Κορωνοϊός εισαγωγή νοσοκομεία: Οι αντοχές των νοσοκομείων ξανά στο προσκήνιο

Δραματικές εκκλήσεις για πιστή τήρηση των μέτρων προστασίας από τον κορωνοϊό, απευθύνουν κυβέρνηση και ειδικοί, και κρούουν καμπανάκι κινδύνου, υπογραμμίζοντας ότι η συμμόρφωση των πολιτών, είναι προϋπόθεση για να ανασχεθεί η αυξητική τάση των τελευταίων ημερών. Η επιδημιολογική εικόνα της χώρας, που έχει επιστρέψει σε επίπεδα φθινοπώρου, σε συνδυασμό με τις μεταλλάξεις και τις προβλέψεις για την έλευση ενός τρίτου κύματος της πανδημίας, έχει θορυβήσει τις Αρχές, που φοβούνται για τις συνέπειες στο ήδη επιβαρυμένο Σύστημα Υγείας.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΕΟΔΥ, το πρώτο εξαήμερο του Φεβρουαρίου, καταγράφηκαν συνολικά  6.256 νέα κρούσματα, ενώ ο ημερήσιος μέσος όρος νέων κρουσμάτων διαμορφώθηκε  στα 973, σημειώνοντας αύξηση πάνω από 66% σε σχέση με τον Ιανουάριο, όταν είχαμε κατά μέσο όρο περί τα 584 κρούσματα την ημέρα. Ο τετραψήφιος αριθμός κρουσμάτων τα τελευταία 24ωρα, σε συνδυασμό με τις πιο μεταδοτικές μεταλλάξεις, οδηγεί σε αύξηση  των εισαγωγών στα νοσοκομεία, ειδικά της Αττικής. Ενδεικτικό είναι ότι στο «Σωτηρία» σημειώνεται ρεκόρ εισαγωγών και αυτή τη στιγμή, καταγράφεται όπως τονίζουν οι αρμόδιοι, ο μεγαλύτερος αριθμός ασθενών από την αρχή της πανδημίας με περισσότερους από 230 νοσηλευόμενους.

Την ανησυχία εντείνει η εικόνα του ιικού φορτίου στα λύματα της Αττικής, που το προηγούμενο Σάββατο εκτινάχθηκε και σημείωσε αύξηση της τάσης του 205%. Υπό αυτό το πρίσμα ελήφθησαν τα σκληρά μέτρα σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη και Χαλκιδική, όπου από χθες έχει τεθεί σε ισχύ απαγόρευση της κυκλοφορίας από τις 18:00 έως τις 05:00 το πρωί τα Σαββατοκύριακα. Την ίδια ώρα δυσοίωνες είναι οι προβλέψεις, με επιστήμονες μιλούν ακόμη και για 2.400 κρούσματα ημερησίως στις αρχές Μαρτίου και να προβλέπουν έλευση του τρίτου κύματος της πανδημίας τον Μάιο. Πολλοί είναι αυτοί, εξάλλου που ήδη μιλούν για τη λήψη και άλλων μέτρων μετά τις 15 Φεβρουαρίου, καθώς η κυβέρνηση έχει διαμηνύσει ότι στην κρίση αυτή, που είναι ένα δυναμικά εξελισσόμενο γεγονός, προσαρμόζεις τη στρατηγική σου.

Πάνω από 66% η αύξηση των ημερήσιων κρουσμάτων

Η εβδομάδα που ξεκινά, θεωρείται κρίσιμη με τις προσπάθειες για να ανασχεθεί η αυξητική τάση του τελευταίου διαστήματος να επικεντρώνονται στα περιοριστικά μέτρα και την τήρησή τους, καθώς και στην επιτάχυνση των εμβολιασμών. Τους επιστήμονες ανησυχεί ιδιαίτερα η αύξηση των κρουσμάτων αλλά και το γεγονός ότι χωρίς ακόμη να έχει ανακοπεί η ένταση του δεύτερου κύματος της πανδημίας, βρισκόμαστε στα πρόθυρα ενός τρίτου. Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΕΟΔΥ, το πρώτο εξαήμερο του Φεβρουαρίου, καταγράφηκαν συνολικά  6.256 νέα κρούσματα, ενώ ο ημερήσιος μέσος όρος νέων κρουσμάτων διαμορφώθηκε  στα 973, σημειώνοντας αύξηση πάνω από 66% σε σχέση με τον Ιανουάριο, όταν είχαμε κατά μέσο όρο περί τα 584 κρούσματα την ημέρα. Τα νούμερα αυτά είχε εμφανίσει η χώρα στο τέλος Οκτωβρίου. Τότε όμως ο κυλιόμενος εβδομαδιαίος μέσος όρος διασωληνωμένων ήταν κάτω των 100, συγκεκριμένα ήταν 94 ενώ σήμερα είναι 248. Τα στοιχεία από το πρώτο 6ήμερο του Φεβρουαρίου, επιβεβαιώνουν εξάλλου την δραματική προειδοποίηση του Σωτήρη Τσιόδρα, ότι «θα έχουμε 7.000 με 8.000 κρούσματα αυτήν την εβδομάδα».

Οι αντοχές των νοσοκομείων ξανά στο προσκήνιο – Εκτίναξη νοσηλειών

Όλα αυτά ενώ ήδη σημειώνεται, σημαντική άνοδος των νέων εισαγωγών, ειδικά στα νοσοκομεία της Αττικής. Τις τελευταίες μέρες παρατηρείται αυξημένος αριθμός εισαγωγών τόσο στις απλές κλίνες όσο και στις ΜΕΘ, όπως δήλωσε σήμερα η πρόεδρος του κεντρικού συμβουλίου Υγείας και διευθύντρια της 7ης Πνευμονολογικής κλινικής του νοσοκομείου «Σωτηρία»,  Μίνα Γκάγκα. Σε ό,τι αφορά δε στο Σωτηρία αυτή τη στιγμή καταγράφεται – όπως δήλωσε η κ. Γκάγκα– ο μεγαλύτερος αριθμός ασθενών από την αρχή της πανδημίας με περισσότερους από 230 νοσηλευόμενους.

Γιατί είναι κρίσιμη η 21η Μαρτίου

Αρκετοί επιστήμονες εκτιμούν πως μπορεί να ξεφύγει η κατάσταση προειδοποιώντας για τους κινδύνους που αυτό συνεπάγεται για το Σύστημα Υγείας. Είναι χαρακτηριστικό ότι την Παρασκευή 5/2 σημειώθηκαν 232 νέες εισαγωγές ασθενών, όταν είχαμε μόνο 126 εξιτήρια λόγω ίασης. Η δε κάλυψη κλινών ΜΕΘ covid-19 στην Επικράτεια βρίσκεται στο 42,60%, ενώ η συνολική κάλυψη κλινών covid-19 είναι 27,02%. Συνολικά πλέον οι κατειλημμένες κλίνες έχουν ξεπεράσει τις 1700. Ο καθηγητής Περιβαλλοντικής και Υγειονομικής Μηχανικής του ΑΠΘ,  Δημοσθένης Σαρηγιάννης, προέβλεψε ότι «η πίεση θα αυξηθεί, γιατί θα υπάρξει και η διασπορά των μεταλλαγμένων στελεχών και η διασπορά του κυρίαρχου στελέχους στην ελληνική κοινότητα. Στην κορύφωση του το τρίτο κύμα θα φτάσει τον Μάιο, γύρω στο Πάσχα, αλλά ίσως μια κρίσιμη ημερομηνία είναι η 21η Μαρτίου, οπότε και θεωρώ ότι θα υπάρχει πίεση στις ΜΕΘ της Αττικής. Αυτή τη στιγμή η πληρότητα τους βρίσκεται στο 65% και την 21η Μαρτίου εκτιμώ ότι θα φτάσει στο 100%, αν δε ληφθούν μέτρα».

ΠΗΓΗ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here