Άσλεϊ Μπάιντεν: Η άγνωστη «πρώτη κόρη» των ΗΠΑ – Το αντίπαλο δέος της Ιβάνκα Τράμπ;


Κοινωνική λειτουργός, ακτιβίστρια και σχεδιάστρια μόδας, η Άσλεΐ Μπάιντεν είναι το «μοναχοπαίδι» που απέκτησε ο 46ος πρόεδρος των ΗΠΑ με τη δεύτερη σύζυγό του, Τζιλ. Μυστηριώδης, απόμακρη αλλά έντονα πολιτικοποιημένη και με κοινωνική συνείδηση, γεννήθηκε μια δεκαετία πριν ο μπαμπάς της διεκδικήσει για πρώτη φορά την προεδρία. Μεγάλωσε μέσα στην πολιτική και τα φλας, αντιπαθεί ωστόσο τη δημοσιότητα και επιλέγει πολύ προσεκτικά τις δημόσιες εμφανίσεις της. 

«O μπαμπάς μου πάντα μου έλεγε ότι η σιωπή είναι συνενοχή και ότι πρέπει να υπερασπίζομαι κάθε συμπολίτη μου που τυγχάνει άδικης αντιμετώπισης. Αυτή η φράση με συντροφεύει μέχρι σήμερα και είναι η βασική αρχή της ζωής μου».

Η Άσλεϊ Μπάιντεν θεωρεί οτι ο πατέρας της είναι εκείνος που με τη στάση ζωής του, «σφράγισε» τις επιλογές της δικής της ζωής.

Μαζί φυσικά με τη μητέρα της Τζιλ, την πρώτη κυρία των ΗΠΑ, η οποία τήρησε την υπόσχεσή της και παρά την εγκατάστασή της στο Λευκό Οίκο, συνεχίζει πεισματικά να εργάζεται. Καμία προκάτοχός της μέχρι σήμερα δεν είχε κάνει κάτι τέτοιο.

Για την ακρίβεια η Τζιλ Μπάιντεν, η «δρ Μπι» οπως την αποκαλούν οι μαθητές της, εξακολουθεί να εργάζεται ως εκπαιδευτικός «ως δείγμα προσβασιμότητας, ως ένδειξη οτι ειναι μία απο εμάς, ως απόδειξη της επίμονης επιθυμίας της για μία δόση κανονικότητας στη…μη κανονική κατάσταση του ρόλου της» οπως έγραφε πρόσφατα η εφημερίδα Washington Post.

Με αυτούς τους γονείς μεγάλωσε η Άσλεϊ Μπάιντεν και έμαθε να υπερασπίζεται όπως λέει τους αδύναμους, να εργάζεται για το κοινό καλό, να απέχει συνειδητά απο τα φώτα της δημοσιότητας και την υπερπροβολή.

Το μικρότερο παιδί της οικογένειας Μπάιντεν, ειναι η δεύτερη κατά σειρά κόρη του Αμερικανού προέδρου και επιλέγει συνειδητά να κρατάει χαμηλό προφίλ. Το προφίλ της στο Ιnstagram είναι ιδιωτικό και οι εμφανίσεις της μετρημένες.

Ο ερχομός της στη ζωή έφερε ξανά το χαμόγελο στο πρόσωπο του Τζο Μπάιντεν, μετά απο μία τραγωδία που τον σημάδεψε.

To 1972 σε ηλικία μόλις ενός έτους, η πρωτότοκη κόρη του Αμερικανού προέδρου Ναόμι σκοτώθηκε σε τροχαίο δυστύχημα μαζί με τη μητέρα της Νίλια, την πρώτη σύζυγο του Μπάιντεν, με την οποία είχε αποκτήσει δύο ακόμη αγόρια, τον Χάντερ και τον Μπο. Ο τελευταίος έφυγε από τη ζωή το 2015 από καρκίνο.

Η Τζιλ και η Άσλεϊ τον έκαναν να πιστέψει ξανά στα θαύματα όπως έχει ο ίδιος πει, να επουλώσει τις πληγές απο το χαμό της πρώτης του συζύγου και της κόρης του και να κάνει μία νέα αρχή.

Πέντε χρόνια μετά το δυστύχημα που τον έκανε να χάσει για λίγο την πίστη του και τον δοκίμασε, η ελπίδα επέστρεψε ξανά.

Κάπως έτσι ένιωσε και η Άσλεϊ μετά την απώλεια του Μπο, του αγαπημένου της αδερφού πριν απο μία επταετία.

Μετά το θάνατο του, έκανε τον πόνο δημιουργία και άρχισε να δημιουργεί μπλουζάκια με το λογότυπο της εταιρείας μόδας που έχει δημιουργήσει. Σήμα κατατεθέν τους, ένα βέλος φόρος-τιμής στον ετεροθαλή αδερφό της.

«Μερικές φορές πρέπει να κάνουμε λίγο πίσω, για να εκτοξευτούμε μετά προς τα μπρος. Ήταν το τόξο μου. Η αρρώστια του με γονάτισε», είχε δηλώσει στην Washington Post.

«Δεν είχα άλλη επιλογή μετά τον θάνατό του από το να εκτοξευτώ, να φύγω προς τα μπρος, να συνεχίσω, να στοχεύσω στα δικά μου όνειρα».

Τα παιδικά χρόνια και η εκπαίδευση

Ο Τζο Μπάιντεν και η σύζυγός του Τζιλ, καλωσόρισαν το μοναχοπαίδι τους στις 8 Ιουνίου του 1981.

Η Aσλέϊ Mπλέϊζερ γεννήθηκε στο Ουίλμινγκτον του Ντέλαγουερ, και είχε ρίζες από την Ιρλανδία και τη Γαλλία από την πλευρά του πατέρα της και από την Σκωτία και τη Σικελία από την πλευρά της μητέρας της.

Ανατράφηκε με τις αρχές του Καθολικισμού και όσο μεγάλωνε, ο γερουσιαστής πατέρας της πηγαινοερχόταν καθημερινά με τρένο από την Ουάσινγκτον στο Ντελαγουέρ.

Ηταν μία υπόσχεση που εκείνος είχε δώσει στον εαυτό του όταν πέθανε η μητέρα των αγοριών του και την οποία τήρησε κατά γράμμα όλα τα χρόνια της θητείας του στη Γερουσία.

Για να βλέπει την οικογένειά του κάθε μέρα, ο Μπάιντεν έκανε μία απόσταση 90 λεπτών καθημερινά με το τρένο, μία συνήθεια που κράτησε καθ ‘όλη τη διάρκεια των 36 χρόνων του στη Γερουσία.

Η Ασλεϊ παρακολούθησε μαθήματα σε ιδιωτικό καθολικό σχολείο και φοίτησε στην Ακαδημία Archmere, όπως ο πατέρας και τα αδέλφια της. Από τα μαθητικά της κιόλας χρόνια είχε αναπτύξει έντονη κοινωνική συνείδηση.

Στα πρώτα χρόνια της εφηβείας της ανακάλυψε ότι μία γνωστή εταιρεία καλλυντικών έκανε δοκιμές των προϊόντων της σε ζώα. Έγραψε τότε επιστολή στον κολοσσό, ζητώντας του να αλλάξει άμεσα την πολιτική του, ενώ ενθάρρυνε και τους συμμαθητές της να κάνουν το ίδιο .

O Τζο Μπάιντεν με την μικρή Άσλεϊ στην αγκαλιά του το 1985Α.Ρ

Αργότερα αφιερώθηκε στην προστασία των δελφινιών, εμπνέοντας τον πατέρα της να συνεργαστεί με την ακτιβίστρια Μπάρμπαρα Μπόξερ στο Κογκρέσο για να γράψουν από κοινού και να περάσουν νόμο για την προστασία των θαλάσσιων θηλαστικών το 1990.

«Είχα αποκτήσει εμμονή με τα δελφίνια που παγιδεύονται και πεθαίνουν στα δίχτυα των ψαράδων. Ο μπαμπάς μου με έφερε σε επαφή με μία βουλευτή την…κυρία των δελφινιών όπως την έλεγα τότε και κάπως έτσι άρχισαν όλα» λέει.

Όταν η «πρώτη κόρη» εργαζόταν σε πιτσαρία

Η Άσλεϊ Μπάιντεν φοίτησε στο πανεπιστήμιο Tulane πολιτιστική ανθρωπολογία και έκανε μεταπτυχιακό στο Πανεπιστήμιο της Πενσυλβάνια.

Μία άγνωστη λεπτομέρεια από τα φοιτητικά της χρόνια είναι ότι πριν ακόμη πιάσει την πρώτη της δουλειά στις κοινωνικές υπηρεσίες, εργάστηκε για αρκετούς μήνες σε μία πιτσαρία .

Σε αντίθεση με την Ιβάνκα Τραμπ που εργάστηκε ως μοντέλο και λάτρευε την κοινωνική ζωή και τα φώτα της δημοσιότητας -γράφουν τα αμερικανικά Μέσα- η Άσλεί Μπάιντεν δούλεψε σε πιτσαρία, ενώ επεξεργαζόταν τι ήθελε να κάνει στη ζωή της μετά την αποφοίτηση.

H Ασλεϊ με την μητέρα της Τζιλ, τη νύχτα των προκριματικών εκλογών για το χρίσμα του Δημοκρατικού ΚόμματοςΑ.Ρ

Μετά το Πανεπιστήμιο, ξεκίνησε να εργάζεται ως κοινωνική λειτουργός. Οπως λέει σήμερα, υπήρξε φιλάνθρωπος και κοινωνικά ευαισθητοποιημένη σε όλη της τη ζωή. Και αυτό χάρη στους γονείς της.

Εργάστηκε ως κοινωνική λειτουργός στο Τμήμα Υπηρεσιών για Παιδιά, Νέους και Οικογένειές του Ντέλαγουέρ επί 15 χρόνια πριν ενταχθεί το 2012 στο Κέντρο Δικαιοσύνης. «Το πάθος ξεκίνησε σε πολύ μικρή ηλικία», έλεγε η «πρώτη κόρη» το 2017.

«Ο μπαμπάς μου είναι ένας δια βίου δημόσιος υπάλληλος. Και η μαμά μου δασκάλα σε δημόσιο σχολείο, είναι στο DNA μου».

Η πολιτική συνείδηση

Ποιά είναι όμως η σχέση της με την πολιτική; Συμμετείχε ενεργά στην προεκλογική εκστρατεία του πατέρα της, είχε λάβει μέρος παλαιότερα σε συνέδρια των Δημοκρατικών, ενώ τον Αύγουστο του 2020 ήταν η οικοδέσποινα σε μία εκδήλωση γυναικών υπέρ του Μπάιντεν.

«Είμαι εδώ σήμερα γιατί λατρεύω τον πατέρα μου, αλλά και επειδή πιστεύω επίσης βαθιά ότι έχει τον χαρακτήρα και το όραμα να ηγηθεί αυτής της χώρας. Όταν λέω ότι είμαι έτοιμη για μία προεδρία Μπάιντεν, δεν είναι μόνο επειδή νομίζω ότι ο μπαμπάς μου είναι ο καλύτερος άνθρωπος.

Πατέρας και κόρη στα εγκαίνεια του Biden Institute το 2017Α.Ρ

Ο μπαμπάς μου ως πρόεδρος θα μας βοηθήσει να αντιμετωπίσουμε μερικές από τις μεγάλες προκλήσεις της γενιάς μας

Επιπλέον έχει την ενσυναίσθηση και το θάρρος ώστε να μας βοηθήσει να αντιμετωπίσουμε τις φυλετικές και οικονομικές ανισότητες που υπονομεύουν όλες τις κοινότητες… Και μη γελιέστε, οι γυναίκες θα κρίνουν αυτές τις εκλογές».

Πριν καν εκλεγεί ωστόσο ο μπαμπάς της στην προεδρία, η Άσλεϊ είχε προεξοφλήσει ότι δεν πρόκειται να αναλάβει κανέναν ενεργό ρόλο σε μία μελλοντική κυβέρνησή του.

Σε αντίθεση με την Ιβάνκα Τραμπ που είχε ενεργό ρόλο στην προεδρία του πατέρα της, συμμετείχε σε διπλωματικές αποστολές στο εξωτερικό και ήταν πανταχού παρούσα στη θητεία του Ντόναλντ Τραμπ, η διάδοχος «πρώτη κόρη» των ΗΠΑ δεν διεκδικεί ρόλο πρωταγωνίστριας.

Έχει πολιτική συνείδηση, έχει λάβει μέρος στην προεκλογική εκστρατεία του Τζο Μπάιντεν, δε διεκδικεί όμως αξιώματα και τίτλους. Όχι μόνο για λόγους αποφυγής σύγκρουσης συμφερόντων, αλλά και επειδή παραμένει αφοσιωμένη στα δικά της όνειρα.

H «προκάτοχος» της Ασλεί Μπάιντεν, Ιβάνκα Τραμπ είναι για πολλούς το αντίπαλο δέος της, καθώς αγαπούσε την δημοσιότηταΑ.Ρ

Παρ’όλα αυτά έχει δεσμευθεί ότι θα χρησιμοποιήσει τη θέση της για να αγωνιστεί για θέματα κοινωνικής δικαιοσύνης, ψυχικής υγείας και να συμμετάσχει στην «ανάπτυξη και την αναζωογόνηση της τοπικής κοινότητας». Χωρίς μεγάλα λόγια, φωτογραφίσεις και συνεντεύξεις.

Η επιχειρηματίας και σχεδιάστρια Άσλεϊ

Το 2017, μετά το θάνατο του αδερφού της Μπο, ίδρυσε μια εταιρεία ρούχων «κοινωνικά και ηθικά ευαίσθητη» με την επωνυμία Livelihood.

Σχεδιάζει και πουλάει ρούχα που κατασκευάζονται στις ΗΠΑ που δωρίζει μέρος των εσόδων σε τοπικές οργανώσεις πολιτών.

Σκοπός του οργανισμού είναι «υποστήριξη της μεταρρύθμισης της δικαιοσύνης, η βελτίωση της εκπαίδευσης και η μείωση των οικονομικών ανισοτήτων».

«Τα τελευταία 15 χρόνια, έχω εργαστεί ως κοινωνική λειτουργός και έμαθα από πρώτο χέρι ότι η συμμετοχή των πολιτών είναι ουσιαστικό στοιχείο της κοινοτικής ανάπτυξης.

Ο στόχος μου με τη Livelihood είναι να επιστρατευσω αυτό το ήθος με δημιουργικά και καινοτόμα προγράμματα που επηρεάζουν άμεσα τις γειτονιές», δήλωνε το 2017 σε δελτίο ειδήσεων, ανακοινώνοντας συνεργασία με τo διαδικτυακό ιστότοπο αγορών Gilt.

Άσλεϊ και Τζιλ Μπάιντεν στην 88η Απονομή των Βραβείων Όσκαρ το 2016Α.Ρ

Σήμα κατατεθέν της εταιρείας τα άνετα φούτερ με κουκούλες (hoodies), ένα ρούχο καθολικό και συνδεδεμένο κάποτε με το Εργατικό Κίνημα που εξακολουθεί να συμβολίζει σημαντικά κινήματα κοινωνικής δικαιοσύνης ».

Οι «σκοτεινές περίοδοι» της ζωής της και ο γάμος

Πριν απο αρκετά χρόνια, οι αμερικανικές ταμπλόιντ είχαν βγάλει στη δημοσιότητα φωτογραφίες και βίντεο, όπου μία κοπέλα που έμοιαζε στη νεαρή Άσλεϊ εμφανιζόταν να κάνει χρήση κοκαϊνης σε ένα πάρτι στο Ντέλαγουερ.

Σύμφωνα με τη «New York Post», ο κάτοχος του εν λόγω βίντεο ζητούσε ένα τεράστιο ποσό για να μην το δώσει στη δημοσιότητα. Ο Τζο Μπάιντεν ήταν τότε αντιπρόεδρος και το σκάνδαλο αποδείχθηκε τελικά μία καλοστημένη απάτη.

Δεν είναι η μόνη αρνητική φήμη που έχει κυκλοφορήσει κατά καιρούς για την μοναχοκόρη του προεδρικού ζεύγους. Η Άσλεϊ Μπάιντεν πιθανότατα «πουλάει» και γιατί ειναι τόσο ακριβοθώρητη, λένε οι αναλυτές.

Το 2010, γνώρισε τον κατά 14 χρόνια μεγαλύτερό της πλαστικό χειρουργό Χάουαρντ Κράιν, τον άνθρωπο που αποδείχθηκε σταθμός στη ζωή της. Στις 2 Ιουνίου του 2012 παντρεύτηκαν στην ίδια εκκλησία του Ντέλαγουερ που είχε βαπτιστεί η Άσλεϊ ως παιδί.

H «πρώτη κόρη» των ΗΠΑ με την μητέρα και το σύζυγό της στο Ταζ ΜαχάλΑ.Ρ

«Αυτός ειναι ο κατάλληλος» φέρεται να είχε δηλώσει για τον γαμπρό του ο Αμερικανός πρόεδρος, προσφέροντας τις ευλογίες του γι’αυτόν τον γάμο.

Σύμφωνα με το προφίλ του στο LinkedIn, ο Κράιν ειναι ιδιαίτερα δραστήριος. Επικεφαλής ιατρικός σύμβουλος στο StartUp Health, μία νεοφυή επιχείρηση που βοηθά τους «επιχειρηματίες να οικοδομήσουν βιώσιμες εταιρείες υγείας και ευεξίας».

Είναι επίσης διευθυντής της πολιτικής υγείας και καινοτομίας στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Thomas Jefferson και αναπληρωτής καθηγητής ωτορινολαρυγγολογίας στο ίδιο νοσοκομείο.

Φέρεται να είχε επίσης έναν ανεπίσημο ρόλο στην ομάδα κρούσης κατά της πανδημίας του κορονοϊού.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.


Πηγή


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ