίησε ότι θα αναφερθεί σε δύο ζητήματα που «πληγώνουν» το κόμμα, ο Κ.Πουλάκης τον διέκοψε για να τον ενημερώσει ότι έχει μόλις ένα λεπτό στη διάθεση του προκειμένου να ολοκληρώσει, με αποτέλεσμα να προκαλέσει τον εκνευρισμό του ιστορικού στελέχους και τέως Προέδρου της Βουλής, που αποφάσισε να μην αναφερθεί στα συγκεκριμένα θέματα.

Την έλλειψη ενθουσιασμού και τα προβλήματα της συσπείρωσης των ψηφοφόρων, έθεσε ως τα μεγαλύτερα προβλήματα του ΣΥΡΙΖΑ η Τασία Χριστοδουλοπούλου. Το μέλος του Πολιτικού Συμβουλίου υποστήριξε ότι η Νέα Δημοκρατία δεν είναι «κόμμα των μετεμφυλιακών τραμπούκων» -όπως είχε πρόσφατα πει ο Παύλος Πολλάκης- αλλά μία παράταξη που συσπειρώνει και εκφράζει τα πιο ακραία νεοφιλελεύθερα στοιχεία της κοινωνίας. Ως προς το τι κόμμα πρέπει να είναι ο ΣΥΡΙΖΑ, τόνισε ότι δεν πρέπει να βλέπει τα πράγματα «μέσα από τα μάτια του κράτους», όπως έγινε πρόσφατα με τις περιπτώσεις της υπερψήφισης του νομοσχεδίου για το Ελληνικό ή το «παρών» για τη Fraport, που οδήγησε σε μίνι-συγκρούσεις στα όργανα του κόμματος. «Να μην είμαστε με τις ανάγκες του κεφαλαίου, αλλά με τις ανάγκες των πολιτών, σημείωσε χρακτηριστικά.

«Πασοκογενείς»

Το ζήτημα της απουσίας ενός τραπεζιού συζήτησης των εθνικών θεμάτων και της εξωτερικής πολιτικής, έθεσαν το μέλος του Πολιτικού Συμβουλίου Αντώνης Κωτσακάς και ο πρώην υπουργός Παναγιώτης Κουρουμπλής. Ο Αντώνης Κωτσακάς πρότεινε το κόμμα να μην αναλωθεί στο δίλλημα «πολιτικές συμμαχίες ή κοινωνικές» και να επενδύσει και στα δύο. Ο Παναγιώτης Κουρουμπλής κατέθεσε πέντε τροπολογίες επί του προγράμματος, εκ των οποίων μία για τη προστασία της πρώτης κατοικίας ως 150 τετραγωνικά, μία για την αναστροφή του δημογραφικού, με την αναγνώριση πλασματικών ετών στις μητέρες με δύο και τρία παιδιά. Παράλληλα, ζήτησε να απαλλαγεί το κόμμα από τις λογικές του «εσωτερικού εχθρού».

Σύμμαχοι

Να γίνει κτήμα της κοινωνίας, κάτι που όπως σημείωσε δεν είναι εύκολο, έθεσε ως βασικό ζήτημα ο διευθυντής της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ Θανάσης Θεοχαρόπουλος. Ζήτησε «επιμονή στη διεύρυνση», «κοινωνικές συμμαχίες» στην αυτοδιοίκηση και τα εργατικά συνδικάτα, ενώ έθεσε το θέμα και των πολιτικών συμμαχιών, ζητώντας να απευθυνθούν από τώρα στα υπόλοιπα κόμματα της κεντροαριστεράς.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Πηγή


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ