Πανελλήνιες 2021: Την Παρασκευή ανακοινώνονται οι βαθμολογίες – Πως θα κινηθούν οι βάσεις


Τα αποτελέσματα των Πανελληνίων θα αναρτηθούν και στην ηλεκτρονική πλατφόρμα του Υπουργείου Παιδείας

Οι βαθμολογίες των υποψηφίων για τις Πανελλήνιες 2021 αναμένεται να ανακοινωθούν την Παρασκευή 9 Ιουλίου.

Τα αποτελέσματα των Πανελλαδικών 2021 θα αναρτηθούν και στην ηλεκτρονική πλατφόρμα του Υπουργείου Παιδείας results.it.minedu.gov.gr.

Οι βαθμοί θα σταλούν με sms σε όσους έχουν κάνει αίτηση έως την Τρίτη 6 Ιουλίου στο smsresults.minedu.gov.gr. Οι εκτιμήσεις λένε ότι οι βαθμοί των υποψηφίων θα γίνουν γνωστοί περίπου στις 11:30 με 13:00 το μεσημέρι της 9ης Ιουλίου 2021. Για την διαδικασία υποβολής της αίτησης για λήψη των βαθμών μέσω sms πατήστε εδώ.

Πως θα διαμορφωθούν οι Βάσεις Εισαγωγής 2021

Το πώς θα κινηθούν οι βάσεις εισαγωγής αποτελεί κάθε χρόνο μία δύσκολη εξίσωση που φέτος γίνεται ακόμα πιο πολύπλοκη με την θέσπιση της Ελάχιστης Βάσης Εισαγωγής (ΕΒΕ) καθώς και τις επιπτώσεις της πανδημίας στους μαθητές.

Γενικά, οι βάσεις εισαγωγής θα εξαρτηθούν από τους εξής παράγοντες: Τις επιδόσεις των μαθητών, την διαμόρφωση της ΕΒΕ καθώς και τις προτιμήσεις των υποψηφίων που θα αποτυπωθούν μετά και την κατάθεση των Μηχανογραφικών Δελτίων.

Οι επιδόσεις των μαθητών

Οι επιδόσεις των μαθητών φέτος δεν εξαρτώνται μόνο από τον βαθμό δυσκολίας των θεμάτων αλλά και από τις επιπτώσεις της τηλεκπαίδευσης και της πανδημίας του κορονοϊού.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις από τις διορθώσεις των γραπτών, οι «καλοί» μαθητές που είχαν και την κατάλληλη στήριξη, φέτος διάβασαν καλύτερα και συγκεντρώθηκαν στους στόχους τους για να μπορέσουν να πετύχουν υψηλότερες βαθμολογίες και κατ’ επέκταση καλύτερες Σχολές.

Αντίθετα, οι μέτριοι μαθητές καθώς και όσοι δεν είχαν την απαραίτητη στήριξη σε τεχνικά μέσα λόγω της πανδημίας, φαίνεται πως θα φέρουν χαμηλότερες βαθμολογίες από ότι αν φοιτούσαν σε μία «κανονική» σχολική χρονιά.

Το γεγονός αυτό κατευθείαν εντείνει την διαφορά ανάμεσα σε «καλούς» και «κακούς» μαθητές και δίνει μια πρώτη εικόνα για το πως θα κινηθούν οι βάσεις στις περιζήτητες Σχολές.

Η Ελάχιστη Βάσης Εισαγωγής

Η Ελάχιστης Βάσης Εισαγωγής (ΕΒΕ) ορίζεται ως ο μέσος όρος των επιδόσεων των όλων των υποψηφίων, σε κάθε επιστημονικό πεδίο και θα ανακοινωθεί αφού ολοκληρωθεί η βαθμολογία όλων των μαθημάτων.

Η θέσπιση της ΕΒΕ έρχεται να αντικαταστήσει την βάση του 10 και αυτόματα θα «ανεβάσει» αρκετές χιλιάδες μόρια τα πολύ χαμηλόβαθμα Τμήματα. Σημειώνεται ότι πέρυσι υπήρξε εισακτέος με μόλις 625 μόρια, ενώ οι δέκα «τελευταίες» σχολές με τις χαμηλότερες βάσεις ήταν κάτω από τα 3.000 μόρια.

Συνοψίζοντας και με βάση τα παραπάνω, φέτος αναμένεται να υπάρξει μια γενική αύξηση στις βάσεις εισαγωγής. Θα εκτοξευθούν σίγουρα τα πολύ χαμηλόβαθμα Τμήματα, τα οποία μπορεί να «ανέβουν» και αρκετές χιλιάδες μόρια «προς τα επάνω».

Από την άλλη, είναι πολύ πιθανόν να δούμε και κατακόρυφη αύξηση των βάσεων στις περιζήτητες Σχολές. Οι καλύτερες επιδόσεις από πέρσι των «καλών» μαθητών σε συνδυασμό με την ΕΒΕ και τις «κλασσικές» προτιμήσεις των υποψηφίων μπορεί να «ανεβάσουν στο θεό» τις υψηλόβαθμες Σχολές.

Τέλος, συγκρατημένη αισιοδοξία υπάρχει για το ότι θα υπάρξει σταθερότητα στις Σχολές «μεσαίας» ζήτησης, με μικρές αποκλίσεις σε σχέση με τις περσινές πανελλήνιες εξετάσεις.


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ